Οι αρχές της Νέας Υόρκης καλούν τον Τραμπ να επιβάλει καθολική καραντίνα 

Οι αρχές της Νέας Υόρκης, κάλεσαν χθες Δευτέρα τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να κηρύξει καθολική καραντίνα σε όλη τη χώρα, με τον ίδιο να διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι η κατάσταση θα επιστρέψει στην κανονικότητα «πολύ σύντομα».

Η μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ και οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, με 8,6 εκατομμύρια κατοίκους, είχε καταγράψει ως χθες Δευτέρα περισσότερα από 12.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα της covid-19, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο των κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί στη χώρα, και σχεδόν 100 θανάτους. Συνολικά στις ΗΠΑ από τον κορωνοϊό έχουν πεθάνει 560 άνθρωποι.

Μπροστά σε αυτή την ολοένα και πιο δραματική κατάσταση, το άγχος των Νεοϋορκέζων αυξάνεται.

Οι δρόμοι είναι σχεδόν άδειοι από την Κυριακή οπότε τέθηκαν σε εφαρμογή νέοι κανόνες που περιορίζουν τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων που θεωρούνται απαραίτητες – σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και παρόχους ίντερνετ – και αναγκάζουν τους πολίτες να παραμένουν στο σπίτι τους όσο το δυνατό περισσότερο.

«Πρέπει τα μέτρα περιορισμού που έχουν ληφθεί στη Νέα Υόρκη και την Καλιφόρνια να επεκταθούν παντού» στις ΗΠΑ, υπογράμμισε ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο. «Πρέπει να λάβουμε αυτά τα ακραία μέτρα».

Σχεδόν το ένα τρίτο των Αμερικάνων ζει υπό κάποιου είδους καραντίνα. Οι πολιτείες της Ουάσινγκτον, του Μίσιγκαν και του Νέου Μεξικού ζήτησαν χθες Δευτέρα από τους κατοίκους τους να παραμείνουν στα σπίτια τους, και ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας αυστηροποίησε τους περιορισμούς.

«Δυστυχώς βλέπουμε ότι η Νέα Υόρκη πλησιάζει στην Ιταλία», εκτίμησε ο Τζερόμ Άνταμς υπεύθυνος δημόσιας υγείας των ΗΠΑ καταγγέλλοντας ότι οι πολίτες δεν εφαρμόζουν τις ομοσπονδιακές συστάσεις για περιορισμό των μετακινήσεων που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και για 15 ημέρες.

Ο ντε Μπλάζιο όπως και ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο επανέλαβαν τις εκκλήσεις τους προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ζητήσει από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να παράξουν συσκευές αναπνευστικής υποστήριξης, καθώς οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις.

Ο Τραμπ διστάζει να επιβάλλει αυστηρά μέτρα

Προς το παρόν ο Αμερικανός πρόεδρος διστάζει να επιβάλει δραστικά μέτρα ανησυχώντας για τις επιπτώσεις τους στην οικονομία, ακόμη κι αν ένας Αμερικανός στους τρεις ήδη ζει σε συνθήκες καραντίνας.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε το φάρμακο να είναι χειρότερο από το ίδιο το πρόβλημα», έγραψε στο Twitter χθες Δευτέρα, ενώ η Γερουσία για μια ακόμη φορά δεν κατάφερε να συμφωνήσει σε ένα ευρύ σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας.

Αργότερα ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ «πολύ σύντομα» θα ανοίξουν στον κόσμο των επιχειρήσεων, «πολύ πιο σύντομα από τρεις ή τέσσερις μήνες, όπως υπονοούσαν κάποιοι. Πολύ πιο σύντομα».

Μόνο για τη Νέα Υόρκη ο δήμαρχος της πόλης έχει ζητήσει να σταλούν εκτάκτως «εκατοντάδες αναπνευστικές συσκευές και εκατοντάδες χιλιάδες μάσκες».

«Αν δεν αρχίσουν να φτάνουν αυτή την εβδομάδα, θα καταλήξουμε στο σημείο οι άνθρωποι που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί να μην μπορούν να σωθούν», προειδοποίησε ο ντε Μπλάζιο.

Η Νέα Υόρκη αναμένει επίσης τη βοήθεια και της Εθνοφρουράς και των Μηχανικών του αμερικανικού στρατού ώστε να στηθούν επιπλέον νοσοκομειακές κλίνες.

Το συνεδριακό κέντρο Javits στο Μανχάταν θα μετατραπεί σε νοσοκομείο με χωρητικότητα 1.000 κλινών, όπως και κάποια ξενοδοχεία. Ο Κουόμο που το επισκέφθηκε χθες δήλωσε ότι ελπίζει να είναι έτοιμο «σε μία εβδομάδα με 10 ημέρες».

Επίσης ο κυβερνήτης έχει υπογράψει διάταγμα με το οποίο ζητεί από τα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης να αυξήσουν τη χωρητικότητά τους κατά 50% και να φτάσουν τις 75.000 κλίνες, καλώντας τα παράλληλα να έχουν στόχο το 100%.

Ένα πλοίο- νοσοκομείο, το USNS Comfort, χωρητικότητας 1.000 κλινών αναμένεται να αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη τις επόμενες δύο εβδομάδες, επεσήμανε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει