Οι Βολιώτες τίμησαν και φέτος την πορεία Ειρήνης (Photos)

Αηδονωφολιές- Ιωλκού- συνοικία Χρυσοχοϊδη- Ιωλκού- Γιάννη Δήμου- Μεταμορφώσεως- Λόρδου Βύρωνος- Ιωλκού- Παραλία, ήταν το δρομολόγιο της φετινής πορείας Ειρήνης στο Βόλου που διοργάνωσε η οικεία Επιτροπή Ειρήνης και στο οποίο συμμετείχαν εκατοντάδες Βολιώτες. Η φετινή πορεία ήταν αφιερωμένη στα 50 χρόνια από την δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη στις 22 Μάη στη Θεσσαλονίκη.

Την έναρξη της πορείας έδωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Βόλου Εύη Γάκου που τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής : «Η τιμή στον Γρηγόρη Λαμπράκη πρέπει να συνδέεται στην πράξη με την ανυπακοή στην κυρίαρχη πολιτική, με τον αγώνα κατά της κοινωνικής αδικίας και των αιτιών που την προκαλούν, με τον αγώνα για την ανατροπή του καθεστώτος εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο» και συμπλήρωσε : «Τόσα χρόνια από…», λοιπόν σήμερα σημαίνει να συνεχίζεις τον ίδιο αγώνα κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου και των αιτιών που τον γεννούν, ενάντια στα μεγάλα συμφέροντα, στα μονοπώλια, στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, στην καπιταλιστική εκμετάλλευση».

2.jpg

Ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ κ. Σταύρος Τάσσος ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην παραλία, όπου τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής : «Η πάλη ενάντια στον πόλεμο και την προστασία των συνόρων, η πάλη ενάντια στα ναζιστικά – φασιστικά εκτρώματα όπως αυτό της “Χρυσής Αυγής” και άλλων παρόμοιων συμμοριών, η πάλη ενάντια στον αντικομμουνισμό, στο ρατσισμό, η πάλη για τα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα συνδέεται αδιάρρηκτα με τον αγώνα για την κατάργηση των αιτιών που τα γεννάνε, τον αγώνα για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Πιστεύουμε στη δύναμη της οργανωμένης εργατικής – λαϊκής πάλης, στη δύναμη της κοινωνικής συμμαχίας. Η δύναμη αυτή έχει αποδειχθεί στην πορεία του χρόνου, είναι το όπλο, το ισχυρό όπλο του λαού μας που έχουμε υποχρέωση να το κάνουμε πιο δυνατό, πιο αποτελεσματικό. Προετοιμαζόμαστε καλά για να δώσουμε με αποφασιστικότητα και τις πιο σύνθετες μάχες, να αναμετρηθούμε με τις πιο μεγάλες δυσκολίες ώστε η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, οι νέοι και οι νέες, η λαϊκή συμμαχία, να τραβήξουν τη δική τους αυτοτελή αγωνιστική πορεία, να δυναμώσουν την πάλη ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στην ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο. Γιατί όπως λέει και ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, “ο πόλεμος τους σκοτώνει ότι η ειρήνη τους άφησε όρθιο” (…). Οι Επιτροπές Ειρήνης, το εργατικό – λαϊκό κίνημα, το κίνημα της νεολαίας και των γυναικών, πρέπει να πυκνώσουν τις γραμμές της λαϊκής συμμαχίας και να την ενισχύσουν με ένα κίνημα ειρήνης ρωμαλέο και δυνατό, ενάντια στους άδικους πολέμους και τον ιμπεριαλισμό, ενάντια στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τους μισθοφόρους τους, για τη φιλία και την αλληλεγγύη των λαών. Ένα κίνημα ειρήνης που θα δείχνει το δρόμο της κατάργησης του τελευταίου εκμεταλλευτικού συστήματος της ιστορίας και τη δημιουργία του νέου ειρηνικού κόσμου». Τέλος εγκρίθηκε ψήφισμα.

3.jpg

Μετά την ομιλία ακολούθησε μουσικοθεατρική παράσταση από τους φοιτητές του ΜΑΣ.

1.jpg

Μπορεί επίσης να σας αρέσει