Οι γεύσεις της Σκιάθου, ταξίδεψαν στο Newport

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Στο πλαίσιο των εορτασμών του Newport-Skiathos Club, για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε, στο Newport, της Πολιτείας του Rhode Island, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, εκδήλωση αφιερωμένη στις παραδοσιακές γεύσεις της Σκιάθου, στις 19 Μαρτίου 2016. Την εκδήλωση διοργάνωσε το Newport-Skiathos Club, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο ‘Η Σκιάθος’, υπό την αιγίδα του Δήμου Newport, στο πλαίσιο των δεσμών συνεργασίας και επικοινωνίας που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των δύο αδελφοποιημένων Δήμων, από το 2013 με πρωτοβουλία του Newport-Skiathos Club και του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος’. Για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, στο Newport ταξίδεψε ο Σκιαθίτης chef Αποστόλης Τσολοβίκος, ο οποίος παρασκεύασε αγαπημένες συνταγές της Σκιάθου. Το παραδοσιακό μενού, που εντυπωσίασε τους παρευρισκόμενους, περιελάμβανε πλακόπιτα με φέτα και ελιές, κοκκινιστό χταπόδι με συνοδευτικά φάβα και ταραμοσαλάτα, και ως κύριο γεύμα αστακό με πατάτες και κολοκυθάκια, το μενού έκλεισε με επιδόρπιο το σκιαθίτικο αμυγδαλωτό.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της πολύχρονης συνεργασίας του Newport-Skiathos Club και του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος’. Τα χιλιάδες μίλια δεν στάθηκαν εμπόδιο στο να αναπτυχθεί ένα εξαιρετικό κλίμα συνεργασίας μέσα από το οποίο αναθερμάνθηκαν οι σχέσεις των δύο πόλεων.

Οι δεσμοί των δύο πόλεων μετρούν πάνω από 140 χρόνια όταν μετανάστευσαν στο Newport οι πρωτοι Σκιαθίτες. Από τα τέλη του 19ου αιώνα οι Σκιαθίτες που μετανάστευαν στην Αμερική πήγαιναν κυρίως στις ανατολικές Πολιτείες, διάλεγαν να εγκασταθούν σε περιοχές κοντά στη θάλασσα, αφού τους ήταν δύσκολο να την αποχωριστούν. Οι Πολιτείες Rhode Island και Massachusetts συγκέντρωναν τους περισσότερους Σκιαθίτες, η πόλη Newport της Πολιτείας Rhode Island, έγινε κέντρο των Σκιαθιτών, όπως τεκμηριώνεται και από την έρευνα του Γιώργου Τσολοβίκου, από τα αρχεία του Elis Island. Οι περισσότεροι που εγκαταστάθηκαν στο Newport ασχολήθηκαν με το ψάρεμα είναι καταγεγραμμένο πως το 1905 το ψάρεμα του αστακού γινόταν αποκλειστικά από τους Σκιαθίτες. Το 1920 ο πλυθησμός του Newport ήταν 30.000 περίπου με την Ελληνική κοινότητα να αριθμεί 205 μέλη. Το 1924 ιδρύεται η Ελληνική εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα από τους Σκιαθίτες Σταμάτη Ν. Λογοθέτη και τον Αναστάσιο Π. Παπαδούλια. Το 1967 ιδρύεται ο Σύλλογος Σκιαθιτών του Newport “The Island of Skiathos Organization” με πρώτο πρόεδρο τον Δημήτρη Σαλονικιό. Οι στενοί δεσμοί μεταξύ των Σκιαθιτών του Newport και της πατρίδας τους είχαν σαν αποτέλεσμα την αδελφοποίησή των δύο πόλεων, μετά από πρόταση του Δήμου Σκιάθου το 1996 προς τον Δήμου του Newport, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόταση. Με σκοπό τη σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των δύο πόλεων ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Η Σκιάθος΄ ανέπτυξε συνεργασία με το Newport-Skiathos Club από τον Σεπτέμβριο του 2013. Συνδετικός κρίκος μεταξύ των δύο Συλλόγων είναι η κυρία Μαρία Κανταράκια, η οποία έχει γεννηθεί στο Rhode Island και έχει από χρόνια εγκατασταθεί στη Σκιάθο. Οι διοργανωτές αποφάσισαν να καθιερώσουν ετήσια εκδήλωση μεταξύ των δύο πόλεων με σκοπό τη σύσφιξη των σχέσεων των δύο πόλεων.

Στο διάστημα των 3,5 περίπου χρόνων συνεργασίας των δύο Συλλόγων έχουν διοργανωθεί και παρουσιασθεί ταυτόχρονια στις δύο πόλεις μέσω σύνδεσης Skype, οι εκδηλώσεις, ‘Newport Σκιάθος-Ένα ταξίδι, μια Κληρονομιά, μια Αδελφοποίηση’, το Σάββατο 22 Μαρτίου 2014, “Αδελφοποιημένα Νησιά, Η ιστορία του Newport και της Σκιάθου, μέσα από 30 φωτογραφίες” το Σάββατο 21 Μαρτίου 2015, NEWPORT & ΣΚΙΑΘΟΣ _“Αδελφοποιημένα Νησιά, εκδήλωση με Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα” το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου, 2015. Με αφορμή τη συνεργασία οι δύο Σύλλογου δημιούργησαν σελίδα στο facebook με τίτλο ‘Newport-Skiathos sister cities’, η οποία μετρά ήδη πάνω από 550 φίλους, με στόχο την ύπαρξη ενός κοινού διαδικτυακού τόπου, που θα φέρει πιο κοντά τις πόλεις μέσα από ανακοινώσεις, αναρτήσεις φωτογραφιών και αρχείων της ιστορίας και της επικαιρότητας των δύο πόλεων. Στους στόχους του Συλλόγου «Σκιάθος» είναι η διοργάνωση ανάλογης εκδήλωσης με τοπικές γεύσεις και προσκεκλημένους από το Νιούπορτ, στη Σκιάθο, ενώ στο μεταξύ, έχουν επισκεφτεί το νησί η Chrissy Logothets, πρόεδρος του «Newport-Skiathos Club» και η Colleen McGrath, υπεύθυνη του τουριστικού τομέα του δήμου του Newport, στο πλαίσιο των δεσμών που συνδέουν τις δύο περιοχές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει