Οι δημοκρατικοί πιέζουν τον Τραμπ για την μη αποδεδειγμένη ρωσική ανάμειξηΠαρ’ όλο που η πολυαναμενόμενη δημοσιοποίηση της έκθεσης σχετικά με τη ρωσική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές του 2016 του ειδικού Συμβούλου Μιούλερ απαλλάσσει τον Ντόναλντ Τραμπ, οι Δημοκρατικοί  εξακολουθούν να ασκούν πιέσεις στον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Επιδιώκουν όπως ο Robert Mueller, που συνέταξε την έκθεση, να καταθέσει δημοσίως ενώπιον του Κογκρέσου για το έργο του.

Η έκθεση, η οποία κυκλοφόρησε την Πέμπτη, αποκαλύπτει μεταξύ άλλων ότι ο πρόεδρος προσπάθησε να απολύσει τον Mueller.

Η νομική ομάδα του προέδρου Τραμπ πάντως, περιέγραψε την δημοσιοποίηση της έκθεσης ως «ολοκληρωτική νίκη».

Το κείμενο που εκδόθηκε σε 448 σελίδες είναι αποτέλεσμα 22μηνης έρευνας από τον Mueller, ο οποίος διορίστηκε για να διερευνήσει υποτιθέμενη ρωσική παρέμβαση στις εκλογές του 2016 και πιθανή συμπαιγνία με την εκστρατεία για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

Τι περιέχει η έκθεση;

 

Η έκθεση του Mueller δεν διαπίστωσε εγκληματική συνωμοσία μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας, αλλά δεν μπόρεσε να καταλήξει σε συγκεκριμένο νομικό συμπέρασμα για το αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ  προσπάθησε να παρεμποδίσει την έρευνα.

«Αν είχαμε διαπιστώσει- μετά από διεξοδική διερεύνηση των γεγονότων-  ότι ο πρόεδρος εμπόδισε τη δικαιοσύνη, θα το δηλώναμε», αναφέρει η έκθεση. «Με βάση τα πραγματικά περιστατικά και τα ισχύοντα νομικά πρότυπα, δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε αυτή την κρίση. Αλλά, ενώ η έκθεση αυτή δεν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο πρόεδρος διέπραξε κάποιο έγκλημα, δεν τον απαλλάσσει επίσης».

Η έκθεση αποκαλύπτει:

Ο πρόεδρος Τραμπ ανέθεσε σε δικηγόρο του Λευκού Οίκου να προσπαθήσει να απομακρύνει τον Mueller από τις υποτιθέμενες «συγκρούσεις συμφερόντων», αλλά ο δικηγόρος παραιτήθηκε επειδή «δεν σχεδίαζε» να ακολουθήσει την οδηγία.

Ο κ. Trump ιδιαίτερα ενοχλημένος όταν ανακοινώθηκε η έρευνα, είχε αναφωνήσει: «Ω Θεέ μου, αυτό είναι τρομερό, αυτό είναι το τέλος της προεδρίας μου».

Ο Mueller εξέτασε 10 δράσεις του Προέδρου για την παρεμπόδιση της δικαιοσύνης, η οποία όπως δήλωσε «σε μεγάλο βαθμό πραγματοποιήθηκε ενώπιον της  κοινής γνώμης». Η έκθεση αναφέρει ότι η πιθανή παρεμπόδιση της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο απέτυχε μόνο επειδή τα μέλη της κυβέρνησής του αρνήθηκαν να «εκτελέσουν εντολές».

Οι ερευνητές χαρακτήρισαν τις γραπτές απαντήσεις που έδωσε ο πρόεδρος στις ερωτήσεις τους ως «ανεπαρκείς», αλλά επέλεξαν να μην επιδιώξουν ενδεχόμενη μακροχρόνια  νομική μάχη για να τους δοθούν όλες οι απαντήσεις.

Τι λένε οι Δημοκρατικοί;

Οι ηγέτες του των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο  Nancy Pelosi και Chuck Schumer, σε κοινή δήλωση, ανέφεραν ότι η έκθεση περιγράφει «Την ανησυχητική εικόνα του προέδρου ο οποίος έχει πλέξει πλέγμα από απάτη, ψέματα και ανάρμοστη συμπεριφορά».

Το Δημοκρατικό κόμμα έχει ξεκινήσει προσπάθειες για να αποκτήσει το πλήρες, μη επεξεργασμένο έγγραφο, και να καταθέσει ο Mueller ενώπιον του Κογκρέσου.

Η βουλευτής Jackie Speier δήλωσε στο BBC ότι ο Mueller «πέταξε   την μπάλα στο Κογκρέσο» και πρόσθεσε  «πρέπει να επιδιώξετε να μην γίνεται παρεμπόδιση της δικαιοσύνης εδώ μέσα».

Οι Δημοκρατικοί επιτέθηκαν επίσης στον υπουργό Δικαιοσύνης William Barr, κατηγορώντας τον ότι τους «παραπλάνησε» με    περίληψη των ευρημάτων της έκθεσης που είχε προηγηθεί, σχετικά με το αν ο πρόεδρος Τραμπ παρακώλυσε τη δικαιοσύνη.

Ο Barr πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου πριν δημοσιευθεί η έκθεση στην οποία υποστήριξε τον πρόεδρο.

Η έκθεση θεωρείται από καιρό ως ένα πιθανό εργαλείο για την αποπομπή του προέδρου, αλλά ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στο Κογκρέσο, Steny Hoyer, δήλωσε ότι αυτό δεν θα «αξίζει τον κόπο σε αυτό το σημείο».

«Αφού θα γίνουν εκλογές σε 18 μήνες, ο αμερικανικός λαός θα δείξει την κρίση του», δήλωσε στο CNN.

Μερικές σκέψεις σχολιαστών

Οι  αποκαλούμενοι «Russiagaters» (από το ‘Russiagate’ όπως το ‘Γουότεργέιτ’) θα προσπαθήσουν τώρα να βρουν οποιαδήποτε λέξη  μέσα στην έκθεση Μιούλερ που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να αντικρούσουν τα συμπεράσματά της.    Από τους πρωταρχικούς σκοπούς της έρευνας του Ειδικού Συμβούλου ήταν να προσδιοριστεί αν μέλη της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ ή οποιουδήποτε ατόμου που συνδέεται με την εκστρατεία, είχε συνωμοτήσει ώστε συντονισμένα με τη ρωσική κυβέρνηση να παρέμβει στις εκλογές του 2016 .

[…] «Η  έκθεση του Ειδικού Συμβούλου αναφέρει ότι η έρευνά του δεν απέδειξε ότι τα μέλη της Εκστρατείας Τράμπ  συνωμότησαν ή συντονίσθηκαν με τη ρωσική κυβέρνηση στις εκλογικές παρεμβάσεις της».

Πληροφορίες από BBC

Σύνταξη Κώστας Μπετινάκης

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει