Οι διακοπές στην Ελλάδα στα πρόθυρα της κατάρρευσης; Τι αποκαλύπτουν οι δυσοίωνες προβλέψεις των ειδικών


Αποκαλυπτικό άρθρο της Deutsche Welle σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στους αρχαιολογικούς χώρους της ελληνικής επικράτειας.

Ποιες θα μπορούσαν να είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην τουριστική εξέλιξη της Ελλάδας; Στο ερώτημα αυτό επιχειρεί να δώσει απαντήσεις μέσω ειδικών ρεπορτάζ, η εφημερίδα Berliner Morgenpost.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Για την Ελλάδα- μια χρονιά με ακραία καιρικά φαινόμενα φτάνει στο τέλος της- ήταν στην πραγματικότητα η πιο ζεστή και η πιο ξηρή χρονιά από τότε που ξεκίνησε η συστηματική καταγραφή καιρικών φαινομένων πριν από 164 χρόνια (…) Eιδικά για τον τουρισμό, που αποτελεί σημαντική πηγή εισοδήματος για τους Έλληνες, η κλιματική αλλαγή αποτελεί πρόκληση. Ήδη το φετινό καλοκαίρι κατέδειξε το εξής: ολοένα περισσότεροι παραθεριστές αποφεύγουν τους ζεστούς θερινούς μήνες και έρχονται στην Ελλάδα στο τέλος της τουριστικής σεζόν ή μετά από αυτή» σημειώνει το ρεπορτάζ και συνεχίζει:

«Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο του ελληνικού ΑΕΠ και έτσι αποτελεί σημαντικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας. Όμως το κλασικό μοντέλο διακοπών ‘ήλιος, παραλία, θάλασσα’ πιθανώς να αρχίσει να φθίνει τα επόμενα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι η τουριστική βιομηχανία θα πρέπει να αναζητήσει νέες προσφορές πέρα από τις διακοπές στη θάλασσα. Πόσο μάλλον που οι παραλίες κινδυνεύουν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας».

Ακτές κινδυνεύουν να εξαφανιστούν

Το ρεπορτάζ αναφέρεται στις έρευνες του Καθηγητή Φυσικών Καταστροφών από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας Κώστα Συνολάκη, σύμφωνα με τις οποίες «οι τελευταίες προβλέψεις συντείνουν στο ότι η στάθμη των υδάτων στη Μεσόγειο μπορεί να αυξηθεί κατά περίπου ένα μέτρο μέχρι το 2100».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Νίκη Ευελπίδου, Καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, έχει εντοπίσει «293 παραλίες που θα μπορούσαν να εξαφανιστούν τα επόμενα χρόνια εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής». Παράλληλα απειλούνται από την κλιματική αλλαγή και σπουδαίες αρχαιολογικές τοποθεσίες όπως η Δήλος η οποία, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, θα μπορούσε να βυθιστεί ως το 2150.

Ένα άλλο κομβικό πεδίο της κλιματικής αλλαγής για το οποίο προειδοποιούν οι ειδικοί, αφορά τον ολοένα αυξανόμενο κίνδυνο δασικών πυρκαγιών, εξαιτίας της αύξησης των μέσων θερμοκρασιών και της μείωσης των βροχοπτώσεων. «Ο αριθμός των πυρκαγιών φέτος κινήθηκε στο 7,5% πάνω από τον μέσο όρο. Ειδικοί από τον χώρο της πολιτικής προστασίας αναμένουν περαιτέρω αύξηση των δασικών πυρκαγιών τα επόμενα χρόνια» ενώ το άρθρο αναφέρεται και στις αναγκαίες επενδύσεις που κάνει η Ελλάδα στον τομέα της προστασίας των δασών και των σύγχρονων μέσων πυρόσβεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τον Gerd Höhler – Berliner Morgenpost

Αθήνα. Η κλιματική αλλαγή φέρνει την Ελλάδα αντιμέτωπη με όλο και μεγαλύτερα προβλήματα – με δραματικές συνέπειες, μεταξύ άλλων και για τους παραθεριστές. Τι προειδοποιούν οι ειδικοί.

Η Ελλάδα φτάνει στο τέλος μιας χρονιάς με ακραία καιρικά φαινόμενα – για την ακρίβεια, την πιο ζεστή και ξηρή από τότε που ξεκίνησαν οι συστηματικές καταγραφές του καιρού πριν από 164 χρόνια. Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Το 2024 δεν θα αποτελέσει εξαίρεση. Δεν είναι ακόμη διαθέσιμα όλα τα δεδομένα, αλλά μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, οι θερμοκρασίες ήταν πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο σε 272 από τις 348 ημέρες που μελετήθηκαν.

Τον Ιούλιο, η χώρα στενάζει κάτω από ένα κύμα καύσωνα για ένα δεκαπενθήμερο. Οι μέγιστες θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών μετρήθηκαν σε 14 διαδοχικές ημέρες. Στην πρωτεύουσα Αθήνα, οι θερμοκρασίες δεν έπεφταν κάτω από τους 30 βαθμούς για πολλές ημέρες, ακόμη και τη νύχτα. Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μεγάλη πρόκληση, ιδίως για τον τουρισμό, μια σημαντική πηγή εισοδήματος για τους ντόπιους. Το φετινό καλοκαίρι έχει ήδη δείξει ότι όλο και περισσότεροι παραθεριστές αποφεύγουν τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες και επισκέπτονται την πρωινή και την όψιμη περίοδο.

Και δεν είναι μόνο οι παραλίες που κινδυνεύουν. Οι ερευνητές του κλίματος αναμένουν ότι η μέση θερμοκρασία στην Αθήνα θα αυξηθεί κατά 3,5 έως 3,8 βαθμούς Κελσίου έως το 2070 και οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν κατά 30%. Μελέτη που ανατέθηκε από την ελληνική κεντρική τράπεζα προβλέπει επιπλέον δέκα έως 15 ημέρες καύσωνα ετησίως έως το 2050. Με τον όρο αυτό, οι μετεωρολόγοι εννοούν τις ημέρες κατά τις οποίες η μέγιστη θερμοκρασία ανεβαίνει πάνω από 39 βαθμούς και η νυχτερινή θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από 26 βαθμούς και οι μεγαλύτερες περίοδοι ξηρασίας αυξάνουν τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Βασίλη Κικίλια, το 2024 θα εκδηλωθούν περίπου 9.500 δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα. Κατέστρεψαν 44.500 εκτάρια δασών, ελαιώνων και φυτειών εσπεριδοειδών. Ο αριθμός των πυρκαγιών φέτος ήταν 7,5% υψηλότερος από τον μακροχρόνιο μέσο όρο. Οι ειδικοί σε θέματα πολιτικής προστασίας αναμένουν περαιτέρω αύξηση των δασικών πυρκαγιών τα επόμενα χρόνια. Η ελληνική κυβέρνηση επενδύει τώρα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ για την αγορά νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών και οχημάτων. Οι μίνι δορυφόροι θα βοηθήσουν στον έγκαιρο εντοπισμό των δασικών πυρκαγιών πριν αυτές βγουν εκτός ελέγχου.

Δεν είναι μόνο οι θερμοκρασίες του αέρα που αυξάνονται. Το νερό στην ανατολική Μεσόγειο θερμαίνεται επίσης όλο και πιο γρήγορα. Από το 1982 που ξεκίνησαν οι συστηματικές μετρήσεις, οι θερμοκρασίες της θάλασσας έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο 0,59 βαθμούς Κελσίου ετησίως, σύμφωνα με κοινή μελέτη ωκεανογράφων του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 1982, η μέση επιφανειακή θερμοκρασία στην ανατολική Μεσόγειο ήταν 23 βαθμοί Κελσίου. Το 2024, μετρήθηκαν πάνω από 28 βαθμούς σε πολλά σημεία. Η άνοδος της θερμοκρασίας της θάλασσας ευνοεί τον σχηματισμό των λεγόμενων μεσογειακών κλίσεων, των σοβαρών καταιγίδων που παλαιότερα εμφανίζονταν μόνο σε τροπικά γεωγραφικά πλάτη.

Οι επιπτώσεις στη θαλάσσια πανίδα είναι επίσης τεράστιες. Στη βόρεια Ελλάδα, μεγάλες εκτάσεις μυδοκαλλιέργειας καταστράφηκαν από την άνοδο της θερμοκρασίας της θάλασσας το περασμένο καλοκαίρι. Κατά τη διάρκεια του καύσωνα τον Ιούλιο, η θερμοκρασία του νερού στις πιο σημαντικές περιοχές μυδοκαλλιέργειας αυξήθηκε σε πάνω από 30 βαθμούς για πολλές ημέρες. Τα μύδια δεν μπορούν να επιβιώσουν σε τέτοιες θερμοκρασίες. Περίπου το 90% των μυδιών από τη φετινή συγκομιδή έχουν πεθάνει.

Τα αποθέματα που προορίζονταν για συγκομιδή το 2025 έχουν καταστραφεί εντελώς. Οι μυδοκαλλιεργητές αντιμετωπίζουν τώρα μια κρίση που απειλεί την ίδια τους την ύπαρξη. Πολλές ιχθυοκαλλιέργειες αντιμετωπίζουν επίσης ένα αβέβαιο μέλλον λόγω της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με μια εκτίμηση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, περίπου το ένα πέμπτο των ειδών ψαριών που χρησιμοποιούνται στην ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσε να πεθάνει μέχρι το 2060, επειδή το νερό θερμαίνεται υπερβολικά για αυτά.

 

 

 



Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει