Οι εκλογές του Νοεμβρίου στη Νικαράγουα «έχασαν κάθε αξιοπιστία»Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 8 Αυγούστου 2021, 04:37

Οι προεδρικές εκλογές που προγραμματίζεται να διεξαχθούν την 7η Νοεμβρίου στη Νικαράγουα «έχασαν κάθε αξιοπιστία», έκρινε χθες Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Άντονι Μπλίνκεν, καταγγέλλοντας τους «αυταρχικούς» ελιγμούς του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα για να απαλλαγεί από τους κυριότερους αντιπάλους του.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί τις πρόσφατες ενέργειες των νικαραγουανών αρχών «αντιδημοκρατικές, αυταρχικές, οφειλόμενες στον φόβο του Ορτέγα πως θα υποστεί εκλογική ήττα» και ότι έδωσαν «τη χαριστική βολή στην προοπτική να διεξαχθούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές στη Νικαράγουα φέτος», αναφέρει ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του κ. Μπλίνκεν.

«Αυτή η εκλογική διαδικασία και το όποιο αποτέλεσμά της έχασαν κάθε αξιοπιστία», προστίθεται.

Το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης τέθηκε προχθές Παρασκευή εκτός πολιτικού παιγνιδιού στη Νικαράγουα, όπου ο πρόεδρος Ντανιέλ Ορτέγα, ο οποίος θα διεκδικήσει τέταρτη συναπτή θητεία στο αξίωμα, κατηγορείται πως έχει βαλθεί να βγάλει από τη μέση κάθε ισχυρό αντίπαλο ενόψει προεδρικών εκλογών.

Ο Ντανιέλ Ορτέγα, ο πρώην ηγέτης των σαντινιστών ανταρτών που κυβέρνησε τη χώρα από το 1979 ως το 1990 και επέστρεψε στην εξουσία το 2007, και η σύζυγός του και αντιπρόεδρος Ροσάριο Μουρίγιο, 70 ετών, πρακτικά δεν έχουν πλέον κανέναν σοβαρό αντίπαλο ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου, μετά την εξάλειψη της Συμμαχίας Πολιτών για την Ελευθερία (Alianza Ciudadanos por la Libertad, CxL, δεξιά) καθώς και τις συλλήψεις των επτά θεωρούμενων ως σοβαρότερων δυνητικών αντιπάλων του αρχηγού του κράτους στην αναμέτρηση.

Το CxL τέθηκε εκτός εκλογικής κούρσας μερικές ημέρες μετά την υποβολή αιτήματος γι’ αυτό από το Φιλελεύθερο Συνταγματικό Κόμμα (Partido Liberal Constitucionalista, PLC, δεξιά), που κατηγορείται από επικριτές του πως παίζει το παιγνίδι της κυβέρνησης.

Το CxL καταγγέλθηκε από το PLC στο εκλογοδικείο διότι η πρόεδρός του, η Καρμέλα Ρότζερς Αμπέρν, πιο γνωστή με το όνομα Κίτι Μοντερέι, έχει διπλή υπηκοότητα, νικαραγουανή και αμερικανική. Της αφαιρέθηκε η νικαραγουανή υπηκοότητα· διατρέχει κίνδυνο να απελαθεί.


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 8 Αυγούστου 2021, 04:37Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει