Οι επιπτώσεις των πανδημιών στην οικονομία συνεχίζονται για δεκαετίες


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020, 17:28

 Η πανδημία του κορονοϊού θα προξενήσει πληγές στην παγκόσμια οικονομία, οι οποίες ίσως να διαρκέσουν δεκαετίες, αν μπορέσουμε να θεωρήσουμε ότι το παρελθόν αποτελεί οδηγό και σκιαγραφεί ένα τοπίο, σύμφωνα με ερευνητές που επεξεργάστηκαν υγειονομικά και οικονομικά δεδομένα που χρονολογούνται από τον δέκατο τέταρτο αιώνα.

Εξετάζοντας τις 12 μεγάλες πανδημίες καθώς και ένοπλες συγκρούσεις, οι οικονομολόγοι Oscar Jorda, Sanjay Singh and Alan Taylor του Πανεπιστημίου Ντέιβις της Καλιφόρνιας, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πανδημίες επηρεάζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τα επιτόκια, κρατούν χαμηλά τις αυξήσεις των πραγματικών μισθών και δυσχεραίνουν τις επενδύσεις.

Οι πραγματικοί μισθοί καταλήγουν να είναι ελαφρώς αυξημένοι λόγω της έλλειψης εργασίας, ανέφεραν, και τα χαμηλά πραγματικά ποσοστά θα επιτρέψουν αρκετό δημοσιονομικό χώρο για τις κυβερνήσεις για να μετριάσουν τις συνέπειες σε πρώτη φάση.

«Εάν οι τάσεις ακολουθήσουν τα ιστορικά παραδείγματα στον απόηχο του Covid-19 -προσαρμοσμένες στην κλίμακα αυτής της πανδημίας- η παγκόσμια οικονομική τροχιά θα είναι πολύ διαφορετική από ό, τι αναμενόταν πριν από λίγες εβδομάδες», γράφουν σε μελέτη.

«Οι πανδημίες ακολουθούνται από παρατεταμένες περιόδους -για πολλές δεκαετίες- με πολύ χαμηλές επενδυτικές ευκαιρίες».

Bloomberg: Οι επιπτώσεις των πανδημιών στην οικονομία συνεχίζονται για δεκαετίες

Μια διαφορά ωστόσο που εντοπίζουν οι οικονομολόγοι είναι ότι οι πανδημίες του παρελθόντος εμφανίστηκαν σε μια εποχή που ουσιαστικά κανένα μέλος της κοινωνίας δεν επιβίωσε μέχρι την τρίτη ηλικία. «Ο Μαύρος Θάνατος και άλλες ασθένειες έπληξαν τους πληθυσμούς, με τη μεγάλη μάζα της πυραμίδας ηλικίας κάτω των 60 ετών, οπότε αυτή τη φορά μπορεί να είναι διαφορετική», δήλωσαν.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020, 17:28

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει