Οι Εργατικοί προωθούν πρόταση για έλεγχο της κοινοβουλευτικής ατζένταςΤη διεξαγωγή ψηφοφορίας πάνω σε μία δεσμευτική πρόταση που θα δίνει χρόνο στους βουλευτές να εγκρίνουν νόμο που θα αποκλείει την έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία τον Οκτώβριο, θα προωθήσει αύριο το Εργατικό κόμμα.

Τη διακομματική πρόταση υπογράφουν ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο επικεφαλής του Εθνικού κόμματος Σκοτίας στο Ουέστμινστερ, Ιαν Μπλάκφορντ, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Βινς Κειμπλ, η επικεφαλής του Plaid της Ουαλίας στο Ουέστμινστερ, Λιζ Ρόμπερτς, ο βουλευτής των Συντηρητικών Όλιβερ Λέτουιν, και η ηγέτης των Πρασίνων Κάρολιν Λούκας.

Το κόμμα των Εργατικών θα έχει αύριο την ευκαιρία να συζητήσει την πρόταση, καθώς είναι η μέρα κατά την οποία η κυβέρνηση επιτρέπει την συζήτηση μίας πρότασης από την αντιπολίτευση. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα αναφέρει ότι αύριο θα προωθήσει μία ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, η οποία εάν εγκριθεί θα επιτρέπει στους βουλευτές να αναλάβουν τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής ατζέντας και να εισάγουν νομοθεσία που θα εμποδίζει τον επόμενο πρωθυπουργό των Τόρις να επιδιώξει την αποχώρηση χωρίς συμφωνία. Συγκεκριμένα, ο έλεγχος της κοινοβουλευτικής ατζέντας προτείνεται να γίνει στις 25 Ιουνίου, οπότε οι βουλευτές θα έχουν τη δυνατότητα να εισάγουν την σχετική νομοθεσία που θα εμποδίσει την άτακτη έξοδο της Βρετανίας.

Η πρόταση των Εργατικών έρχεται σε μία στιγμή όπου η έξοδος χωρίς συμφωνία αποτελεί την βασική διαχωριστική γραμμή στον αγώνα διαδοχής που έχει ξεκινήσει ανάμεσα στους υποψήφιους για την ηγεσία στο Συντηρητικό κόμμα.

Σύμφωνα με τον σκιώδη υπουργό για το Brexit, Κέιρ Στάρμερ, η συζήτηση για το Brexit στον αγώνα διαδοχής των Τόρις έχει γίνει ενοχλητική και ανεύθυνη, ενώ κανένας από τους υποψήφιους δεν έχει παρουσιάσει κάποιο σχέδιο που να σταματά το αδιέξοδο πριν το τέλος του Οκτωβρίου.

Αντίθετα, είπε, υπάρχουν υποψήφιοι που στηρίζουν ανοιχτά την καταστροφική μη συμφωνία και προτείνουν ακόμη την εμπλοκή της βασίλισσας στην πολιτική, ζητώντας της να διακόψει τις εργασίες του κοινοβουλίου για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 11 Ιουνίου 2019, 19:48

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει