Οι ΗΠΑ ανησυχούν για ενδεχόμενη χρήση υπερηχητικών πυραύλωνΠρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021, 17:46

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για την τεχνολογία υπερηχητικών πυραύλων και τις ενδεχόμενες στρατιωτικές εφαρμογές της από την Κίνα και τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ για τον έλεγχο των εξοπλισμών.

“Ανησυχούμε για το τι κάνει η Κίνα στο υπερηχητικό μέτωπο”, δήλωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για τον αφοπλισμό Ρόμπερτ Γουντ σε δημοσιογράφους στη Γενεύη έπειτα από ένα δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο το Πεκίνο δοκίμασε έναν υπερηχητικό πύραυλο ικανό να φέρει πυρηνική κεφαλή.

“Απλώς δεν ξέρουμε πώς μπορούμε να αμυνθούμε απέναντι σε αυτό τον τύπο της τεχνολογίας, ούτε η Κίνα ή η Ρωσία”, είπε, αναφερόμενος στη δυσκολία των πυραυλικών αμυντικών συστημάτων να εντοπίσουν τέτοια υψηλής ταχύτητας όπλα που μπορούν να ελίσσονται και να αποφεύγουν τις ασπίδες τους.

Νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν δήλωσε πως η Ουάσιγκτον παρακολουθεί στενά την ανάπτυξη από την Κίνα προωθημένων οπλικών συστημάτων, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει ευθέως δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο το Πεκίνο δοκίμασε έναν υπερηχητικό πύραυλο ικανό να φέρει πυρηνική κεφαλή.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times σύμφωνα με το οποίο το Πεκίνο εκτόξευσε τον Ιούλιο έναν υπερηχητικό πύραυλο ικανό να φέρει πυρηνική κεφαλή. Το Πεκίνο δήλωσε πως επρόκειτο για ένα διαστημικό όχημα, όχι για πύραυλο.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν αμφότερες δοκιμάσει υπερηχητικά όπλα, τα οποία ορίζονται συνήθως ως πύραυλοι με ταχύτητα πενταπλάσια και πλέον εκείνης του ήχου, σε μια κούρσα για όπλα νέα γενιάς που είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν και να αναχαιτισθούν.

Ο Όστιν δήλωσε στη διάρκεια μιας επίσκεψης στην πρώην σοβιετική δημοκρατία της Γεωργίας: “Παρακολουθούμε στενά την ανάπτυξη από την Κίνα οπλισμού και προωθημένων ικανοτήτων και συστημάτων που το μόνο που θα κάνουν είναι να αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή”.

Είπε πως η Ουάσιγκτον θα παραμείνει εστιασμένη στη στρατιωτική πρόκληση από το Πεκίνο.

Ο Όστιν έκανε τις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Ευρώπη το οποίο, όπως ανέφερε το Πεντάγωνο, θα “καθησυχάσει τους συμμάχους και εταίρους για τη δέσμευση της Αμερικής στην κυριαρχία τους ενώπιον της ρωσικής επιθετικότητας”.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου είπε πως οι ΗΠΑ θα συμπράξουν με τη Γεωργία, η οποία πολέμησε και έχασε από τη Ρωσία το 2008, προκειμένου να τη βοηθήσουν να ενισχύσει την άμυνα και τις αποτρεπτικές ικανότητές της.


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021, 17:46Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει