Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από το Αφγανιστάν και για λόγους εσωτερικής πολιτικής
Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 16 Αυγούστου 2021, 16:14

Η Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε «πικρή» την κατάσταση στο Αφγανιστάν και έκρινε ότι η απόφαση για την αποχώρηση των δυτικών στρατιωτικών δυνάμεων ελήφθη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ άλλων, «για λόγους εσωτερικής πολιτικής».

«Υπάρχει ένα φαινόμενο ντόμινο μετά την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος κατά τη διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης στελεχών της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), σύμφωνα με πληροφορίες συμμετεχόντων, και πρόσθεσε ότι η ευθύνη της δυτικής στρατιωτικής αποχώρησης ανήκει στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Είχαμε πει ότι θα παραμείνουμε όσο παραμένουν οι Αμερικανοί», είπε.

Ωστόσο, η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε κάποια κατανόηση για την απόφαση του Τζο Μπάιντεν, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα σε επίπεδο απωλειών κατά τα 20 χρόνια της παρουσίας τους στο Αφγανιστάν. «Για όλους εκείνους που προσπάθησαν να ενεργήσουν για την πρόοδο και την ελευθερία» στη χώρα αυτή «κυρίως για τις γυναίκες, οι εξελίξεις είναι πικρές», είπε.

«Αυτήν τη στιγμή, είναι πολλοί οι άνθρωποι που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, υποσχόμενη να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει εκείνους και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που τους υποστηρίζουν.

Η Γερμανία έχει καταγράψει 2.500 άτομα που βρίσκονται στο Αφγανιστάν και θα μπορούσαν να απομακρυνθούν, κυρίως Αφγανοί και μέλη των οικογενειών τους που είχαν εργαστεί για τις γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Σε αυτούς προστίθενται άλλα 2.000 άτομα, δικηγόροι, ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που έχουν επίσης εκφράσει την επιθυμία να φύγουν. Αν ληφθούν υπόψιν και τα μέλη των οικογενειών τους, ανέρχονται σε 10.000 άτομα συνολικά, δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών είχε ανακοινώσει στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο ότι κανένα αεροσκάφος δεν αναχωρεί από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, εξαιτίας του πλήθους των απελπισμένων που έχει κατακλύσει την πίστα.

Σαράντα μέλη του προσωπικού της γερμανικής πρεσβείας στην Καμπούλ αναχώρησαν τη νύχτα για τη Ντόχα, δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι μία μικρή ομάδα δέκα ατόμων θα παραμείνει στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας για να συντονίσει την επιχείρηση της απομάκρυνσης.Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει