Οι ΗΠΑ θα χάσουν περισσότερα από τις ακυρωμένες συνομιλίεςΟι Ταλιμπάν λένε ότι οι Αμερικανοί έχουν περισσότερα να χάσουν από την ακύρωση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που επιδίωκε να τερματίσει τον 18χρονο πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Η ομάδα ισχυρίστηκε ότι όλα πήγανε καλά μέχρι την τελευταία στιγμή.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με σειρά από tweets το βράδυ του Σαββάτου, ανακοίνωνε την απόρριψη της μυστικής συνάντησης στο Camp David την επόμενη ημέρα. Είπε ότι η απόφασή του ελήφθη όταν οι Ταλιμπάν παραδέχθηκαν ότι ήταν πίσω από μια πρόσφατη επίθεση που σκότωσε έναν στρατιώτη των ΗΠΑ και Αφγανούς πολίτες στην Καμπούλ.

Τι είχε προγραμματιστεί;

Με απροσδόκητη κίνηση, ο πρόεδρος Τραμπ αποκάλυψε πως είχε κανονίσει να συναντηθεί με ανώτερους ηγέτες των Ταλιμπάν και με τον Αφγανό πρόεδρο Ασράφ Γκάνι στην έπαυλή του στο Maryland.

Οι συναντήσεις ήταν πιθανό να ήταν ξεχωριστές, καθώς οι Ταλιμπάν αρνούνται να μιλήσουν απευθείας με την αφγανική κυβέρνηση, επιμένοντας ότι αποτελούνται από αμερικανικές μαριονέτες.

Το 2001, οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Αφγανιστάν και ανέτρεψαν την κυβέρνηση των Ταλιμπάν επειδή οι μαχητές έδωσαν ασφαλές καταφύγιο στο δίκτυο της Αλ Κάιντα που είχε  πραγματοποιήσει τις επιθέσεις στις ΗΠΑ στις 11 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το Fox News την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο υπερασπίστηκε την πρόθεση να φιλοξενήσει τους Ταλιμπάν στο αμερικανικό έδαφος, ημέρες πριν από την επέτειο των επιθέσεων.

Είπε ότι ο Καμπ Ντέιβιντ επιλέχθηκε επειδή διεξήγαγε δύσκολες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στο παρελθόν. «Είναι σχεδόν πάντα η περίπτωση που δεν μπορείτε να διαπραγματευτείτε με καλούς τύπους», πρόσθεσε.

Πόσο μακριά πηγαίνουν τα πράγματα;

Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί εννέα γύροι συνομιλιών μεταξύ των αντιπροσώπων των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν στη Ντόχα, του Κατάρ.

Στις 3 Σεπτεμβρίου, ο κορυφαίος διαπραγματευτής των ΗΠΑ ανακοίνωσε μια συμφωνία ειρήνης «κατ ‘αρχήν».

Στο πλαίσιο της προτεινόμενης συμφωνίας, οι ΗΠΑ θα αποσύρουν 5.400 στρατιωτικές δυνάμεις εντός 20 εβδομάδων, σε αντάλλαγμα για τις εγγυήσεις των Ταλιμπάν ότι το Αφγανιστάν δεν θα ξαναχρησιμοποιηθεί ως βάση για την τρομοκρατία.

Οι ΗΠΑ έχουν σήμερα περίπου 14.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν.

Τι είπαν τα αφγανικά κόμματα;

Με δήλωσή του, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Zabihullah Mujahid κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ «για έλλειψη ωριμότητας και εμπειρίας», μετά την ματαίωση των συνομιλιών.

Είπε επίσης ότι οι Ταλιμπάν και η κυβέρνηση του Αφγανιστάν συμφώνησαν στις συνομιλίες στις 23 Σεπτεμβρίου. Κάτι που η αφγανική κυβέρνηση δεν επιβεβαίωσε.

Σε συνέντευξη Τύπου στην Καμπούλ, εκπρόσωπος του Προέδρου Ghani απλώς επαναλαμβάνει την μακροχρόνια επιθυμία για άμεση διαπραγμάτευση με την ομάδα.

Η πρόσφατη κλιμάκωση της βίας είχε εντείνει τους φόβους ότι η επικείμενη συμφωνία ΗΠΑ-Ταλιμπάν δεν θα τερμάτιζε τις καθημερινές μάχες στο Αφγανιστάν και το φόρο του αίματος για τους πολίτες.

 

Πληροφορίες από BBC

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει