«Οι θέσεις των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων για το shutdown απέχουν ακόμη πάρα πολύ»Εκπρόσωπος του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία των ΗΠΑ, του Τσακ Σούμερ, δήλωσε την Πέμπτη ότι οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί απέχουν ακόμη πάρα πολύ στις διαπραγματεύσεις για το πώς θα αρθεί το αδιέξοδο που έχει οδηγήσει στη συνεχιζόμενη αναστολή της λειτουργίας μέρους του αμερικανικού ομοσπονδιακού κράτους.

Η δήλωση έγινε περί το τέλος της έκτης ημέρας του shutdown, για το οποίο νωρίτερα χθες ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την αντιπολίτευση, η οποία κατ’ αυτόν επιδίδεται σε «συστηματική κωλυσιεργία» — όπως υποστήριξε μέσω Twitter — ενώ ο Λευκός Οίκος επισήμανε πως ενώ «ο πρόεδρος και η ομάδα του έμειναν τα Χριστούγεννα στην Ουάσινγκτον ελπίζοντας ότι θα διαπραγματεύονταν μια συμφωνία για να τερματιστεί η επικίνδυνη κρίση στα σύνορα, να προστατευθούν οι αμερικανικές κοινότητες και να ξανανοίξει η κυβέρνηση», απεναντίας «οι Δημοκρατικοί πήγαν σπίτια τους».

Κατά την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, το μόνο λογικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως «το Δημοκρατικό Κόμμα επιλέγει να κρατάει την κυβέρνησή μας κλειστή για να προστατεύει τους παράνομους μετανάστες, αντί για τον αμερικανικό λαό».

Ο Τραμπ επιμένει ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται ένα Τείχος στα σύνορα με το Μεξικό για να αντιμετωπίσουν το «έγκλημα μεγάλης κλίμακας». Απαιτεί κονδύλια 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να καλυφθεί το κόστος της επόμενης φάσης της κατασκευής του. Οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο λένε ότι δεν πρόκειται να εγκρίνουν τίποτα τέτοιο, κάνοντας λόγο περί πολιτικών παιγνιδιών και κατασπατάλησης των χρημάτων των φορολογούμενων.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ντικ Ντέρμπιν εξαπέλυσε μέσω Twitter σφοδρή φραστική επίθεση εναντίον του προέδρου, καθιστώντας τον υπεύθυνο για την αναστολή λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους. «Δεν υπάρχει τέλος στον ορίζοντα για το shutdown της κυβέρνησης που προκάλεσε ο πρόεδρος (…). Έχει πάρει όμηρο την κυβέρνησή μας για να ικανοποιηθεί η εξωφρενική απαίτησή του να δοθούν 5 δισεκ. δολάρια για ένα τείχος στα σύνορα που θα ήταν τόσο πολυδάπανο όσο και αναποτελεσματικό».

Πηγές: ΑΠΕ, Reuters, dpa


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2018, 02:31

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει