Οι Θεσσαλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο μπλόκο των αγροτών στον κόμβο Νίκαιας στη Λάρισα

Στο δυναμικό πανθεσσαλικό μπλόκο των αγροτών στον κόμβο Νίκαιας στη Λάρισα, στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, παρευρέθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Λάρισας Δημήτρης Γελαλής, Τρικάλων Παναγιώτα Δριτσέλη, Καρδίτσας Νίκος Μιχαλάκης και Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Οι Θεσσαλοί αγρότες, που παραμένουν στον κόμβο της Νίκαιας αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, δηλώνουν ότι δεν τους πτοεί, αλλά τους πεισμώνει ακόμα περισσότερο, η προκλητική, ολική άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους.

Δεν πρόκειται να παγιδευτούν στις παραπλανητικές συζητήσεις και στον ψευδεπίγραφο “διάλογο” της Παρασκευής στο Μαξίμου που ετοίμασαν για αυτούς, χωρίς αυτούς οι κυβερνώντες.

Δεν μπορούν να κάμψουν την δίκαιη αγωνιστική διαμαρτυρία τους οι παρατεταγμένες κλούβες των ματ, που μόνο σκοπό έχουν τον εκφοβισμό, την καταστολή των κινητοποιήσεων και την μη ανάδειξη του δίκαιου του αγώνα τους.

Οι Θεσσαλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ δηλώνουν ότι: «Η αδιέξοδη επιμονή των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων σε μια σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική είχε τραγικές συνέπειες για τον αγροτικό πληθυσμό καθώς και για την αγροτική παραγωγή.

Οι μνημονιακές πολιτικές της τρικομματικής συγκυβέρνησης έφεραν τη διάλυση του πρωτογενή τομέα , συνεχίσουν να διαλύουν τον ιστό της χώρας και οδηγούν το λαό σε επισιτιστική και ανθρωπιστική κρίση.

Η ανύπαρκτη αγροτική πολιτική είναι υπεύθυνη για την εξαθλίωση του αγροτικού κόσμου. Το αποτέλεσμα είναι η συρρίκνωση των εισοδημάτων, η μείωση της παραγωγής, η αύξηση του κόστους και η μεγάλη ανασφάλεια για το μέλλον. Οι μικρομεσαίοι αγρότες και ιδιαίτερα οι νέοι αγρότες, δεν έχουν περιθώρια επιβίωσης στις νέες συνθήκες. Ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση έχει φροντίσει να εξανεμίσει το εισόδημα της αγροτικής οικογένειας, μειώνοντας τις ήδη πενιχρές συντάξεις, αυξάνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ και αποδομώντας κάθε προνοιακή πολιτική, έρχεται και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο να δώσει την χαριστική βολή στον αγροτικό κόσμο.

Το σκανδαλώδες χάρισμα της ΑΤΕ στον όμιλο Πειραιώς, ο στραγγαλισμός της αγοράς εφοδίων και καυσίμων με την παντελή έλλειψη ρευστότητας και δανειοδότησης για να μπορέσει ο αγρότης να συνεχίσει την παραγωγή, το ξεπούλημα των τελευταίων συνεταιριστικών και δημόσιων επιχειρήσεων (Δωδώνη, ΣΕΚΑΠ, ΕΒΖ), τα χαράτσια για τη ΔΕΗ και τις γεωτρήσεις, τα υπέρογκα ασφάλιστρα για τον ΕΛΓΑ χωρίς να καλύπτεται μεγάλο μέρος από τις ζημιές, η μείωση της επιστροφής ΦΠΑ και ΕΦΚ πετρελαίου, η φοροεπιδρομή ακόμα και στα χωράφια, οι αποσπασματικές ενισχύσεις για αγορά ζωοτροφών σε λίγους κι όχι σε όλους τους κτηνοτρόφους, η ολοκλήρωση της εξαπάτησης με τις επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά, η κατάρρευση των τιμών και η ανεξέλεγκτη ασυδοσία των κερδοσκόπων, η παντελής απουσία έστω και στοιχειώδους διαπραγμάτευσης για τις καταστροφικές κατευθύνσεις της ΚΑΠ 2014-2020, η μείωση του προϋπολογισμού του 2013 στο μισό αποτυπώνουν ξεκάθαρα την εγκληματική αντι-αγροτική πολιτική της μνημονιακής συγκυβέρνησης.

Σήμερα λοιπόν που οι αυταπάτες από τις ψεύτικες υποσχέσεις έχουν διαλυθεί ο αγροτικός ξεσηκωμός είναι ο μόνος δρόμος για επιβίωση.

Οι αγρότες του θεσσαλικού κάμπου που έχουν αφήσει ιστορία στις κινητοποιήσεις, είναι καιρός και πάλι να μπουν μπροστά, να υποστηρίξουν αποφασιστικά των αγώνα για την ανατροπή της επίθεσης που δέχονται και να μετατρέψουν τις αγροτικές κινητοποιήσεις σε πανελλαδικό αγροτικό κίνημα για την ανατροπή. Το αγροτικό κίνημα μένει εκεί, φάρος φωτεινός για τους αγρότες κάθε εποχής, να τους δείχνει το δρόμο της νίκης στους αγώνες τους.

Οι κλιμακούμενοι αγώνες του αγροτικού κινήματος εφόσον συμπαραταχτούν με το λαϊκό κίνημα σχεδιαστούν σωστά, συντονιστούν και συναντηθούν με τους αγώνες των πληττόμενων κοινωνικών στρωμάτων μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στην οικοδόμηση ενός ενιαίου κοινωνικού μετώπου που θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στους κυβερνώντες και θα ανοίξει έναν ελπιδοφόρο δρόμο για το λαό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ /ΕΚΜ αναγνωρίζει το δίκαιο των αιτημάτων τους, στέκεται αλληλέγγυος, εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση του στον αγώνα των αγροτών και εγγυάται την πλήρη υποστήριξη τόσο σε κοινωνικό όσο και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ θα συνεχίζει να στηρίζει, να προβάλλει και να προωθεί τους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες, δίνοντας πειστικές εναλλακτικές πολιτικές προτάσεις διεξόδου, έχοντας πρόγραμμα θα απελευθερώσει τον λαό και τη χώρα από τα μνημόνια, τις ταπεινωτικές δανειακές συμβάσεις και από το μεγαλύτερο μέρος του χρέους, προωθώντας μια πολιτική ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης» καταλήγουν οι βουλευτές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει