Οι καταθέσεις Τόσκα, Γεροβασίλη, Σκουρλέτη για την τραγωδία στο Μάτι

«Βροχή» ερωτήσεων δέχτηκαν από τον ανακριτή που διερευνά τα αίτια και τις ευθύνες για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, τρεις πρώην υπουργοί που εξετάστηκαν ως μάρτυρες.

Συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Τόσκας, καταθέτοντας στον ανακριτή στις  20 Φεβρουαρίου  ρωτήθηκε τι ακριβώς έγινε τη μοιραία ημέρα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γνωρίζετε ότι στις 17.46 απογειώθηκε το έρικσον S64N 194 με εντολή να κατευθυνθεί στην περιοχή Νταού Πεντέλης και να επιχειρήσει και ότι τελικά δόθηκε εντολή εκτροπήςαπό το ΕΣΚΕ, ενώ ήδη είχε κάνει υδροληψία και ήταν σε πορεία ρίψης, και συγκεκριμένα να κατευθυνθεί προς Ίσθμια – Καλαμάκι και πιο συγκεκριμένα στα διυλιστήρια της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ; 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν γνωρίζω για την εκτροπή του ελικοπτέρου. Ούτε γνωρίζω ποιος έδωσε την εντολή της εκτροπής. 

Ο πρώην υπουργός ανέφερε πως την επίμαχη ημέρα ειδοποιήθηκε γύρω στις 12 το μεσημέρι για την φωτιά στην Κινέτα και ότι πήγε στο Συντονιστικό Κέντρο (ΕΣΚΕ) γύρω στις 15.00 όπου ο τότε αρχηγός του ΠΣ Σωτήρης Τερζούδης τον ενημέρωσε για την κατάσταση στην Κινέτα και την κινητοποίηση επίγειων και εναέριων δυνάμεων.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εκείνη τη στιγμή σας ανέφερε αν είχαν πρόβλημα τα εναέρια μέσα; Και πιο συγκεκριμένα αν είχαν πρόβλημα να απογειωθούν ή να προσγειωθούν λόγω των ανέμων;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι, μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον κ. Τόσκα ενημερώθηκε πως η φωτιά στο Νταού Πεντέλης έγινε ανεξέλεγκτη γύρω στις 18.20 οπότε πλέον οι φλόγες είχαν φθάσει στην Λεωφόρο Μαραθώνος και ,κατά τον μάρτυρα, δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί σχέδιο εκκένωσης οικισμού.

Στις 6 Φεβρουαρίου κλήθηκε και κατέθεσε η πρώην υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης  Όλγα Γεροβασίλη, η οποία ρωτήθηκε  αν γνωρίζει  τον κ. Βασίλη Ματθαιόπουλο. Η  πρώην υπουργός απάντησε ότι τον γνώρισε όταν ανέλαβε το υπουργείο, αλλά διευκρίνισε: “Με τον κ. Ματθαιόπουλο δεν συζητήσαμε ποτέ για την πυρκαγιά στο Μάτι”, ενώ πρόσθεσε:” Στις 23 Ιουλίου του 2018, βρισκόμουν στην Άρτα, ενημερώθηκα για την πυρκαγιά από τα ΜΜΕ. Δεν είχα τηλεφωνικές επικοινωνίες με κανέναν και ότι όταν επέστρεψα στην Αθήνα δεν συμμετείχα πουθενά»

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Π.  Σκουρλέτης , καταθέτοντας στις 4 Φεβρουαρίου  υποστήριξε ότι  «ο  συνδυασμός των κλιματικών συνθηκών με τα χαρακτηριστικά του δομημένου περιβάλλοντος, δημιουργούσε εκείνη την ημέρα, ένα ασφυκτικό πλαίσιο στην αντιμετώπιση της όλης κατάστασης». 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Όσο χρόνο βρισκόσασταν στο ΕΣΚΕ μπορείτε να μας πείτε ποια ήταν η ενημέρωση που σας έδινε ο κ. Τερζούδης για την πυρκαγιά τόσο στην Κινέτα όσο και στο Νταού Πεντέλης; 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σε γενικές γραμμές θυμάμαι να μας λέει ότι κατευθύνονται δυνάμεις για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και μας ανέφερε για τους ισχυρούς ανέμους. Θέλω να επισημάνω ότι την ίδια ώρα ενημερωνόμασταν και από τα ΜΜΕ (όση αξιοπιστία έχουν τα ρεπορτάζ) και δεν μπορώ να σας πω με ακρίβεια για την ενημέρωση που μας έδινε ο αρχηγός εκείνες τις στιγμές. Αυτό που θυμάμαι από την ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Τερζούδη, βασικό αίτιο της επελθούσας τραγωδίας ήταν ότι η φωτιά δεν μπορούσε να ελεγχθεί λόγω της έντασης των ανέμων.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει