Οι ΜΕΘ στη Δαμασκό είναι πλήρεις
Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 2 Απριλίου 2021, 13:32

Στα επείγοντα περιστατικά νοσοκομείου της Δαμασκού μια 70χρονη που έχει προσβληθεί από κορωνοϊό αναμένει ένα ελεύθερο κρεβάτι στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Στην πρωτεύουσα της Συρίας το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει λόγω της έκρηξης του αριθμού των κρουσμάτων covid-19.

«Δεχόμαστε πολλά περιστατικά που έχουν ανάγκη αναπνευστήρες ή να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας», δηλώνει η γιατρός Άσμα Σμπάινι που φορά δύο χειρουργικές μάσκες και έχει το στηθοσκόπιο και το οξύμετρο κρεμασμένα στον λαιμό της.

«Υπάρχουν περιστατικά για τα οποία δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε», προσθέτει η 26χρονη γιατρός. «Πεθαίνουν μπροστά στα μάτια μας».

Στα μέσα Μαρτίου οι μονάδες εντατικής θεραπείας covid-19 στη Δαμασκό ήταν καλυμμένες σε ποσοστό 100%, είχε ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας.

Ασθενείς με κορωνοϊό που χρειάζεται να νοσηλευθούν στην εντατική μεταφέρονται από την πρωτεύουσα της Συρίας σε άλλες επαρχίες.

Στο τμήμα επειγόντων του νοσοκομείου αλ Μουγάσατ η Σμπάινι γράφει τα στοιχεία περίπου 12 ασθενών τους οποίους φρόντισε μέσα στην ημέρα.

«Μερικές φορές δεχόμαστε περισσότερα από 40 περιστατικά την ημέρα, είναι περισσότερα από όσο μπορούμε να αναλάβουμε», αποκαλύπτει.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι Αρχές της Συρίας κάνουν λόγο επανειλημμένα για αύξηση των κρουσμάτων covid-19, ζητώντας επίμονα από τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας.

Καθημερινή αύξηση

Επισήμως στις περιοχές της Συρίας που ελέγχει η Δαμασκός -περίπου τα δύο τρίτα της εμπόλεμης χώρας- έχουν καταγραφεί 19.000 κρούσματα covid-19 και λίγο περισσότεροι από 1.200 θάνατοι.

Γιατροί και υπηρεσίες του ΟΗΕ εκτιμούν όμως ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος. Αυτό οφείλεται στον περιορισμένο αριθμό διαγνωστικών τεστ, αναφέρει το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).

Αν και πέρυσι η συριακή κυβέρνηση επέβαλε περιορισμούς στις μετακινήσεις και τη λειτουργία των καταστημάτων, αναγκάστηκε να αποσύρει τα μέτρα καθώς η χώρα είναι ήδη αντιμέτωπη με βαθιά οικονομική κρίση.

«Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στην κορύφωση» του κύματος της επιδημίας, προειδοποιεί ο διευθυντής του νοσοκομείου αλ Μουγάσατ, ο Εσάμ αλ Αμίν. «Οι αριθμοί αυξάνονται καθημερινά».

Τα νοσοκομεία δέχονται «μόνο τα πιο σοβαρά περιστατικά», εξηγεί. Όμως «δεκάδες κρούσματα», άνθρωποι με πιο ήπια συμπτώματα, «λαμβάνουν θεραπεία στο σπίτι, αφού τους είδε γιατρός».

«Η Συρία βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου και υπόκειται σε πολιορκία», καταγγέλλει ο ίδιος αναφερόμενος στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα. «Δεν διαθέτουμε καν διαγνωστικά τεστ σε μεγάλη ποσότητα».

Στα τέλη Φεβρουαρίου η Δαμασκός ξεκίνησε τον εμβολιασμό κατά της covid-19 περίπου 2.500 υγειονομικών χάρη σε δόσεις που εστάλησαν «από φιλικές χώρες».

Μέσω του συστήματος COVAX, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την παροχή εμβολίων στις πιο φτωχές χώρες, οι περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από την κυβέρνηση και οι βορειοανατολικές περιοχές, υπό κουρδικό έλεγχο, πρόκειται να λάβουν αρχικά 912.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca.

Ωστόσο, οι παραδόσεις αυτές, που ήταν αρχικά προγραμματισμένες για τον Απρίλιο, θα καθυστερήσουν «τουλάχιστον ως τον Μάιο», επεσήμανε η διευθύντρια του Π.Ο.Υ. για τη Συρία Ακζεμάλ Μαγκτίμοβα.

Πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ υπενθύμιζε «ότι το συριακό σύστημα υγείας είναι εύθραυστο και έχει έλλειψη προσωπικού», καθώς από τον πόλεμο καταστράφηκε μεγάλο μέρος των υποδομών υγείας.

Επικαλούμενη επίσημα στοιχεία, η έκθεση έκανε λόγο για 654 κρούσματα covid-19 του ιατρικού προσωπικού και 29 θανάτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕZougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει