Οι μισθοί στον πάτο, οι τιμές στα ύψη

ΑΡΘΡΟ του Γιώργου Καλτσογιάννη, μέλους της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., π. αντιπεριφερειάρχη, Δικηγόρου

Οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών στην Ελλάδα παραμένουν στα ύψη, τη στιγμή που οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν «ψαλιδιστεί» τα τελευταία χρόνια μέχρι και 50%.

Πού είναι η πρόνοια της συγκυβέρνησης για την ανακούφιση των χιλιάδων συμπολιτών, έστω και από τη μείωση των τιμών;

Δυστυχώς ούτε σε αυτό το μεγάλο ζήτημα έχει επέμβει ο ΣΥΡΙΖΑ αφήμοντας στην τύχη τους τους καταναλωτές οι οποίοι περνούν έξω από καταστήματα και μετρούν και να ξαναμετρούν τα λιγοστά τους χρήματα, μήπως να αγοράσουν ένα προϊόν ή μια υπηρεσία.

Πολλαπλό κτύπημα για τα νοικοκυριά που μετά τη μείωση των μισθών και συντάξεων, ήλπιζαν πως αντίστοιχη πτωτική τάση θα εμφάνιζαν και οι τιμές των αγαθών, ώστε τουλάχιστον να μπορούν να καλύπτουν τις άμεσες ανάγκες βιοπορισμού.

Μάταια, όμως περίμεναν μια τέτοια εξέλιξη, γιατί η σημερινή αποτυχημένη συγκυβέρνηση δεν προχώρησε σε καμία μεταρρυθμιστική παρέμβαση, ώστε να διορθωθούν οι τιμές και να συμβαδίζουν με το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων.

Οι φόροι στα αγαθά είναι τρομακτικά υψηλοί και χρόνιες παθογένειες στην αγορά εργασίας δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη του υγιούς ανταγωνισμού.

Το αποτέλεσμα είναι πλήρως απογοητευτικά. Το ΑΕΠ της χώρας υποχώρησε πλέον στα επίπεδα του 2003 χάνοντας ένα 25% και οι μισθοί στα επίπεδα τέλους της δεκαετία του 90’, αλλά οι τιμές είναι στα ύψη. Οι Έλληνες πληρώνουν ακριβότερα τα προιόντα και τις υπηρεσίες μέχρι και 50% σε σχέση με την προ κρίσης κατάσταση.

Και είναι απαράδεκτο να εξαθλιώνονται οι πολίτες που με τους χαμηλούς μισθούς και συντάξεις, αγοράζουν όλο και λιγότερα, τρέφονται όλο και λιγότερο και δεν πληρώνουν λογαριασμούς.

Η Ν.Δ. εξαρχής έχει υποστηρίξει την διόρθωση των στρεβλώσεων, ώστε επιτέλους οι τιμές να συμβαδίσουν με τις σημερινές αποδοχές.

Δυστυχώς, όμως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι και σε αυτό το ζήτημα ανίκανη, βυθίζοντας στην φτώχεια όλο και περισσότερους συμπολίτες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει