Οι Οικολόγοι Πράσινοι Μαγνησίας για την αιθαλομίχλη και τα μέτρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Οι καθημερινές ανακοινώσεις για την αιθαλομίχλη αποδεικνύουν ότι το φαινόμενο επιμένει και δεν αντιμετωπίζεται με τα προτεινόμενα μέτρα, που και η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το ΥΠΕΚΑ επιχειρούν να μας παρουσιάσουν ως επιτυχή. Και πώς θα ήταν άραγε δυνατό να αντιμετωπιστεί όταν όλα τα μέτρα ήταν κατασταλτικά και με καμία δυνατότητα εφαρμογής και – αντί να περιορίσουν την αιθαλομίχλη – στόχευαν στην επιβολή περιορισμού της θέρμανσης των πολιτών, σαν να μην έφτανε ήδη το περιορισμένο λόγω κρίσης δικαίωμα πρόσβασης σε αυτή;

Ακόμα και το επιπλέον μέτρο της παροχής δωρεάν ρεύματος για θέρμανση αυτή την αποτυχία αποδεικνύει, για αυτό το ΥΠΕΚΑ κατέφυγε σε αυτό, μεταφέροντας το πρόβλημα αλλού: στην επιπλέον καύση λιγνίτη, άρα στην ένταση ενός ήδη σοβαρού οικολογικού προβλήματος και σε μια νέα κοινωνική αδικία σε βάρος των πολιτών μιας άλλης περιοχής.
Είναι εξαιρετική υποκρισία, λοιπόν, το ΥΠΕΚΑ και οι φορείς αυτοδιοίκησης να εκμεταλλεύονται την κατάσταση και να προβάλλουν την «επιτυχία» των μέτρων που «εφαρμόστηκαν με την ευθύνη τους» για να συγκαλύψουν στην πραγματικότητα τις ευθύνες τους για την έλλειψη ενεργειακής πολιτικής και πολιτικής για τη θέρμανση.

Είναι εξαιρετική υποκρισία να μιλάνε για επιτυχία όταν την ίδια στιγμή ανακοινώνουν ότι στα επιτρεπτά όρια συνεχίζουν να καταγράφουν υπερβάσεις, αλλά όχι τέτοιες που να δικαιολογούν την εκ νέου επιβολή μέτρων. Και καμία ενέργειά τους δεν ανακοινώνεται – προφανώς γιατί δεν σχεδιάζεται – για να πάψουν να καταγράφονται υπερβάσεις στα επιτρεπτά όρια.

Είναι απόδειξη έλλειψης πολιτικής βούλησης από το ΥΠΕΚΑ η μη αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης τρία χρόνια από την εμφάνισή της κι ενώ πολίτες υποφέρουν, δάση καταστρέφονται από τη λαθροϋλοτομία, το παραεμπόριο ξυλείας ανθίζει πλήττοντας την οικονομία, πόλεις ρυπαίνονται και η ΕΕ αναγνωρίζει το πρόβλημα ως βασικό κίνδυνο για την υγεία των πολιτών. Και είναι ένδειξη της νοοτροπίας των Δήμων και των Περιφερειών που δεν αντιλαμβάνονται το ρόλο τους το ότι χρησιμοποιούν το ΕΣΠΑ για συνήθη τεχνικά έργα και αφήνουν ανεκμετάλλευτα τα ευρωπαϊκά χρήματα και κονδύλια για έργα στον τομέα της ενέργειας, αφήνοντας έκθετους τους δημότες στην ενεργειακή φτώχεια και στα αναπνευστικά προβλήματα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι επιμένουμε ότι η λύση στο πρόβλημα που εντείνεται κάθε χρόνο είναι η ενεργειακή θωράκιση δήμων και κατοικιών, πράγμα που πρέπει να γίνει με τη συνεργασία ΥΠΕΚΑ, Περιφερειών και Δήμων, ώστε να τεθούν οι ορθές κατευθύνσεις των έργων και να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία. Επιλέγοντας αυτό το δρόμο, ανοίγουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας σε σχετικά επαγγέλματα, ενώ η ώθηση σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης φιλικές προς το περιβάλλον είναι ικανή να αναζωογονήσει την τοπική οικονομία και την απασχόληση. Παράλληλα, η ενημέρωση και η παροχή κινήτρων για εναλλακτικά μέσα θέρμανσης με μεγαλύτερη απόδοση και μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες περισσότερων πολιτών σε θέρμανση με προστασία της δημόσιας υγείας και μετατροπή των ίδιων σε υπεύθυνους καταναλωτές.

Τέλος, ο Δήμος Βόλου δεν είναι άμοιρος ευθυνών ούτε πρέπει να παραμείνει θεατής των γεγονότων. Πρέπει να αναλάβει δράση για να αυτονομηθεί ενεργειακά, να δημιουργήσει δικά του δίκτυα ενέργειας και τηλεθέρμανσης αξιοποιώντας την υπάρχουσα υποδομή αλλά και τα κονδύλια που ήδη έχει εξασφαλίσει, να αξιοποιήσει επιτέλους το ενεργειακό δυναμικό της περιοχής ευθύνης του (βιομάζα, βιοαέριο, συμπαραγωγή με άλλες δραστηριότητες) ώστε να μετατραπεί σε κύριο παράγοντα ενεργειακής σταθερότητας της πόλης. Και τέλος να σχεδιάσει μια πόλη που θα μπορεί να αξιοποιήσει τα γεωγραφικά της χαρακτηριστικά για να προστατεύεται από την πτώση ή την αύξηση της θερμοκρασίας.

Η αιθαλομίχλη είναι ένα πρόβλημα που εμφανίστηκε εξαιτίας της κρίσης και της φτώχειας που επέβαλαν οι μνημονιακές πολιτικές. Πρέπει να λυθεί με κοινωνικά και περιβαλλοντικά δίκαιο τρόπο, αρκεί να βρεθούν τα ευήκοα ώτα που θα ενδιαφερθούν για την υγεία των πολιτών, την οικονομία της περιοχής και το περιβάλλον. Η αμέλεια, η αδιαφορία, η έλλειψη διορατικότητας και η υπεκφυγή των ευθυνών από τους αρμόδιους αποδεικνύεται εγκληματική για όλα τα παραπάνω.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει