Οι ρωσο-κινεζικές σχέσεις βρίσκονται σε ένα άνευ προηγούμενου υψηλό επίπεδο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συμφώνησαν να εγκαινιάσουν μια «νέα εποχή» στις σχέσεις μεταξύ των δύο χώρων με φόντο τις κυρώσεις που επιβάλλει η Ουάσιγκτον στη Ρωσία και τον εμπορικό πόλεμο που έχει κηρύξει κατά της Κίνας, δίνοντας ώθηση στη μεταξύ τους συνεργασία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε κατά την έναρξη των συνομιλιών του με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα, ότι η Ρωσία και η Κίνα, χάρη στην άνευ προηγουμένου ανάπτυξη των διμερών σχέσεών τους, έχουν αποκομίσει πρόσθετα οφέλη από το γεγονός ότι ο ένας αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα του άλλου.

«Τα τελευταία χρόνια και χάρη στη δική σας άμεση συμμετοχή, οι σχέσεις της Ρωσίας και της Κίνας, έφθασαν χωρίς υπερβολή σε ένα άνευ προηγούμενου επίπεδο, αλλά το κυριότερο είναι ότι αυτό το άνευ προηγούμενου υψηλό επίπεδο στις σχέσεις μας αξιοποιείται αποτελεσματικά ώστε οι λαοί της Ρωσίας και της Κίνας να συνεργάζονται και να αξιοποιούν όλα τους τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για την πλήρη τους ανάπτυξη», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απευθυνόμενος στον Κινέζο ομόλογο του Σι Τζινπίνγκ.

Ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε την ανάπτυξη στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, λέγοντας ότι οι εμπορικές συναλλαγές το 2018 υπερέβησαν τα 100 δισ. δολάρια που είχαν θέσει ως όριο, φθάνοντας τα 108 δισ. δολάρια, ενώ το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους αυξήθηκαν κατά 3,4%.

Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του «σημαντικό γεγονός της χρονιάς», επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό που συναντώνται για να συζητήσουν τα τρέχοντα ζητήματα στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας, όπως και τα διεθνή ζητήματα, υπογραμμίζοντας ότι η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται στην 70η επέτειο από την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε επίσης ότι συζήτησαν με τον Κινέζο πρόεδρο διεθνή ζητήματα. «Συζητήσαμε λεπτομερώς τα επίκαιρα διεθνή θέματα. Επιβεβαιώσαμε ότι η θέση της Ρωσίας και της Κίνας σε σημαντικά διεθνή ζητήματα είναι είτε παραπλήσιες είτε, όπως λένε οι διπλωμάτες, ταυτόσημες».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ευχαρίστησε τον Σι Τζινπίνγκ επειδή δέχθηκε την πρόσκληση να συμμετάσχει στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ενώ υπογράμμισε ότι στον σύγχρονο κόσμο ο οποίος αναπτύσσεται με αρκετά δυναμικούς ρυθμούς, είναι πάντα χρήσιμες τέτοιου είδους συζητήσεις, όπως αυτές που θα γίνουν στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ.

Από την πλευρά του ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, είπε ότι αναμένει η επίσκεψη του στη Ρωσία να είναι γόνιμη και να δώσει ώθηση στην ανάτπυξη των διμερών σχέσεων.

Παράλληλα ο Σι εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι σχέσεις Ρωσίας και Κίνας άντεξαν τη δοκιμασία μέσα σε μια μεταβαλλόμενη διεθνή κατάσταση. « Υπό το φώς των ριζικών αλλαγών, τις οποίες ο κόσμος δεν είχε δει τα τελευταία 100 χρόνια, οι λαοί των δύο χωρών και η διεθνής κοινότητα εναποθέτουν σε εμάς μεγάλες ελπίδες», είπε χαρακτηριστικά ο Σι Τζινπίνγκ.  

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει