Οι Ταλιμπάν αιχμαλώτισαν 58 συνοριοφρουρούς στο Αφγανιστάν

Οι Ταλιμπάν αιχμαλώτισαν 58 συνοριοφρουρούς, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το υπουργείο Άμυνας του Αφγανιστάν, έπειτα από πολυήμερες μάχες κατά τη διάρκεια των οποίων δεκάδες στρατιώτες των δυνάμεων της Καμπούλ αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν στο έδαφος του γειτονικού Τουρκμενιστάν.

   Οι νέες ήττες των κυβερνητικών δυνάμεων σημειώθηκαν στην περιοχή Μπάλα Μουργάμπ, στην επαρχία Μπαντγίς (βορειοδυτικά), κοντά στα σύνορα με το Τουρκμενιστάν.

   «Δυστυχώς, 58 στρατιώτες της συνοριοφρουράς αιχμαλωτίστηκαν από τους εχθρούς», ανέφερε το αφγανικό υπουργείο Άμυνας μέσω Twitter, διαβεβαιώνοντας ότι «οι επιχειρήσεις έρευνας θα συνεχιστούν ως την απελευθέρωσή τους».

   Οι μάχες στο Αφγανιστάν κλιμακώνονται το τελευταίο διάστημα, παρότι οι ΗΠΑ και οι Ταλιμπάν προ ημερών ολοκλήρωσαν τον πιο πρόσφατο γύρο των ειρηνευτικών τους συνομιλιών – αμφότερα τα μέρη μίλησαν για πρόοδο.

   Η κυβέρνηση του προέδρου Ασράφ Γάνι ωστόσο διαμαρτύρεται έντονα διότι αφήνεται στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων.

   Συνήθως, την άνοιξη η βία κλιμακώνεται στην εμπόλεμη χώρα.

   Κατά το υπουργείο Άμυνας, άλλα 58 στελέχη της συνοριοφρουράς «επέστρεψαν» από το Τουρκμενιστάν και ανέλαβαν ξανά «υπηρεσία». Ένας αξιωματικός έκανε λόγο περί «τακτικής» υποχώρησης.

   Εκπρόσωπος του στρατού στην περιοχή ανέφερε ότι εκτυλίχθηκαν μάχες τις τελευταίες δέκα ημέρες, στις οποίες τα κυβερνητικά στρατεύματα είχαν 13 νεκρούς και 15 τραυματίες. Το υπουργείο Άμυνας έκανε παράλληλα λόγο για 12 νεκρούς αντάρτες.

   Εκπρόσωποι των Ταλιμπάν υποστήριξαν την Κυριακή ότι αιχμαλώτισαν 72 ως 90 στελέχη των κυβερνητικών δυνάμεων στην περιοχή.

   Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού έκανε λόγο για ακόμη πιο βαριές απώλειες στις τάξεις του στρατού, τουλάχιστον 20 νεκρούς.

   Η περιοχή διατρέχει κίνδυνο να πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν εάν δεν υπάρξει αεροπορική υποστήριξη και δεν σταλούν ενισχύσεις στην περιοχή, προειδοποίησε το Σάββατο ο Αμπντουλά Αφζάλι, μέλος του επαρχιακού συμβουλίου της Μπαντγίς.

   Οι Ταλιμπάν έχουν κυριεύσει ή διεκδικούν τον έλεγχο σχεδόν της μισής χώρας, σύμφωνα με τον Ειδικό Γενικό Επιθεωρητή για την Ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν (SIGAR), ανεξάρτητο θεσμό που ιδρύθηκε από το αμερικανικό Κογκρέσο.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει