Οι Ταλιμπάν απώθησαν αφγανικές δυνάμεις από το σημείο συντριβής του αμερικανικού στρατιωτικού αεροπλάνου

Αφγανικές δυνάμεις και μαχητές Ταλιμπάν συγκρούσθηκαν σε κεντρική περιοχή του Αφγανιστάν όπου συνετρίβη τη Δευτέρα ένα αμερικανικό στρατιωτικό αεροπλάνο, δήλωσαν αξιωματούχοι, μετά την προσπάθεια της κυβέρνησης να φθάσει στο σημείο όπου βρίσκονται τα συντρίμμια.

Τη Δευτέρα, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως ένα αεροσκάφος E-11A συνετρίβη στην επαρχία Γάζνι, που θεωρείται το προπύργιο των Ταλιμπάν. Οι Αμερικανοί δεν γνωστοποίησαν ούτε τον αριθμό των επιβατών ούτε αν υπάρχουν νεκροί.

Δυνάμεις ασφαλείας εστάλησαν στον τόπο της συντριβής αμέσως αφού έγινε γνωστή η πληροφορία για την πτώση του αεροπλάνου στην περιφέρεια Ντεχ Γιάκ, όμως έπεσαν σε ενέδρα μαχητών Ταλιμπάν, δήλωσε στο Ρόιτερ ο αρχηγός της αστυνομίας της επαρχίας Γάζνι, ο Χαλίντ Ουαρντάκ.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, υπάρχουν τέσσερα πτώματα και δύο επιβαίνοντες είναι ζωντανοί και αγνοούνται», δήλωσε ο Ουαρντάκ προσθέτοντας πως οι δυνάμεις έλαβαν στη συνέχεια διαταγή να αποσυρθούν και να αναληφθεί δράση με αερομεταφερόμενη μονάδα.

Ο Ζαμπιουλάχ Μουτζάχιντ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, δήλωσε πως αφγανικές δυνάμεις με στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ προσπάθησαν να καταλάβουν την περιοχή γύρω από το σημείο όπου έχει συντριβεί το αεροπλάνο και συγκρούσθηκαν με μαχητές της ισλαμιστικής οργάνωσης.

Η απόπειρα αποκρούσθηκε, δήλωσε στο Ρόιτερ, όμως πρόσθεσε πως οι Ταλιμπάν θα επιτρέψουν την πρόσβαση σε μια ομάδα διάσωσης για να περισυλλέξει τα πτώματα από το σημείο της συντριβής.

«Μαχητές Ταλιμπάν μέτρησαν έξι πτώματα στον τόπο της συντριβής του αμερικανικού αεροπλάνου», δήλωσε προσθέτοντας ότι μπορεί να υπήρχαν περισσότερα, όμως οι Ταλιμπάν δεν είναι σίγουροι, καθώς η φωτιά έχει απανθρακώσει τα πάντα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, που ζήτησαν να μην κατονομασθούν, δήλωσαν πως το αεροπλάνο μετέφερε λιγότερους από πέντε ανθρώπους, όταν συνετρίβη. Ένας αξιωματούχους είπε πως σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες ήταν τουλάχιστον δύο.

Στον τόπο της συντριβής δεν έχουν φθάσει αμερικανοί αξιωματούχοι ούτε άλλα μέλη της διεθνούς δύναμης στο Αφγανιστάν, όμως ο ισχυρισμός των Ταλιμπάν ότι κατέρριψαν το αεροπλάνο είναι παραπλανητικός, δήλωσε σήμερα στο Ρόιτερ αμερικανός αμυντικός αξιωματούχος, προσθέτοντας πως προκαταρτική έρευνα έδειξε ότι υπήρξε μηχανική βλάβη.

Το αεροπλάνο που συνετρίβη κατασκευάζεται από την Bombardier Inc και χρησιμοποιείται για να παρέχει δυνατότητες επικοινωνίας σε απομακρυσμένες περιοχές.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει