Οι τιμές του πετρελαίου στις αγορές θα μετατραπούν σε αρνητικές εν μέσω κορωνοϊού


Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 28 Μαρτίου 2020, 11:30

Η ιστορική μείωση των τιμών οφείλεται στο ότι οι πανδημικές δυνάμεις λόγω COVID-19, αναγκάζουν τα έθνη να επιβάλουν αποκλεισμούς ως μέσο επιβράδυνσης της εξάπλωσης της νόσου, με αποτέλεσμα τη σοβαρή μείωση της ζήτησης πετροχημικών προϊόντων παγκοσμίως.

Αναλυτές υποστηρίζουν πως, δεδομένου ότι ο παγκόσμιος αριθμός εκείνων που μολύνθηκαν από το θανάσιμο coronavirus αυξάνονται, η πετρελαϊκή αγορά ακατέργαστων πετρελαϊκών προϊόντων καθιστά τις τιμές αρνητικές, μεταδίδει το Bloomberg.

Οι ειδικοί λένε ότι για αυτό θα μπορούσαν να αποθηκευτούν τα ακατέργαστα πετρελαιοειδή αντί της εντατικοποιημένης παραγωγής, έτσι ώστε τα διυλιστήρια να μειώσει την ποσότητα του αργού πετρελαίου που υφίσταται επεξεργασία.

Καθώς καθίσταται ολοένα και πιο προβληματική η γρήγορη εκφόρτωση του αποθηκευμένου πετρελαίου εξαιτίας της έλλειψης ζήτησης λόγω των κλειστών αποθεμάτων που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο της επιδημίας COVID-19, οι πωλητές έχουν μειώσει δραματικά τις τιμές.

«Αυτά είναι η αμόλυβδη χερσαία χωρίς απλούς αγοραστές», δήλωσε η Elisabeth Murphy, αναλυτής του συμβούλου ESAI Energy, η οποία αναφέρεται από το Bloomberg.

«Σε περιοχές όπου η αποθήκευση αυξάνεται, οι τιμές θα μπορούσαν να είναι αρνητικές».

Στις αρχές Μαρτίου, οι χώρες του ΟΠΕΚ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου – εξέλιξη που οδήγησε στην αύξηση της παραγωγής κατά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως το τέλος του 2020.

Η πανδημία επιταχύνει τη μείωση της ζήτησης ορυκτών καυσίμων, καθώς τα αεροπορικά ταξίδια μειώθηκαν κατά 80% περίπου και οι άνθρωποι παραμένουν στο σπίτι εκτός από επείγοντα ή ουσιαστικά ταξίδια.

(Bloomberg)

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 28 Μαρτίου 2020, 11:30

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει