Οι φειδωλοί του Βορρά να ακούσουν τη φωνή του Νότου


Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 3 Μαΐου 2020, 03:56

Μήνυμα προς τις χώρες του Βορρά να ακούσουν τη φωνή του Νότου, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού, στέλνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξή του στο «Καρφί» του Σαββατοκύριακου. «Οι φειδωλοί του Βορρά θα πρέπει να ακούσουν τη φωνή του Νότου! Και σε αυτό δεν χωρά καθυστέρηση», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης. Παράλληλα, επισημαίνει ότι ο νέος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός δεν μπορεί να είναι ένα παιχνίδι πόκερ, αλλά χρειάζεται ανοιχτά χαρτιά. Σημειώνει, ακόμη, ότι το αντίδοτο στην ύφεση είναι η παροχή γενναίας ρευστότητας στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

«Η πρώτη αντίδραση της Ευρώπης απέναντι στην κρίση του κορονοϊού ήταν κάπως “φτωχή”. Τα πρώτα 500 δισ. φαίνεται πως δεν είναι αρκετά και ικανά για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του covid19» τονίζει ο κ. Βαρβιτσιώτης και προσθέτει: «Ως Ελλάδα, έχουμε καταστήσει σαφές ότι δεν μπορούν να γίνουν πολλά με λίγα, ούτε πολύ αργά. Χρειάζεται ένα ισχυρό οικονομικό πακέτο ενίσχυσης των ευρωπαϊκών οικονομιών, που να βασίζεται περισσότερο σε επιδοτήσεις, και όχι σε νέο δανεισμό». Όσον αφορά τον τουρισμό, αναφέρει ότι πρέπει να υπάρξει ένας ευρωπαϊκός συντονισμός στο άνοιγμα των συνόρων και ένα πανευρωπαϊκό υγειονομικό πρωτόκολλο για την επανέναρξη των αεροπορικών μεταφορών.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης κάνει, επίσης, λόγο για μία νέα ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης που χτίστηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης ανάμεσα στο κράτος και τον Έλληνα πολίτη.

Τέλος, καλεί την Άγκυρα να αντιληφθεί ότι -και για το δικό της καλό- πρέπει να εγκαταλείψει την πολιτική των κανονιοφόρων και των προκλήσεων σε Αιγαίο και Ν.Α. Μεσόγειο. «Εμείς επιδιώκουμε τη συνεννόηση και τη σταθερότητα. Είμαστε, όμως, και αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε, εφόσον χρειαστεί, την εθνική μας κυριαρχία», καταλήγει.


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 3 Μαΐου 2020, 03:56

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει