Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο κέντρο Πληροφόρησης και το Μουσείο Καναλίων

Την αξιοποίησή τους ζητά με επιστολή στο Υπουργείο Ανάπτυξης ο Δήμος Ρήγα Φεραίου

Ολοκληρώθηκαν σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει η Δημοτική Αρχή Ρήγα Φεραίου, τα δύο έργα, του Κέντρου Πληροφόρησης στην περιοχή του Στεφανοβικείου και του Μουσείου για την Κάρλα στην περιοχή των Καναλίων. Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου με επιστολή του στον Υπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών και Δικτύων ζητά την παραχώρηση αυτών των δύο νέων δομών στο Δήμο, προκειμένου να τα αξιοποιήσει.

Η Δήμαρχος κ. Ελένη Λαΐτσου είχε πρόσφατα επικοινωνία με τον εργολάβο των δύο έργων ο οποίος και την ενημέρωσε για την αποπεράτωση των εργασιών.

Το ζήτημα για το Δήμο Ρήγα Φεραίου, είναι πλέον η αξιοποίηση του Κέντρου Πληροφόρησης και του Μουσείου Καναλίων για την καλύτερη ενημέρωση των επισκεπτών, αλλά και την ανάδειξη της πολιτικής και οικονομικής παράδοσης που συνδέεται με τη λίμνη.

Στην κατεύθυνση αυτή ο Δήμος απέστειλε επιστολή προς το υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη τονίζοντας την ανάγκη παραχώρησης των κτιρίων αυτών στο Δήμο προς αξιοποίηση.

Το περιεχόμενο της επιστολής έχει ως εξής: «Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να σας επισημάνουμε την αναγκαιότητα έναρξης της λειτουργίας δύο έργων που σχετίζονται με τη λίμνη Κάρλα στο επίπεδο της πληροφόρησης και του πολιτισμού.

Πρόκειται για το Κέντρο Πληροφόρησης στην περιοχή του Στεφανοβικείου και το Μουσείο στην περιοχή των Καναλίων, δύο έργα που είναι συμπληρωματικά με την ανασύσταση της λίμνης Κάρλας και η κατασκευή τους έχει χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, ενώ στοχεύουν στην ενημέρωση του κοινού, αλλά και στην έκθεση πολύτιμων αντικειμένων τα οποία αναφέρονται στην ιστορία της λίμνης και τα παραδοσιακά επαγγέλματα καθώς και τις κοινωνικές δράσεις που αναπτύχθηκαν γύρω από αυτήν.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από τον αρμόδιο εργολάβο και τα δύο έργα έχουν ολοκληρωθεί ως προς την κατασκευή τους και πλέον θα πρέπει να αξιοποιηθούν λειτουργικά για να εξυπηρετήσουν το σκοπό για τον οποίο χρηματοδοτήθηκαν.

Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια πρωτοβουλία για τη λειτουργία τους, με αποτέλεσμα να μένουν αναξιοποίητοι οι ευρωπαϊκοί πόροι και τα κτίρια να μην προσδίδουν την προστιθέμενη αξία στην οικονομική και πολιτισμική κινητικότητα της περιοχής.

Σημειώνουμε πως στο Κέντρο Πληροφόρησης προβλέπεται η πρόσληψη προσωπικού που θα ενημερώνει με έντυπο υλικό τους επισκέπτες, όπως σχολεία, συλλόγους, άλλους φορείς, που θέλουν να περιηγηθούν στη λίμνη. Παράλληλα στο Μουσείο Καναλίων συνολικού εμβαδού, 1000 τετραγωνικών μέτρων, θα συγκεντρωθεί όλο το υλικό των εκθετήριων ειδών που θα καθρεπτίζει την πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική κληρονομιά της λίμνης, ενώ ο χώρος θα ενισχυθεί και με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό. Συγχρόνως στο Μουσείο αυτό θα λειτουργεί και αμφιθέατρο-χώρος εκδηλώσεων.

Η πρότασή μας λοιπόν προς το Υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών και Δικτύων είναι να αναλάβει ο Δήμος Ρήγα Φεραίου την λειτουργία αυτών των δύο δομών, του Κέντρου Πληροφόρησης και του Μουσείου, αποκτώντας τη σχετική ευθύνη, εποπτεία και αρμοδιότητα. Θεωρούμε ότι έχουμε τις δυνατότητες για να τις αξιοποιήσουμε προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Εξάλλου τόσο το Στεφανοβίκειο, όσο και τα Κανάλια ανήκουν διοικητικά στον ενιαίο Καλλικρατικό Δήμο Ρήγα Φεραίου.

Γνωρίζοντας, λοιπόν το ενδιαφέρον σας λόγω και της πολύχρονης παρουσίας στα κοινοτικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την κοινωνική ανταποδοτικότητα των υποδομών και των δράσεων που προέρχονται μέσα από τους ευρωπαϊκούς πόρους, σας ζητούμε να συνδράμετε και να παραχωρήσετε στο Δήμο Ρήγα Φεραίου την αξιοποίησή τους . Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την απάντησή σας».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει