Ολοκληρώθηκε Α΄ ανάγνωση το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα

Τα νέα αυστηροποιημένα μέτρα για την αντιμετώπιση των παράνομων ελληνοποιήσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο αντιπαράθεσης ανάμεσα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη και τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Κόκκαλη, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα, η οποία ολοκληρώθηκε σε Α΄ ανάγνωση.

Ο κ. Βορίδης τόνισε ότι είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να αυστηροποιήσει τις ποινές και τα πρόστιμα σε παράνομες ελληνοποιήσεις, ώστε όπως είπε «να προστατεύσει τον πρωτογενή αγροτικό τομέα και τα ΠΟΠ προϊόντα αλλά και τον έλληνα παραγωγό» και απέρριψε τις αιτιάσεις του κ. Κόκκαλη ότι είναι υποχρέωση της χώρας μας βάσει του ευρωπαϊκού Kανονισμού. Ο κ. Βορίδης έκανε λόγο για «προσπάθεια απαξίωσης από το ΣΥΡΙΖΑ της μεγάλης αυτής νομοθετικής παρέμβασης, και αντέτεινε ότι «αν ήταν υποχρέωση που σχετίζεται με τον ευρωπαϊκό Kανονισμό γιατί τότε επί 4,5 χρόνια δεν το έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση;». Παράλληλα, άφησε αιχμές για την πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι σε δύο μεγάλες υποθέσεις ελληνοποιήσεων, δύο επιχειρήσεων, οι οποίες ελέχθησαν το 2017, τους επιβλήθηκαν το 2020 πρόστιμα συνολικού ύψους 34.000 ευρώ. «Τώρα ξεκινά η διαδικασία των προσφυγών η οποία κρατά 4 χρόνια. Και αυτό εσείς το λέτε πολιτική αποτροπή των ελληνοποιήσεων; Απόλυτη ανοχή στις ελληνοποιήσεις είναι και αυτό ξεκινάμε εμείς να το σταματήσουμε», τόνισε.

Ακόμα, απαντώντας ο κ. Βορίδης, στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, που του καταλόγισε προκατάληψη, υπεραμύνθηκε της διάταξης για την βιομηχανική κάνναβη, τονίζοντας την ανάγκη να είναι εποπτευόμενη καλλιέργεια, καθώς όπως είπε, «δεν είναι αθώα η διαχείριση της γιατί περιέχει ψυχοτρόπες ουσίες».

Αναφερόμενος στο θέμα των ενισχύσεων των αγροτών, ο κ. Βορίδης καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση, «επιπόλαια κριτική» και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση κάνει στοχευμένες και όχι οριζόντιες παρεμβάσεις που σώζουν τους παραγωγούς». «Αυτή η κυβέρνηση έδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία στις ενισχύσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων, δεν λέω ότι λύσαμε όλα τα πρόβλημα αλλά κάθε μέρα τα λύνουμε», συμπλήρωσε. Έμφαση έδωσε και στη ρύθμιση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τους εργάτες γης, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά το επίδομα ανεργίας μετατρέπεται σε επίδομα εργασίας.

Απαντώντας στον κ. Κόκκαλη, που έκανε λόγο για διγλωσσία στην κυβέρνηση και τον κάλεσε να ξεκαθαρίσει αν είναι υπέρ της ιδιωτικοποιήσεις του ΕΛΓΑ, ο κ. Βορίδης ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Το πρόγραμμα της ΝΔ που εγκρίθηκε από τον ελληνικό λαό προβλέπει για τις γεωργικές ασφαλίσεις την εξέταση εμπλοκής της ιδιωτικής ασφάλισης και εγώ δεν είπα κάτι διαφορετικό».

Να σημειωθεί ότι ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος, τόνισε ότι πρέπει η αγροτική παραγωγή να είναι υποχρεωτικά ασφαλισμένη, σημειώνοντας ότι ο ίδιος θα προτιμούσε να έρθει επικουρικά ο ιδιωτικός τομέας, για να ασφαλίζει κινδύνους που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ.

Από την πλευρά του, ο κ. Κόκκαλης έκανε λόγο για ανυπαρξία στρατηγικής πολιτικής σε θέματα του πρωτογενή τομέα και πρόσθεσε ότι «είναι πολιτικό θράσος να ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι με δική της πρωτοβουλία δίνει καίριο πλήγμα στις ελληνοποιήσεις με μέτρα που είναι υποχρεωμένη η χώρα να εφαρμόσει από τον ευρωπαϊκό Κανονισμό». «Υπάρχει έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού. Μην καταφεύγετε σε επικοινωνιακά τεχνάσματα. Εμείς θα την ψηφίσουμε τη διάταξη όπως και τις περισσότερες διατάξεις του νομοσχεδίου αλλά θα είμαστε απέναντι στην ανυπαρξία πολιτικών», κατέληξε ο κ. Κόκκαλης.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει