Ολοκληρώθηκε η μετακίνηση του ρωμαϊκού πεσσού στις Αλυκές
Ένα έργο που «στοίχειωνε» για τρεις και πλέον δεκαετίες, με την τοπική κοινωνία να αποδίδει βαρύ φόρο αίματος στην άσφαλτο
“Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η μετακίνηση του Ρωμαϊκού πεσσού («δόντια») στην περιοχή των Αλυκών, ώστε να μην εμποδίζει την κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην εθνική οδό προς Αθήνα, ένα έργο ιδιαίτερα σημαντικό για την πόλη του Βόλου, ένα έργο που «στοίχειωνε» για τρεις και πλέον δεκαετίες, με την τοπική κοινωνία να αποδίδει βαρύ φόρο αίματος στην άσφαλτο”, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, η οποία συνεχίζεται ως εξής:
“Το έργο υλοποιείται από τη σημερινή Δημοτική Αρχή, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με το υπουργείο Πολιτισμού και την Αρχαιολογία και πρέπει να τονιστεί πως αφότου μετατοπιστεί ο πεσσός, ο οποίος θα παραμείνει στην ανατολική πλευρά αλλά σε σημείο που δεν θα εμποδίζει την κυκλοφορία των οχημάτων, θα ξεκινήσουν οι εργασίες φωτισμού των 23 πεσσών που συνθέτουν το Ρωμαϊκό υδραγωγείο, όπως και εργασίες καθαρισμού και ανάδειξης του χώρου.
Άλλωστε υπενθυμίζεται πως αποτελεί δέσμευση της Δημοτικής Αρχής η ανάδειξη και προβολή ευρύτερα των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής του Δήμου Βόλου όπως άλλωστε προβλέπεται και από το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπεγράφη το προηγούμενο χρονικό διάστημα μεταξύ της Εφορίας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας που εκπροσωπείται από την κυρία Ανθή Μπάτζιου – Ευσταθίου και του Δήμου Βόλου.
Για ένα έργο που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια έκανε λόγο ο ασκών καθήκοντα Δημάρχου Βόλου κ. Αθανάσιος Θεοδώρου, τονίζοντας πως «σήμερα υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να είναι μια πανηγυρική ημέρα αλλά κατά την δική μου άποψη δεν χρειάζονται πανηγυρισμοί. Σήμερα γίνεται το αυτονόητο. Αυτό που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια ολοκληρώνεται σήμερα και θα είχε ολοκληρωθεί πιο σύντομα αν δεν είχαμε να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες με την γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία που υποστήκαμε από τις υπηρεσίες και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι άδικα, κατά την γνώμη μου, είχαν σταματήσει για περίπου έναν χρόνο αυτό το έργο, το οποίο είναι ένα έργο σημαντικό. Έχουν χαθεί πολλές ανθρώπινες ζωές στο συγκεκριμένο σημείο και είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι σήμερα γιατί γίνεται αυτό που έπρεπε να έχει γίνει χρόνια πριν».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Νέων Παγασσών Κώστας Βιδανόπουλος δήλωσε «είναι μια ιστορική στιγμή για την οποία αγωνίστηκαν βουλευτές και υπουργοί από το 1985 οι οποίοι απλώς έμειναν στην θεωρία με αποτέλεσμα ο Σύλλογος μας να έχει θρηνήσει πάρα πολλά θύματα, πέντε νεκρούς και άλλοι πέντε άνθρωποι βρίσκονται σε αναπηρικά καροτσάκια. Την μεγάλη ευθύνη όμως και ταλαιπωρία για να γίνει αυτό το έργο, και το λέω ευθαρσώς και σας κοιτώ στα μάτια, την έχει ο Δήμος Βόλου. Αν δεν υπήρχε η σημερινή δημοτική αρχή με επικεφαλής τον κ. Μπέο και όλους τους συνεργάτες του ο πεσσός θα ήταν εδώ για άλλα 100 χρόνια. Το μόνο που εμείς θα παρακαλέσουμε την δημοτική αρχή θα είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνει η διαμόρφωση του χώρου».
Ο κ. Βιδανόπουλος αναφέρθηκε και στον δυτικό πεσσό εκφράζοντας ουσιαστικά την σιγουριά του πως με την βοήθεια της δημοτικής αρχής και της αρχαιολογίας σύντομα θα μετακινηθεί και αυτός ενώ τόνισε πως όλο αυτό το χρονικό διάστημα η τροχαία, παρά τις παρεμβάσεις – αιτιάσεις του Συλλόγου, ήταν απούσα καθώς «εάν δεν υπήρχαν οι υπάλληλοι του Δήμου ίσως να θρηνούσαμε και θύματα».
Σημειώνεται πως για την μετατόπιση του πεσσού έχει έρθει γερανός από την Θεσσαλονίκη, ενώ συνολικά το έργο (μετατόπιση και ανάδειξη χώρου) θα κοστίσει 60.000 € και χρηματοδοτείται από κονδύλια του Δήμου Βόλου”.