Ομάδα εταιρειών δώρισε δεκάδες χιλιάδες τεστ και ιατρικό εξοπλισμό

Ομάδα πολυεθνικών εταιρειών ανακοίνωσε σήμερα ότι δωρίζει δεκάδες χιλιάδες τεστ για τον κορωνοϊό και ιατρικό εξοπλισμό στην Υεμένη, όπου ο πόλεμος που μαίνεται εδώ και πέντε χρόνια έχει καταστρέψει το σύστημα υγείας και έχει αφήσει εκατομμύρια ανθρώπους ευάλωτους στις ασθένειες.

Η Υεμένη, που διαθέτει πολύ περιορισμένες δυνατότητες διεξαγωγής τεστ, φέρεται να έχει μόνο ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα της covid-19, το οποίο ανακοινώθηκε στις 10 Απριλίου. Ο ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει για μια καταστροφή στην περίπτωση που η επιδημία εξαπλωθεί στον υποσιτισμένο πληθυσμό.

Η Διεθνής Πρωτοβουλία για την covid-19 στην Υεμένη (IICY) ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι το πρώτο φορτίο 34 τόνων θα φτάσει στη χώρα την επόμενη εβδομάδα.

Η IICY συνεργάζεται με τον ΟΗΕ ο οποίος θα διανείμει τον εξοπλισμό, στον οποίο περιλαμβάνονται εκτός από τεστ και 225 αναπνευστήρες και μισό εκατομμύριο μάσκες.

Περίπου το 80% του πληθυσμού της Υεμένης, δηλαδή 24 εκατομμύρια άνθρωποι, εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια και εκατομμύρια βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού. Μόνο οι μισές ιατρικές εγκαταστάσεις της χώρας λειτουργούν και δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν και άλλες επιδημίες, όπως της χολέρας και του δάγκειου πυρετού.

Νεκροί από πλημμύρες

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον επτά άνθρωποι, ανάμεσά τους και παιδιά, σκοτώθηκαν και 85 άλλοι τραυματίστηκαν από πλημμύρες που έπληξαν κυρίως το βόρειο τμήμα της Υεμένης, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο ΟΗΕ.

Εδώ και πολλές εβδομάδες η πρωτεύουσα Σανάα και άλλες περιοχές στη βόρεια Υεμένη πλήττονται από σφοδρές βροχοπτώσεις.

«Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για επτά νεκρούς – πέντε γυναίκες και δύο παιδιά – και 85 τραυματίες, εκ των οποίων οι 7 είναι σε κρίσιμη κατάσταση, από τις πλημμύρες», ανακοίνωσε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) στην Υεμένη.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Υεμένης Μάιν Αμπντελμάλακ Σάιντ κήρυξε το Άντεν, προσωρινή έδρα της κυβέρνησης, «πληγείσα περιοχή» εξαιτίας των πλημμυρών.

Και η Σανάα έχει «πληγεί ιδιαίτερα» από τις πλημμύρες, ενώ υπάρχει κίνδυνος «επιπλέον πλημμυρών» στο βόρειο τμήμα της Υεμένης, προειδοποίησε το Ocha, επικαλούμενο τις αρχές στην πρωτεύουσα. Σύμφωνα με το ίδιο, οι πλημμύρες αυτές ενδέχεται να επιταχύνουν την εξάπλωση ασθενειών όπως η χολέρα και η ελονοσία.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει