Ομιλία Αλ. Μεϊκόπουλου στην ολομέλεια της Βουλής για το ασφαλιστικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Την μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης να οδηγήσει, μέσα σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία, στην οικοδόμηση ενός συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που θα προσπαθεί να εξασφαλίσει την αξιοπρεπή διαβίωση του συνόλου του πληθυσμού, αποκαθιστώντας παράλληλα και την αξιοπιστία του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στα μάτια της κοινωνίας και κυρίως στα μάτια της νέας γενιάς, επισήμανε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά την συζήτηση στη Βουλή επί του Νομοσχεδίου «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας – Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος – Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων», στις 8.5.2016.

Ειδικότερα τόνισε ότι όταν έχει χαθεί το 25% περίπου του ΑΕΠ δηλαδή 50 περίπου δισεκατομμύρια, υπάρχει τεράστιο έλλειμμα στα ασφαλιστικά ταμεία και 1,5 εκ. άνεργοι και αντιστοίχως τεράστια εισφοροδιαφυγή, είναι αντιληπτό ότι δεν είναι δυνατόν να διατηρηθεί το σημερινή επίπεδο παροχών χωρίς να καταρρεύσει ο κρατικός προϋπολογισμός, επισημαίνοντας παράλληλα πως «κληθήκαμε σε ένα τέτοιο ασφυκτικό περιβάλλον, τους περιορισμένους διαθέσιμους πόρους, που υπάρχουν, να τους κατανείμουμε με δικαιότερο τρόπο, χωρίς να προχωρήσουμε για άλλη μια φορά σε οριζόντιες περικοπές, στις οποίες, φυσικά, με ευκολία είχε καταφύγει το πολιτικό προσωπικό της χώρας στο πρόσφατο παρελθόν.»

Ο κ. Μεϊκόπουλος, αναφερόμενος στην συμφωνία του Ιουλίου, επεσήμανε ότι στις σημερινές συνθήκες που βιώνει η χώρα μας, η προσπάθεια της Κυβέρνησης ήταν να προχωρήσει μια μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, με βασική της μέριμνα να προστατευτούν πλήρως οι σημερινές κύριες καταβαλλόμενες συντάξεις. «Ποιο ήταν το δίλημμα; Ή θα κάναμε μία μεταρρύθμιση με όσο το δυνατόν περισσότερο κοινωνικό πρόσημο ή, από την άλλη, θα υλοποιούσαμε με τυφλό τρόπο δεσμεύσεις που όντως υπήρχαν στη συμφωνία του Ιουλίου», τόνισε.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις που απέρρεαν από το email Χαρδούβελη: εφαρμογή της ασφαλιστικής νομοθεσίας του μνημονίου, κατάργηση του ΕΚΑΣ χωρίς υποκατάστασή του από ισοδύναμα μέτρα, εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείματος για τα επικουρικά ταμεία αποκλειστικά με μείωση των συντάξεων, τονίζοντας ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Κυβέρνησης επικεντρώθηκε στην εξουδετέρωση αυτών των στοχεύσεων. Ο βουλευτής δήλωσε «Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν δύσκολες πλευρές. Υπάρχουν δύσκολες πλευρές. Υπάρχουν επαγγελματικές ομάδες οι οποίες θίγονται. Με τις δυνατότητες, όμως, που υπάρχουν σήμερα, προσπαθούμε να κάνουμε την πιο ήπια διαχείριση που είναι εφικτή μέσα σε αυτό το περιβάλλον. Αυτή είναι η αλήθεια.»

Σχετικά με την τοποθέτηση της Προέδρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κυρίας Φώφης Γεννηματά, ανέφερε ότι όλοι γνωρίζουν το ρόλο που έπαιξε το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα σχετικά με την οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους, τονίζοντας ωστόσο την απόστασή του στην πορεία και την σημερινή του στάση, «υπάρχει το ένδοξο παρελθόν, υπάρχει και το παρόν».

Ο κ. Μεϊκόπουλος ολοκλήρωσε την ομιλία του τονίζοντας ότι η στείρα αντιπαράθεση, όχι μόνο συσκοτίζει την ατμόσφαιρα, αλλά δημιουργεί και δημαγωγικά φαινόμενα τα οποία δεν βοηθούν πουθενά: «Θα πρέπει να διαμορφωθεί μια κοινή συμπεριφορά στη βάση της κοινής λογικής, προκειμένου να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα αυξημένα κοινωνικά προβλήματα που υπάρχουν. Άλλωστε, κατά τη γνώμη μου, σήμερα οι πολίτες δεν ζητάνε πολιτικούς δημαγωγούς, ζητάνε πολιτικούς που θα λένε την αλήθεια και θα προσπαθούν να αναζητούν λύσεις.»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει