Ομιλία για την ενδοοικογενειακή βία στον Βόλο
Η ενδοοικογενειακή βία δεν είναι ιδιωτική υπόθεση. Αφορά όλη την κοινωνία καθώς συνιστά κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικά προβλήματα. Ως μηχανισμός ελέγχου και καθυπόταξης των γυναικών, κυρίως, αφορά όλα τα κοινωνικά, οικονομικά και μορφωτικά στρώματα. Η αποσιώπηση αυτού του ανομολόγητου εγκλήματος -του πιο διαδεδομένου στον κόσμο- πλήττει την ζωή, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία του μισού του πληθυσμού της γης και υποβαθμίζει κάθε κοινωνία ηθικά, πολιτισμικά, πολιτικά και οικονομικά.
Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας οι γυναίκες ηλικίας 15-44 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από μορφές βίας όπως αυτής του βιασμού και της ενδοοικογενειακής βίας και λιγότερο από την ασθένεια του καρκίνου, τα τροχαία ατυχήματα, τον πόλεμο και την ελονοσία. Παράλληλα, με βάση μελέτες του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ισότητας των Φύλων τουλάχιστον 1 στις 5 γυναίκες στην ΕΕ θα υποστεί βία κάποια στιγμή της ενήλικης ζωής της, ενώ το 90% όλων των θυμάτων συντροφικής ή συζυγικής βίας στην ΕΕ είναι γυναίκες.
Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών και με βαθιά πεποίθηση ότι η εξάλειψη της ενδοοικογενειακής βίας είναι υπόθεση όλων μας το Τμήμα Νομικής του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βόλου διοργανώνει ανοιχτή συζήτηση με θέμα την Ενδοοικογενειακή Βία, με εισηγήτριες τις κ.κ. Κατερίνα Γαργάλα Δικηγόρο και Μαρία Τόπα Ψυχολόγο υπεύθυνη του Κ.Ε.Συ.Σε. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη, στις 5 το απόγευμα, στον Πολυχώρο Τέχνης Φουντούλη και είναι ανοιχτή στο κοινό .
Η Κατερίνα Γαργάλα είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δικηγόρος παρ’ Εφέταις και τα τελευταία πέντε έτη εξειδικευμένα δικηγορεί σε αντικείμενα Ποινικού Δικαίου και δη: ενδοοικογενειακή βία, παραβατικότητα ανηλίκων, ηλεκτρονικό έγκλημα, γενετήσια αδικήματα και Οικογενειακού Δικαίου. Αρθρογραφεί στο τοπικό τύπο και έχει αναπτύξει πλούσια δράση σε ότι αφορά κοινωνικά ζητήματα.
Η εισήγηση της κας Γαργάλα θα κινηθεί στους ακόλουθους άξονες:
Κατανόηση και γενικοί προσδιορισμοί των συμπεριφορών που στοιχειοθετούν το αδίκημα της ενδοοικογενειακής βίας.
Στατιστικές αναφορές της έκτασης του κοινωνικού φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας.
Επέκταση της εφαρμογής του Ν.3500/2006 και σε άλλες μορφές της ενδοοικογενειακής βίας.
Υποχρεωτική η συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας και με ποιους τρόπους για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας.
Χρηστικές εφαρμογές του ενδοοικογενειακής βίας.Ν.3500/2006 για την προστασία των θυμάτων από την ενδοοικογενειακή βία.
Η Μαρία Τόπα είναι απόφοιτος του Τμήματος Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας του τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης, με τίτλο διδακτορικής διατριβής «Αυτοαντίληψη, πιθανοί εαυτοί και μελλοντικός προσανατολισμός κακοποιημένων γυναικών. Ο ρόλος της προσκόλλησης και των σχέσεων τους με τη γονεϊκή οικογένεια». Επίσης, είναι Εκπαιδεύτρια της Εταιρείας Έρευνας Θεραπείας Συμπεριφοράς, Συνεργάτιδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και Διοικητική και Επιστημονική Υπεύθυνος του Κέντρου Συμβουλευτικής, Στήριξης και Ενημέρωσης (ΚεΣυΣε). Τέλος, είναι μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής των «Πολιτών Εν Γνώσει».
Η κα Τόπα έχει αναπτύξει έντονη επιστημονική δραστηριότητα σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και η εισήγησή της θα κινηθεί στο πλαίσιο ανάλυσης του προβλήματος και των τρόπων αντιμετώπισής του.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τη Γραμματεία των Πολιτών Εν Γνώσει από σταθερό τηλέφωνο στο 80.111.70.111 ή από κινητό στο 6980.21.86.21