Ομιλία Μεϊκόπουλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου για τη Μικρή ΔΕΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση του Βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Στην ομιλία του στη Βουλή στις 9/7/2014 κατά την συζήτηση του Νομοσχεδίου για τη Μικρή ΔΕΗ, που ψηφίστηκε στην ίδια μέρα, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στην πάγια τακτική της κυβέρνησης να χαρακτηρίζει συντεχνιακό οποιονδήποτε αγώνα ανθρώπων, που εναντιώνονται σε μία αντικειμενικά ισοπεδωτική πολιτική, όπως και στην περίπτωση της Μικρής ΔΕΗ, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Συντεχνία, λοιπόν, είναι και οι διοικητικοί υπάλληλοι, συντεχνία είναι οι καθαρίστριες, συντεχνία είναι οι σχολικοί φύλακες, συντεχνία οι δημοτικοί αστυνομικοί, συντεχνία οι υπάλληλοι του Μετρό, συντεχνία οι ναυτεργάτες; Όλες οι κοινωνικές κατηγορίες είναι μία τεράστια συντεχνία;».

Εξηγώντας γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει πως η ΔΕΗ πρέπει να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, ανέφερε: «Γιατί μόνο μια δημόσια επιχείρηση μπόρεσε να ενοποιήσει την παραγωγή σε ένα ενιαίο διασυνδεδεμένο δίκτυο, ώστε τα φορτία να επιμερίζονται σε πανελλαδικό επίπεδο. Μπόρεσε να επιμερίσει δίκαια το κόστος ανάμεσα στις κερδοφόρες και στις ζημιογόνες περιοχές κι έτσι κατάφερε το ρεύμα και έφτασε μέχρι και το πιο απομακρυσμένο χωριό και το πιο απομακρυσμένο νησί της ελληνικής επικράτειας. Ο κυριότερος όμως λόγος είναι ότι η αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών απαιτούσε πολύ μεγάλες επενδύσεις. Ποιος ιδιώτης θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο;»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται το δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών να διατηρήσουν υπό τον έλεγχο και την ιδιοκτησία μια επιχείρηση που στήθηκε από το δικό τους υστέρημα, το δικό τους αίμα και το δικό τους ιδρώτα πριν από 64 χρόνια» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «η ΔΕΗ, έχει στρατηγική σημασία για την οικονομία και την ανάπτυξη αυτής της χώρας και ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, δημιουργώντας μια ασπίδα προστασίας στους πολίτες, αντί να δοθεί αντί πινακίου φακής».

Αντίθετα, επισήμανε ότι με το εν λόγω Νομοσχέδιο εκχωρούνται σε ιδιωτικά συμφέροντα 10 μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, ένα μεγάλο κομμάτι των κοιτασμάτων λιγνίτη που αντιστοιχούν σε κοιτάσματα 450 εκατομμυρίων τόνων, το δικαίωμα στον υποτιθέμενο επενδυτή να παράγει και να διανείμει ρεύμα και να προχωρά στην εξόρυξη λιγνίτη, ενώ μεταβιβάζεται ένα εξασφαλισμένο πελατολόγιο 2 εκ. καταναλωτών, που αντιστοιχεί στο 30% της ηλεκτρικής ενέργειας που πουλά η ΔΕΗ.

Αποδομώντας το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα είναι προς το συμφέρον του καταναλωτή, ο βουλευτής επικαλέστηκε παραδείγματα από την διεθνή εμπειρία που συνηγορούν στο αντίθετο, όπως τον ξεσηκωμό των κατοίκων του Βερολίνου και του Αμβούργου μετά την αύξηση 21% της τιμής του ρεύματος ζητώντας να γίνει δημοψήφισμα για την επαναφορά σε δημόσιο έλεγχο της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, την κινητοποίηση του λαού της Βουλγαρίας που έριξε την Κυβέρνηση Μπορίσοφ, όταν υπέφερε από την ιδιωτικοποίηση ηλεκτρικής ενέργειας με αυξήσεις των τιμών του ρεύματος 140%, το εγχείρημα της ιδιωτικοποίησης στη Βρετανία που οδήγησε 3,5 εκ. νοικοκυριά σε ενεργειακή φτώχεια με την τιμή του ρεύματος κατά την περίοδο 1997-2008 να έχει αυξηθεί κατά 68%.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, τόνισε ότι «στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η εξυπηρέτηση του καταναλωτή, αλλά ο τεράστιος τζίρος της επιχείρησης αυτής και η μεγάλη περιουσία της».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει