Ομιλία Μουτσινά στην Ολομέλεια
ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ομιλία, όπως έφτασε στο e-Volos.gr
20.12.2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα : «Άδικος, ανάλγητος και αντιαναπτυξιακός ο ενιαίος φόρος ακινήτων»
«Η κυβέρνηση σκάβει ένα πηγάδι σε λάθος κατεύθυνση και νερό δεν πρόκειται να βρει. Καταδικάζει έτσι σε οικονομική ξηρασία τους πολίτες και τη χώρα με την πολιτική που εφαρμόζει, όπως γίνεται με τον ενιαίο φόρο ακινήτων».
Με αυτή την εικόνα περιέγραψε στην αρχή της ομιλίας του στην Βουλή ο βουλευτής Μαγνησίας κ. Πάρις Μουτσινάς, την λογική του νέου φορολογικού νόμου στα ακίνητα, τον οποίο χαρακτήρισε άδικο, αντιαναπτυξιακό και ανάλγητο.
«Ο φόρος Ακίνητης Περιουσίας είναι συνολικά ενισχυμένος σε έσοδα φόρος από 1,6% του ΑΕΠ το 2013, στο 2,8% το 2014.
Είναι διπλός φόρος αφού, αντί να καταργηθεί το ΕΕΤΗΔΕ, διευρύνεται με το νέο φόρο επι του συνόλου της ιδιοκτησίας, υπολογίζεται δε επί πλασματικών αντικειμενικών αξιών που ίσχυαν το 2007.
– Ποινικοποιεί τη φτώχεια του οφειλέτη στο δημόσιο αφού, σε όσους έχουν χρέη, δεν τους αναγνωρίζεται το ελάχιστο εισόδημα των 9.000 ευρώ για φοροαπαλλαγή.
-Ο υπολογισμός της εισπραξιμότητας του φόρου στο 75% φορτώνει βεβαιωμένους και μη, εισπρακτέους φόρους, στους συνεπείς φορολογούμενους.
-Δεν είναι προοδευτικός, φορολογεί τα μεσαία νοικοκυριά και απαλλάσσει μέχρι 35% τις μεγάλες περιουσίες άνω του 1 εκατ. Ευρώ.
-Είναι ανάλγητος, αφού εξαιρεί από τη φοροαπαλλαγή τους αναπήρους, ενώ παρατείνει το φόρο 20% των διαφημίσεων μέχρι το 2015.
-Απαλλάσσει ουσιαστικά από το φόρο ακινήτων τις ναυτιλιακές εταιρείες και τις off shore που τους εκμισθώνουν ακίνητα.
-Είναι αντιαναπτυξιακός γιατί φορολογεί τα εργαλεία και τους συντελεστές παραγωγής όπως τα αγροκτήματα, τους βοσκοτόπους, την επαγγελματική στέγη κ.λ.π.
Ένας από τους στόχους είναι να καταλήξουν οι βοσκότοποι σε Γερμανικές εταιρείες φωτοβολταϊκών συστημάτων.
-Είναι μη ανταποδοτικός, γιατί δεν αποδίδεται στην κοινωνία, μέσω των ΟΤΑ για παράδειγμα, ή δια της χρηματοδότησης κοινωνικής πολιτικής.
Με το νέο φόρο και τα νησιά θα χάσουν τις φοροαπαλλαγές από το 2016.
-Φορολογεί τα διατηρητέα καθώς και τα υποθηκευμένα ακίνητα στις τράπεζες, για τα οποία η ιδιοκτησία είναι υπό αίρεση μέχρι την αποπληρωμή του δανείου.
-Κυρίως όμως, δίνει τη χαριστική βολή στην οικοδομή και στα πάνω από 120 επαγγέλματα, που σχετίζονται με αυτή τη δραστηριότητα.
Επιτέλους η χώρα πρέπει να αποκτήσει ένα άλλο φορολογικό νόμο που να αφορά και τα ακίνητα και που να είναι δίκαιος, προοδευτικός και αναπτυξιακός. Πρέπει να φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία άνω των 500.000 ευρώ και προοδευτικά άνω των 800.000 ευρώ.
Χρειάζεται πάνω από όλα ένα συνολικό σχέδιο για την ανάπτυξη, για την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, για την πάταξη της παραοικονομίας, της φοροδιαφυγής και διαφθοράς.
Χρειάζεται να υποχρεωθούν οι τράπεζες να στηρίξουν τουλάχιστον 50.000 υγιείς επιχειρήσεις, για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Χρειάζεται η στήριξη του πρωτογενούς τομέα και κυρίως της αγροτικής παραγωγής, με μέτρα όπως η κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων, η αξιοποίηση των ΠΟΠ και ΠΓΕ και η δημιουργία θέσεων εργασίας για νέους αγρότες και νέους επιστήμονες, που θα στηρίξουν αυτή τη προσπάθεια.
Είναι αυτονόητο ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να επιδιώξει την παραγωγή πλούτου από τον οποίο θα προέκυπταν πραγματικά και υγιή φορολογικά έσοδα.
Με τέτοια ισοδύναμα και ταυτόχρονα πολυδύναμα μέτρα θα μπορούσε να επιτευχθεί ανάπτυξη και όχι με την άδικη, φορομπηχτική και αντιαναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης που συνεχίζει να εφαρμόζεται, οδηγώντας τη χώρα και τους πολίτες στην πλήρη κατάρρευση.»