Ομιλία Σούρλα για την επέτειο του απελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου (1955-1959)

“Οι ήρωες του απελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου περιμένουν δικαίωση”

Ο Γ. Σούρλας κατά την εκφώνηση του πανηγυρικού λόγου στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών, για την Εθνική επέτειο της 1ης Απριλίου 1955, παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, Κυπρίων αγωνιστών, κυπριακών οργανώσεων και πολιτών, τόνισε:

«Πέρασαν 62 χρόνια, από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα στην Κύπρο την 1η Απριλίου 1955, από την ΕΟΚΑ υπό την ηγεσία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και του Στρατηγού Γρίβα.

Οι μαχητές της ΕΟΚΑ γνήσιοι πατριώτες, ανυπότακτοι και οραματιστές έδωσαν τη ζωή τους για τα μεγάλα ιδανικά, την ελευθερία και την πατρίδα, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη, την εθνική ανεξαρτησία και την αξιοπρέπεια.

Η απαράμιλλη ανδρεία τους, το ψυχικό τους μεγαλείο, τα κατορθώματα και η αυτοθυσία τους έγιναν σύμβολο ηρωισμού.

Είναι ημέρα μνήμης των ηρώων, αλλά και ημέρα περισυλλογής για τους μελλοντικούς αγώνες για την απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου.

Τιμούμε τους γενναίους της θυσίας και του μαρτυρίου. Οι ήρωες περιμένουν να φανούμε αντάξιοι των θυσιών τους. Να κατανοήσουμε ότι η πατρίδα είναι η κυρίαρχη ιδέα, πάνω στην οποία οικοδομείται ο πολιτισμός και στηρίζεται η ζωή.

Όταν η δική τους πατρίδα ζήσει πραγματικά ελεύθερη χωρίς στρατεύματα κατοχής, τότε ο επίμονος πόθος των θυσιασθέντων θα μετουσιωθεί σε μεγάλη νίκη και το όραμα τους θα έχει για πάντα πλέον πραγματωθεί.

Η ημέρα δικαίωσης του αγώνα, δεν θα αργήσει να έρθει. Αρκεί να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων, του εθνικού καθήκοντος.

Ενωμένοι σε Ελλάδα και Κύπρο να στοιχηθούμε σε μια γραμμή, που θα την εκφράζει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην προκειμένη περίπτωση ο άξιος ηγέτης και αγωνιστής Νικόλαος Αναστασιάδης».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει