Ομιλία στην Ολομέλεια της Κ.Παπανάτσιου στο σχέδιο νόμου Βοσκίσιμες Γαίες και άλλες διατάξεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Ομιλία της Βουλευτού Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κατερίνας Παπανάτσιου στην Ολομέλεια της Βουλής στο νομοσχέδιο για Βοσκίσιμες Γαίες

Η βουλευτής Μαγνησίας Παπανάτσιου Κατερίνα μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου για τις βοσκήσιμε γαίες. Κατά την ομιλία της επεσήμανε ότι το ν/σ των για τις βοσκήσιμες γαίες είναι ένα νομοσχέδιο που θα έπρεπε να είχε ψηφιστεί και εφαρμοστεί πολλά χρόνια νωρίτερα. Πριν υπάρξουν εκτάσεις κατεστραμμένες από διάβρωση λόγω υπερβόσκησης ή τις πυρκαγιές λόγω υποβόσκησης, πολύ πριν χάσουν οι κτηνοτρόφοι της Ελλάδας σημαντικά ποσά από τις Ευρωπαϊκές ενισχύσεις και αρχίσει η Ελλάδα να πληρώνει υπέρογκα ποσά σε πρόστιμα.

Τόνισε δε, ότι με το παρόν ν/σ δίνεται το πλαίσιο μέσα στο οποίο μέσω των διαχειριστικών σχεδίων καθορίζεται και οριοθετείται το φυσικό ενδιαίτημα των κτηνοτροφικών ζώων της Ελλάδας με τρόπο που να προστατεύονται τα δάση, να εξασφαλίζεται η βιοποικιλότητα, η αειφορία των εδαφών, η καθαρότητα των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, η αναβλάστηση των καμένων δασών και οι υπόλοιπες δράσεις όπως η υλοτομία, μελισσοκομία και αναψυχή. Αυτό το εξασφαλίζει η ποικίλη σύνθεση των επιτροπών που θα παρακολουθούν την εκπόνηση και την εφαρμογή των διαχειριστικών σχεδίων.

Επεσήμανε επίσης, ότι μέσω του ν/σ για τις συνεταιριστικές οργανώσεις που ήδη βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση γίνεται προσπάθεια να ανορθωθεί το συνεταιριστικό κίνημα ώστε ο Έλληνας κτηνοτρόφος, παραγωγός και γεωργός να μπορέσει να διεκδικήσει μία καλύτερη αμοιβή για τα προϊόντα του, να καθετοποιήσει την παραγωγή του και να σταθεροποιήσει το εισόδημά του μέσω της παρουσίας των προϊόντων του στις αγορές του εσωτερικού ή του εξωτερικού.

Η κα Παπανάτσιου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο άρθρο 12 του ν/σ όπου δίνεται παράταση σε όσους κτηνοτρόφους δεν έχουν ακόμη άδεια εγκατάστασης για τους στάβλους να την προσκομίσουν εως τον Σεπτέμβριο του 2016, καθώς υπάρχουν πολλοί κτηνοτρόφοι που έχουν ξεκινήσει την διαδικασία για έκδοση άδειας αλλά δεν την έχουν ακόμη ολοκληρώσει.

Η βουλευτής ζήτησε να ληφθεί μέριμνα για τους κτηνοτρόφους που είναι ενταγμένοι στα Γεωργοπεριβαλλοντικά Προγράμματα ( Βιολογική κτηνοτροφία και Διατήρηση σπάνιων φυλών) για τους οποίους η ύπαρξη οριστικής άδειας εγκατάστασης είναι αναγκαία και απαραίτητη προϋπόθεση για να τους καταβληθεί η ενίσχυση για την συμμετοχή τους στα εν λόγω προγράμματα.

Επεσήμανε δε, ότι σε πολλές περιοχές οι προσωρινές άδειες που δίνονται όταν καταθέτουν το φάκελο για έκδοση άδειας, έχουν λήξει χωρίς να έχει εκδοθεί η οριστική άδεια. Τόνισε ότι οι κτηνοτρόφοι που έχουν ενταχτεί στην βιολογική κτηνοτροφία έχουν αυξημένα έξοδα σε σχέση με τους άλλους κτηνοτρόφους (πληρωμή Πιστοποιητικού Οργανισμού, βιολογικές ζωοτροφές οι οποίες είναι ακριβότερες , μείωση της παραγωγής κλπ) και για το λόγο αυτό πρότεινε στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ όσον αφορά στα Γεωργοπεριβαλλοντικά Προγράμματα και στις περιπτώσεις όπου ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την έκδοση άδειας, να αποσυνδεθεί η καταβολή της ενίσχυσης από την απόκτηση της τελικής άδειας εγκατάστασης και παράλληλα να γίνουν προσπάθειες ώστε να μη καθυστερεί η έκδοση της μόνιμης άδειας εφόσον δεν υπάρχουν ουσιώδη κωλύματα.

Η κα Παπανάτσιου έκλεισε την ομιλία της διαπιστώνοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να φέρει μία τάξη στον άναρχα δομημένο χώρο της πρωτογενούς παραγωγής και να ξεκινήσει την αναδιάρθρωση αυτού του πολύπαθου τομέα και ευχήθηκε να πάνε όλα καλά για να μπορούμε να συζητάμε για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας, βασισμένη στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει