Ομιλία Συνταξιούχων στην συγκέντρωση έξω από το ΠΕΔΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση,όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Συνταξιούχοι, εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες,

Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις νομού Μαγνησίας, σας καλούν σε κοινό αγώνα για την διεκδίκηση ενός Δωρεάν, Καθολικό Δημόσιο Σύστημα Υγείας και Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης, ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Υγείας.

Αυτός ο αγώνας πρέπει να γίνει υπόθεση διεκδίκησης όλων των σωματείων και των Λαϊκών Επιτροπών του Βόλου. Όλων των μαζικών φορέων της Μαγνησίας.

Στον αγώνα για την Υγεία, δεν περισσεύει κανείς!

Η υγεία είναι ταξικό, είναι πολιτικό πρόβλημα και κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά μόνος του, αλλά μόνο μέσα από την καθημερινή οργανωμένη μαζική δράση.

Ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) οδηγεί σε επιπλέον περιορισμό των όποιων δωρεάν παροχών υγείας απέμειναν σήμερα.

Οι πολιτικές που εφαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση προωθούνται σ’ όλες τις χώρες, ανεξάρτητα αν υπάρχουν χρέη και μνημόνια και υπηρετούν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Η Υγεία είναι βασικό λαϊκό δικαίωμα και δεν πρέπει να αφήσουμε να δοθεί για την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου που έχει εισχωρήσει και στο χώρο της υγεία.

Το σχέδιο κλιμακώνεται με:

– Τη δραστική υποχρηματοδότηση των Κρατικών Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων (το 2014 προβλέπεται μείωση των νοσοκομείων 32%, του ΕΟΠΥΥ 30% και της φαρμακευτικής δαπάνης 15%).
– Τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή Υπηρεσιών Υγείας, δηλαδή τη μετατροπή του σε “μαγαζί”.
– Την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στις δαπάνες (την τριετία αυξήθηκε από 9% στο 27%).
– Τη μαζική διαγραφή σκευασμάτων και εργαστηριακών εξετάσεων από το “βασικό πακέτο παροχών” για το λαό.

Οι λαϊκές οικογένειες θα αναγκαστούν να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για την υγεία τους, ακριβοπληρώνοντας τους διάφορους επιχειρηματίες της Υγείας.

Όλα αυτά, τη στιγμή που αυξάνονται οι ανάγκες του λαού για υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, λόγω της εντατικοποίησης στους χώρους δουλειάς, της αύξησης της εκμετάλλευσης, λόγω των συνεπειών της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης στα φτωχά λαϊκά στρώματα. Μόνο οι άνεργοι με τα δικά τους επίσημα στοιχεία φτάνουν στο 27,8%, χώρια οι ανασφάλιστοι.

Που θα απευθυνθούν όλοι αυτοί την ώρα της ανάγκης; Που θα βρουν γιατρειά;

Ταυτόχρονα χιλιάδες ασθενείς μην έχοντας που αλλού να πάνε θα έρχονται ολοένα και περισσότεροι στα νοσοκομεία όπου κι εκεί η κατάσταση είναι τραγική. Όσο η υγεία, η πρόνοια γίνεται ποιο ακριβό εμπόρευμα, τόσο πιο εκμεταλλεύσιμοι γίνονται οι υγειονομικοί, με χειρότερα μεροκάματα και συνθήκες δουλειάς.

Χρειάζεται να συμβάλλουμε όλοι μας να μάθει ο κόσμος την αλήθεια!

Η κυβέρνηση δεν πάει να αντιμετωπίσει την άθλια κατάσταση στην υγεία που η ίδια συνέβαλε γι αυτή. Με την ατέλειωτη αναμονή στα ιατρεία, τις λίστες αναμονής, τις υποβαθμισμένες υπηρεσίες που πληρώνει ο λαός ξανά και ξανά.

Πάνε να αποτελειώσουν τις κατακτήσεις που είχε το λαϊκό κίνημα. Κριτήριο τους δεν είναι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αλλά ότι η υγεία αποτελεί εμπόρευμα και κόστος για το κεφάλαιο και το κράτος του. Θέλει να απαλλαγεί το κράτος από αυτό το κόστος, γι αυτό περιορίζεται σε εντελώς στοιχειώδεις υπηρεσίες που ονομάζει «βασικό πακέτο».

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση με το νέο νόμο προωθεί ένα σχέδιο επιχειρηματικής ανάπτυξης στην ΠΦΥ. Σχέδιο που απαντάει στην ανάγκη να αυξηθεί η κερδοφορία μεγάλων ιδιωτικών ομίλων στο χώρο της υγείας που έχουν δημιουργήσει από καιρό τις αντίστοιχες υποδομές.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση, η ΕΕ, δε διστάζουν στο βωμό του κέρδους, της στήριξης των μονοπωλίων, να θυσιάσουν και το στοιχειώδες βασικό μας δικαίωμα, την υγεία. Είναι οι ίδιοι που μας στερούν το δικαίωμα στη δουλειά, στη μόρφωση, στη ψυχαγωγία.

Είναι μέγιστη υποκρισία την ώρα που τσακίζουν τις υπηρεσίες Υγείας που καταχτήθηκαν με αγώνες, η κυβέρνηση να προσπαθεί να το “παίξει” υπερασπιστής του δικαιώματος της Υγείας!

Η κατάσταση αυτή που έχει διαμορφωθεί στην υγεία είναι συνέπεια της πολιτικής που εφαρμόστηκε κατ’ εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μονοπωλίων.

Το σύστημα υγείας στη χώρα μας έχει μεγάλα προβλήματα.

Δε θα διορθωθούν, όμως, διαλύοντας τη Δημόσια Υγεία.

Στην Μαγνήσια με την έναρξη λειτουργιάς των μονάδων υγείας του ΠΕΔΥ εμφανίζονται μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, αφού σε όλο το νομό υπάρχουν μόλις 25 γιατροί για όλο το νομό, εκ των οποίων οι 14 στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλο και θα πρέπει να υπάρξει:
άμεση διεκδίκηση για την πρόσληψη διαφόρων ειδικοτήτων, όπως: των παθολόγων, παιδιάτρων, ωτορινολαρυγγολόγων, οφθαλμίατρων και καρδιολόγων στα οποία υπάρχει «επικίνδυνη» έλλειψη σήμερα.

Διεκδικούμε:

· Ανάπτυξη σύγχρονου, δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας με προσανατολισμό στην πρόληψη και στην έγκαιρη διάγνωση.
· Δημόσιο και δωρεάν σύστημα ΠΦΥ για όλο το λαό.
· Τα πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ να στελεχωθούν επαρκώς με όλες τις ειδικότητες, με μόνιμη και αποκλειστική απασχόληση.
· Να μην κλείσει καμία υγειονομική μονάδα του ΕΟΠΥΥ.
· Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ΤΩΡΑ σε όλους τους άνεργους και το λαό.
· Να καταργήσουμε στην πράξη το πλαφόν στη συνταγογράφηση,
· Να μην καταβάλλεται το ποσό των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου και μην επεκταθεί στις μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ.

Διεκδικούμε Σύγχρονο Αποκλειστικά Δημόσιο Σύστημα Υγείας με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από το κράτος.

Δεν σταματάμε, δεν επαναπαυόμαστε!

Χρειάζεται να πολλαπλασιαστούν αυτές οι πρωτοβουλίες, να αγκαλιάσουν και όσους δεν έχουν ακόμα ενταχθεί στο οργανωμένο κίνημα.

Να συζητηθούν τα προβλήματα στην υγεία, την πρόνοια σε όλα τα συνδικάτα, τους συλλόγους, τις λαϊκές επιτροπές, κάθε κύτταρο του κινήματος.

Να απευθυνθούμε πλατιά στον κόσμο, να βάλουμε στόχο να πείσουμε να έρθουν οι οικογένειες μας, οι συνάδελφοι μας, οι γείτονες στις επόμενες κινητοποιήσεις που θα οργανώσουν τα σωματεία και οι λαϊκές επιτροπές.

Συνεχίζουμε με μεγαλύτερη ορμή και δηλώνουμε ότι δεν θα υποταχθούμε στη βαρβαρότητα του κεφαλαίου.

Η υγεία δεν είναι πολυτέλεια, αλλά λαϊκό δικαίωμα και αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε για την Υγεία, την Πρόνοια, το Φάρμακο μέχρι να πάψουν να είναι εμπόρευμα.

0μιλιτής, εκ μέρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ ν. Μαγνησίας-Αντιπρόεδρος, Ευθυμίου Γεώργιος.

Μετά την συγκέντρωση, η αντιπροσωπία των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων νομού Μαγνησίας συναντήθηκαν και καταθέσαν το Υπόμνημα των Συλλόγων στον Διευθυντή του ΠΕΔΥ Βόλου-κ. Μπακούλα Γ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει