Ομόφωνα ψήφισε το ΔΣ του Ρήγα Φεραίου παρουσία του Περιφερειάρχη την έναρξη εργασιών στην Κάρλα

Την άμεση έναρξη των εργασιών για την ολοκλήρωση του αρδευτικού δικτύου και την παρέμβαση στο Υπουργείο σε συνεργασία και με την Περιφέρεια για τροποποίηση του έργου της ανόρυξης των υδρευτικών γεωτρήσεων αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Ρήγα Φεραίου που συνεδρίασε χθες Παρασκευή, με την παρουσία και του περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστού.

Η πορεία των έργων που συνδέονται με την ανασύσταση της λίμνης Κάρλας απασχόλησε μεταξύ άλλων τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου Ρήγα Φεραίου.

Το «παρών» στη συνεδρίαση έδωσαν μετά από πρόσκληση της Δημοτικής Αρχής ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Καλτσογιάννης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Π. Μπατζιάκας, Γ. Κίτσιος, καθώς και η διευθύντρια της ΕΥΔΕ Κάρλας κ. Ξένια Καρατζά και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας κ. Σωκράτης Αναγνώστου.

Ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε στην πορεία των εργασιών, τις δυσκολίες που έχουν δημιουργηθεί, ενώ απάντησε στα πολλά ερωτήματα των παρευρισκόμενων δημοτικών συμβούλων και κατοίκων για τα έργα της Κάρλας.

Ο ίδιος υπογράμμισε την μεγάλη περιβαλλοντική και κοινωνική σημασία της Κάρλας για την ανάπτυξη της περιοχής και ότι η Περιφέρεια καταβάλλει όλες τις απαιτούμενες προσπάθειες για να μην κινδυνεύσει το όλο έργο.

Από την πλευρά της η κ. Καρατζά σημείωσε ότι οι εργασίες στο αρδευτικό δίκτυο έχουν προχωρήσει σε ποσοστό 10-15%, ενώ αντίστοιχα το έργο των υδρευτικών γεωτρήσεων σε ποσοστό 65%. Και στα δυο έργα οι εργασίες έχουν σταματήσει.

Από την πλευρά του ο κ. Αναγνώστου σημείωσε μεταξύ άλλων τις ενέργειες του ΤΕΕ Μαγνησίας για την ανάδειξη των ζητημάτων της Κάρλας και τόνισε την ανάγκη προώθησης όλων των απαραίτητων διαδικασιών.

Η Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου τόνισε ότι «η ανασύσταση της λίμνης Κάρλας προσέδωσε νέα πνοή στο οικοσύστημα της περιοχής και δημιουργεί μεγάλες προοπτικές για πολύπλευρη ανάπτυξη της περιοχής. Ωστόσο είναι απαραίτητο να προωθηθεί η κατασκευή του αρδευτικού δικτύου που θα συμβάλλει, αφενός στην ανανέωση των νερών της λίμνης, αφετέρου θα λύσει οριστικά το χρόνιο πρόβλημα χιλιάδων παραγωγών της περιοχής που αφορά την άρδευση των καλλιεργειών τους. Και γι’ αυτό το στόχο ο Δήμος Ρήγα Φεραίου έχει ήδη προχωρήσει σε παρεμβάσεις στο Υπουργείο και θα συνεχίσει να το κάνει σε συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς».

Συμπλήρωσε δε ότι «είναι λάθος να συνδέονται τα έργα του αρδευτικού δικτύου και των υδρευτικών γεωτρήσεων, καθώς έχουν διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης και το μόνο κοινό στοιχείο είναι ο ίδιος εργολάβος. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο σε όλους ότι η καθυστέρηση στις εργασίες των υδρευτικών γεωτρήσεων δεν θα έπρεπε να επηρεάζουν τις εργασίες στο αρδευτικό δίκτυο.

Επιπλέον, είναι λάθος να στοχοποιούνται οι κάτοικοι του Ριζομύλου ως υπαίτιοι για το σταμάτημα των εργασιών στις υδρευτικές γεωτρήσεις, καθώς οι λόγοι της διακοπής των εργασιών είναι καθαρά οικονομικοί.

Για τη Δημοτική Αρχή η στάση των κατοίκων του Ριζομύλου είναι σεβαστή καθώς προτάσσουν την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής τους. Για αυτό και θα πρέπει να υπάρξει μια συλλογική ενεργοποίηση των φορέων, ώστε να τροποποιηθεί ο σχεδιασμός του έργου των υδρευτικών γεωτρήσεων. Εξάλλου όπως είναι σχεδιασμένο τώρα το έργο, δεν εξασφαλίζεται και η καταλληλότητα της ποιότητας του νερού με το οποίο θα υδροδοτείται το πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου.

Τοποθετήσεις έκαναν οι αντιδήμαρχοι, οι δημοτικοί σύμβουλοι και κάτοικοι της περιοχής.

Τελικά η πρόταση της Δημοτικής Αρχής και η οποία ομόφωνα αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, ήταν να ζητηθεί από τα αρμόδια Υπουργεία, πρώτον η ολοκλήρωση του αρδευτικού δικτύου και δεύτερον, η τροποποίηση του έργου της ανόρυξης των υδρευτικών γεωτρήσεων, ώστε να μην προκληθούν ανεπανόρθωτες περιβαλλοντικές ζημιές στην περιοχή.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει