Οργανώσεις ανταρτών υποστηρίζουν ότι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν στην Ιντλίμπ

Η Ρωσία φέρεται να ανέπτυξε τις τελευταίες ημέρες μέλη των ειδικών δυνάμεών της στο πλευρό των στρατευμάτων της Συρίας, που δυσκολεύονται να κερδίσουν εδάφη στην επιχείρηση την οποία διεξάγουν τους τελευταίους δύο μήνες στο ύστατο μεγάλο οχυρό τζιχαντιστών και άλλων ανταρτών στο βορειοδυτικό τμήμα της εμπόλεμης χώρας, σύμφωνα με αξιωματικούς διαφόρων παρατάξεων ανταρτών.

Κατ’ αυτούς, μολονότι μέχρι τώρα Ρώσοι αξιωματικοί και στρατιώτες βρίσκονταν στα μετόπισθεν και διηύθυναν κινήσεις, αναπτύσσοντας ελεύθερους σκοπευτές ή εκτοξεύοντας πυραύλους, αυτή ήταν η πρώτη φορά που άνδρες των ρωσικών ειδικών δυνάμεων ενεπλάκησαν άμεσα στις μάχες, στην πρώτη γραμμή, κατά τη διάρκεια της ευρείας κλίμακας επιχείρησης που άρχισε στα τέλη Απριλίου.

«Οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις είναι πλέον παρούσες στο πεδίο της μάχης. Οι Ρώσοι επεμβαίνουν άμεσα τώρα», υποστήριξε ο Νάτζι Μουστάφα, εκπρόσωπος του Μετώπου Εθνικής Απελευθέρωσης, μιας συμμαχίας οργανώσεων ανταρτών που υποστηρίζεται από την Τουρκία.

Ρωσικά στρατεύματα συμμετείχαν σε έφοδο των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων για την ανακατάληψη του στρατηγικής σημασίας λόγου Χαμέιματ, στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Χάμα, που έπεσε στα χέρια των ανταρτών πριν από μία εβδομάδα, και τον ανέκτησαν έπειτα από αρκετές αλλεπάλληλες αποτυχημένες απόπειρες των στρατιωτών του Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Όταν οι δυνάμεις του Άσαντ δεν κατάφεραν να προελάσουν, η Ρωσία επενέβη άμεσα (…) αφού βομβάρδισε την περιοχή κάνοντας πάνω από 200 εξόδους» αεροσκαφών, σύμφωνα με τον Μουστάφα.

Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας για να σχολιάσει τον ισχυρισμό αυτό.

Οι επιχειρήσεις του τελευταίου διμήνου στην Ιντλίμπ και περιοχές γύρω από αυτή ελάχιστα εδαφικά κέρδη εισέφεραν στις δυνάμεις του Άσαντ και τη σύμμαχό του Ρωσία. Αυτή είναι μια σπάνια περίπτωση επιχείρησης στην οποία οι δυνάμεις της Μόσχας δεν επικράτησαν αμέσως μετά το 2015, όταν άρχισε η ρωσική επέμβαση.

«Η Ρωσία όχι μόνο απέτυχε αλλά εκτέθηκε στον κίνδυνο ήττας», σύμφωνα με τον Μουστάφα.

Ο Τζαμίλ αλ Σάλεχ, επικεφαλής μιας άλλης οργάνωσης ανταρτών, της Τζάις αλ Ιζά, είπε ότι η εμπλοκή των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων έγινε διότι μια επίλεκτη μονάδα του συριακού στρατού, που αποκαλείται Τίγρεις, και οι βοηθητικοί της δεν μπόρεσαν να σημειώσουν «σημαντικά εδαφικά κέρδη».

«Ο συριακός στρατός βρέθηκε αντιμέτωπος με κρίση και αναγκάστηκε να ζητήσει από τα ρωσικά στρατεύματα να εμπλακούν στο πεδίο της μάχης», σύμφωνα με τον Σάλεχ.

Ο Σάλεχ εκτίμησε, όπως και άλλοι αξιωματικοί των ανταρτών, πως οι Ρώσοι και οι σύμμαχοί τους, που έχουν κερδίσει όλες τις μεγάλες μάχες αφότου η Μόσχα επενέβη στη Συρία, υποτίμησαν τη δύναμη και την αποφασιστικότητα των αντιπάλων τους.

Λαμβάνοντας υπόψη «τη δύναμη του πυροβολικού» και το εύρος των «αεροπορικών βομβαρδισμών» στο πεδίο, συνέχισε, «οι Ρώσοι και το καθεστώς περίμεναν ότι θα κατακτούσαν μεγάλες περιοχές».

Αντάρτες διαβεβαιώνουν ότι η χρήση κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων που τους έχει προμηθεύσει η Τουρκία προκαλεί μεγάλη φθορά στις δυνάμεις του Άσαντ, της Ρωσίας και των συμμάχων τους και τους επιτρέπει να απωθούν χερσαίες επιθέσεις.

Η επιχείρηση στην Ιντλίμπ και γύρω από αυτή έχει ισοπεδώσει δεκάδες κοινότητες και σύμφωνα με τον ΟΗΕ έχει αναγκάσει πάνω από 300.000 αμάχους να εκτοπιστούν, να καταφύγουν σε περιοχές κοντινότερες στα σύνορα με την Τουρκία, που θεωρούνται ασφαλέστερες.

Άλλος αξιωματικός των ανταρτών ανέφερε ότι σιιτικές δυνάμεις, που ως τώρα δεν είχαν εμπλακεί στην επιχείρηση στην Ιντλίμπ και σε περιοχές γύρω από αυτή, συμμετέχουν πλέον κι αυτές στις μάχες.

«Οι Ιρανοί έφεραν ενισχύσεις και πολεμούν πλέον σε πολλά μέτωπα», υποστήριξε ο Μοχάμαντ Ρασίντ, εκπρόσωπος της Τζάις αλ Νασρ, άλλης μιας οργάνωσης που υποστηρίζεται από την Τουρκία και μάχεται εναντίον του συριακού στρατού.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει