«Ούτε ένα ευρώ σε ιδιώτες πληγέντες από τις πυρκαγιές στο Μάτι»Ανταπόκριση από Στρασβούργο-Νίκος Ρούσσης

Με την εκπλήρωση ιδιαίτερα αυστηρών προϋποθέσεων και αφού η ελληνική κυβέρνηση υποβάλει σχετική αίτηση, θα μπορούσε να κινητοποιηθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ, προκειμένου να συνεισφέρει οικονομικά, στην αποκατάσταση πληγέντων και περιοχών, από τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι Αττικής.

Αυτό είναι το «ρεζουμέ» της γραπτής απάντησης που έδωσε χθες στον ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη η αρμόδια κοινοτική Επίτροπος Κορίνα Κρέτσου, αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι «η βοήθεια του Ταμείου Αλληλεγγύης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των δαπανών των δημόσιων ενεργειών αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και αποκατάστασης αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποζημίωση ιδιωτικών ζημιών».

Αναλυτικότερα, η Επίτροπος αναφέρει ότι στις 23 Ιουλίου 2018 η Ελλάδα ενεργοποίησε τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ, στη συνέχεια, δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Ιταλία, ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος και ένα αεροσκάφος υλικοτεχνικής υποστήριξης από τη Ρουμανία, καθώς και μία επίγεια μονάδα δασοπυρόσβεσης με οχήματα από την Κύπρο αναπτύχθηκαν για να βοηθήσουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Επιπλέον, τονίζει, η Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης του Copernicus εξέδωσε πέντε δορυφορικούς χάρτες των περιοχών που έχουν πληγεί.

Μπαίνοντας στις «λεπτομέρειες», δηλαδή πώς και κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε η Ελλάδα να «βοηθηθεί» από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, η Επίτροπος κάθε άλλο παρά αισιοδοξία μπορεί να προκαλέσει, όσον αφορά στην γρήγορη καταβολή μιας τέτοιας βοήθειας.

Αναφέρει, συγκεκριμένα, λοιπόν ότι:

*Για την κινητοποίηση οικονομικής βοήθειας από το Ταμείο Αλληλεγγύης, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση εντός 12 εβδομάδων από την έναρξη της καταστροφής, συμπεριλαμβανομένης εκτίμησης της συνολικής άμεσης ζημίας που προκλήθηκε και η οποία πρέπει να υπερβαίνει το 0,6% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος, ήτοι 1,052 δισ. ευρώ.

*Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο όριο εθνικής «μείζονος καταστροφής» που θα εφαρμοστεί, επειδή είναι χαμηλότερο από το όριο «περιφερειακής καταστροφής» για την Αττική (δηλ. 1,5% του περιφερειακού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος). Αυτό θα επιτρέψει επίσης τη συμπερίληψη ζημιών που προκλήθηκαν από άλλες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.

*Κατά την υποβολή της αίτησης, η Ελλάδα μπορεί επίσης να ζητήσει προκαταβολή ύψους 10% της αναμενόμενης βοήθειας από το Ταμείο Αλληλεγγύης. Το ποσό αυτό θα μπορούσε να καταβληθεί πολύ γρήγορα, εάν η καταστροφή θεωρηθεί επιλέξιμη. Το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα πρέπει να εγκρίνουν την κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης για το πλήρες ποσό πριν από την καταβολή του.

Όμως, καταλήγει στην απάντηση της η Επίτροπος Κρέτσου, «η βοήθεια του Ταμείου Αλληλεγγύης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των δαπανών των δημόσιων ενεργειών αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και αποκατάστασης αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποζημίωση ιδιωτικών ζημιών».

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει