Ούτε στους άνω των 60 να γίνεται αυτό το εμβόλιοΠρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 13 Ιουνίου 2021, 13:04

Τα κράτη θα πρέπει να αποφεύγουν να χορηγούν το εμβόλιο της Astrazeneca σε ανθρώπους άνω των 60, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ειδικής ομάδας της ΕΕ για τα φάρμακα, όπως ο ίδιος ανέφερε την Κυριακή, εν μέσω φόβων για τα περιστατικά θρομβώσεων και καθώς όλο και περισσότερα εμβόλια είναι πλέον διαθέσιμα.

Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύονται στο REUTERS, o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θεωρεί ότι το εμβόλιο Astrazeneca είναι ασφαλές για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ωστόσο, αρκετά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν σταματήσει να το χορηγούν σε άτομα κάτω από συγκεκριμένες ηλικίες, συνήθως κυμαίνονται από 50 έως 65 ετών, περιορίζοντας τη χρήση του στον ηλικιωμένο πληθυσμό, λόγω των σπάνιων περιπτώσεων πήξης του αίματος, κυρίως μεταξύ των νέων.

«Στο πλαίσιο της πανδημίας, η θέση μας ήταν και είναι ότι η σχέση κινδύνου-οφέλους παραμένει ευνοϊκή για όλες τις ηλικιακές ομάδες», δήλωσε ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας COVID-19 Marco Cavaleri, στην ιταλική εφημερίδα «La Stampa».

Συμπλήρωσε όμως ότι καθώς ο αριθμός των περιπτώσεων COVID-19 μειώνεται και λαμβάνοντας υπόψη ότι ο νεότερος πληθυσμός είναι λιγότερο εκτεθειμένος σε κινδύνους που σχετίζονται με το COVID-19, θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιηθούν σε αυτούς εμβόλια τεχνολογίας mRNA, όπως τα εμβόλια Moderna και Pfizer-BioNTech.

Σε ερώτηση εάν οι υγειονομικές αρχές πρέπει να αποφύγουν τη χορήγηση του εμβολίου Astrazeneca σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, ο Cavaleri είπε: «Ναι, και πολλές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, το εξετάζουν υπό το φως της μεγαλύτερης διαθεσιμότητας εμβολίων mRNA».

Η ιταλική κυβέρνηση δήλωσε την Παρασκευή ότι θα περιορίσει τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, αφού ένας έφηβος που έκανε το εμβόλιο, πέθανε από μια σπάνια μορφή πήξης του αίματος.

 


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 13 Ιουνίου 2021, 13:06Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει