Ο Έλληνας πληρώνει ακριβά τον καφέ τουΠρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 16 Ιουλίου 2023, 10:05

Στην Ιταλία η τιμή του καφέ δεν έχει καμία σχέση με τις τιμές που συναντά ο καταναλωτής στην Ελλάδα.

Στο Παλέρμο όπως βλέπετε στο βίντεο βρήκαμε την χαμηλότερη τιμή, αυτή των 30 σεντς! Στη Ρώμη από 0.75 έως 0.85 σεντς. Στην Φεράρα, την Ραβένα και την Μπολόνια 1-1.20 ευρώ. Στην βόρεια Ιταλία (Τρέντο) συναντάει κανείς τις υψηλότερες τιμές, 1.20-1.25 ευρώ και στην νότια τις πιο χαμηλές (Μεσίνα) 0.70-0.85. Η διαφορά στην τιμή μεταξύ Βορρά και Νότου είναι της τάξης του 0,45%.

 

Η Ένωση Καταναλωτών βοηθάει αρκετά ώστε να παραμένει η μέση τιμή του καφέ στο 1 ευρώ. Καμία σχέση με την τιμή και την ποιότητα του καφέ στην Ελλάδα, όπου ακόμα και σε επαρχιακές πόλεις ένας καφές της χειρότερης ποιότητας ξεπερνάει τα 3.50 ευρώ, ενώ στην Αθήνα η τιμή κυμαίνεται από 3.70 έως και 4.50 ευρώ! Φυσικά οι τιμές ήταν πολύ χαμηλότερες πριν την ενεργειακή κρίση και την αύξηση των πρώτων υλών καφέ ζάχαρης.

Εάν πιείτε έναν καφέ espresso στην γειτονική χώρα και τον συγκρίνετε με τους καφέδες που υπάρχουν σε ελληνικές καφετέριες θα καταλάβετε ότι πέραν της τιμής η διαφορά στην ποιότητα είναι… αστρονομική. Κάποτε αυτή η κοροϊδία των ανεξέλεγκτων μαυραγοριτών θα πρέπει να τελειώσει και στην χώρα μας.

 

Oι τιμές στην Ιταλία για να φτιάξει κάποιος καφέ στο σπίτι του, όπως αποτυπώνονται και από την παραπάνω εικόνα, κυμαίνονται σε αρκετά χαμηλές τιμές, όπου ο καφές από μπρίκι Espresso κοστίζει 0.12 σεντς, από χειροκίνητη μηχανή Espresso στα 0.18 σεντς, από μηχανή Espresso για κάψουλες στα 0.41 σεντς και τέλος από αυτόματη μηχανή Espresso μόλις 0.08 σεντς, την ώρα που στην Ελλάδα και δε στα γραφεία της «Ζούγκλας» φερ ειπείν, ένας καφές espresso κοστίζει 0.60 σεντς.

Δείτε το tweet του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου για τον καφέ:


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 16 Ιουλίου 2023, 10:05

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει