Ο αγροτοδιατροφικός τομέας αντέχει και παρέχει επαρκή και ασφαλή τρόφιμα


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020, 14:36

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις αγροτικές αγορές και το εμπόριο τροφίμων για τη διασφάλιση της διατροφικής επάρκειας και ασφάλειας, που αποτελούν προτεραιότητα και διαπιστώνει ότι «μετά το ξέσπασμα του κορωνοϊού, ο αγροδιατροφικός τομέας της ΕΕ δείχνει αντοχή και εξακολουθεί να παρέχει στους Ευρωπαίους τρόφιμα υψηλής ποιότητας και ασφάλειας».

Ο Επίτροπος για την αγροτική παραγωγή Γιάνους Βοζτσέσκοβσκι στην τηλεδιάσκεψη των αρμόδιων υπουργών παρουσίασε τη γενική εικόνα της κατάστασης λέγοντας: «Αντιμετωπίζουμε μια άνευ προηγουμένου κρίση και είμαι ευγνώμων στους γεωργούς και τους παραγωγούς μας για τη συνέχιση της σκληρής δουλειάς παρά τις αυξανόμενες δυσκολίες και πιέσεις. Αυτούς τους δύσκολους καιρούς έχουν δείξει αντοχές για την επάρκεια της εφοδιαστικής μας αλυσίδας. Η σημερινή (χτεσινή) συνάντηση μας επέτρεψε να έχουμε μια συνολική εικόνα της κατάστασης που αλλάζει γρήγορα. Άκουσα προσεκτικά και έλαβα υπόψιν όλες τις υποδείξεις και τα αιτήματα τα οποία η Κομισιόν θα αναλύσει και στα οποία θα απαντήσει. Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε περαιτέρω μέτρα όταν καταστεί αναγκαίο»

Από την αρχή της κρίσης τα μέτρα που υιοθέτησε η Επιτροπή για την στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα είναι τα εξής:

1. Παράταση της προθεσμίας λήξης των αιτήσεων για τις πληρωμές ΚΑΠ ως τις 15 Ιουνίου του 2020, αντί της 15ης Μαΐου.

2. Αύξηση της κρατικής βοήθειας υπό το καθεστώς του προσωρινού πλαισίου, σύμφωνα με το οποίο οι γεωργοί μπορούν να επωφεληθούν με μέγιστη βοήθεια 100.000 ευρώ ανά αγρόκτημα και μονάδα επεξεργασίας τροφίμων και οι εταιρίες προώθησης ως 800.000 ευρώ. Σ’ αυτά τα ποσά μπορεί να προστεθεί και ειδική εθνική βοήθεια χωρίς προηγούμενη έγκριση από την Κομισιόν.

3. Συνεχής ροή αγαθών διατροφής εντός της ΕΕ, την οποία διασφαλίζει η Επιτροπή με τη λειτουργία Πράσινων Λωρίδων στα μεθοριακά σημεία με λιγότερα από 15’ καθυστέρηση.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020, 14:41

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει