Ο Αλ Μεϊκόπουλος στην εκδήλωση της Βουλής για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ρομά

“Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, την Τρίτη 11 Απριλίου, συμμετείχε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, σε κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Ισότητας Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά (8 Απριλίου)”, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, η οποία συνεχίζεται ως εξής:

“Την εκδήλωση συνδιοργάνωσε το Ελληνικό Κοινοβούλιο σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά.

Η μειονότητα των Ρομά έχει σημαντική και διαρκή παρουσία τόσο στον ελληνικό όσο και τον ευρωπαϊκό χώρο. Ζώντας, στην πλειονότητά τους, σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, η ανάγκη για την αναβάθμιση του πληθυσμού και την σταδιακή κοινωνική ενσωμάτωσή του είναι επείγουσα.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι φανερή η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης για την συνολική αντιμετώπιση των ζητημάτων των Ρομά και την σταδιακή και πλήρη κοινωνική και εργασιακή ένταξή τους. Συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει στη εκπόνηση της Εθνικής Στρατηγικής και τη σύσταση της Ειδικής Γραμματείας για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά. Ακόμη, φέτος για πρώτη φορά, το σύνολο του πληθυσμού των Ρομά που διαβιούν στην Ελλάδα, λαμβάνει ανεξαιρέτως το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Στην Μαγνησία διαβιεί ένας σημαντικός αριθμός οικογενειών Ρομά. Συνολικά, στο δήμο Βόλου ο πληθυσμός τους ανέρχεται περίπου σε 2.400, δηλαδή πάνω από 900 οικογένειες που δηλώνουν κάτοικοι της περιοχής για περισσότερο από 6 μήνες το χρόνο. Ειδικότερα, υπάρχουν 4 συμπαγείς ομάδες Ρομά στις περιοχές Αλιβέρι, Προσφυγικά, Αγία Παρασκευή και Νεάπολη. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των Ρομά στην Μαγνησία ζει στο δημοτικό διαμέρισμα της Νέας Ιωνίας στο Αλιβέρι και στα Προσφυγικά, εκεί όπου μεγάλωσε και ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο οποίος είχε και ο ίδιος επαφές και φιλίες με παιδιά Ρομά. Όπως συχνά μάλιστα αναφέρει ο Βουλευτής: «κάποια από αυτά τα παιδιά έχουν καταφέρει να σπουδάσουν, να μορφωθούν και να εξελιχθούν, αποδεικνύοντας ότι η Παιδεία είναι το καλύτερο μέσο για την εξάλειψη του κοινωνικού αποκλεισμού και την ένταξη στο κοινωνικό γίγνεσθαι».

Στο νέο σχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την ουσιαστική κατάργηση των καταυλισμών των Ρομά και τη σταδιακή ενσωμάτωσή τους χωροταξικά στους αστικούς ιστούς των πόλεων εντάσσονται και οι παραπάνω περιοχές της Μαγνησίας.

«Οι εκάστοτε προνοιακές παροχές μπορεί να εξασφαλίζουν στους Ρομά μία στοιχειώδη διαβίωση, όμως δεν τους βγάζουν από το πλαίσιο της φτώχειας, της απομόνωσης, της παραβατικότητας και της εξαθλίωσης. Αυτό που χρειάζεται το σημαντικό αυτό κομμάτι του πληθυσμού μας, είναι πολιτικές που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν εκπαιδευτικό υπόβαθρο, να αναπτυχθούν πνευματικά και να συμμετέχουν ενεργά στην αγορά εργασίας. Έτσι μόνο μπορούν να εδραιωθούν κοινωνικά και να διεκδικήσουν μία καλύτερη ζωή»”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει