Ο Αμερικανός μάρτυρας που «καίει» τον ΜαρινάκηΠρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου 2021, 07:49

Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Αλεξάντερ Κλαπ αναδεικνύεται σε μάρτυρα-«κλειδί» στη δικογραφία που αφορά τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη και την τυχόν εμπλοκή του στη μεταφορά μέχρι 3 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor One», μετά το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά με το οποίο αποφασίστηκε να διενεργηθεί συμπληρωματική ανάκριση για την πολύκροτη υπόθεση.

Ομόφωνα οι τρεις δικαστές Μαρία Σκουλάξινου, Σταματία Μητσοπούλου (εισηγήτρια) και Αντωνία Κοντογεωργάκη, υιοθέτησαν το πόρισμα του Εισαγγελέα Εφετών Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου προκειμένου να διενεργηθούν έξι ανακριτικές πράξεις μεταξύ των οποίων και να κληθεί ο Αμερικανός δημοσιογράφος για το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του στο αμερικανικό περιοδικό «The New Republic» τον Σεπτέμβριο του 2020 σχετικά με την υπόθεση του «Noor One», το οποίο διακρίθηκε στα τελευταία δημοσιογραφικά βραβεία του οργανισμού Πούλιτζερ.

«Να λάβετε ένορκη κατάθεση από τον Αμερικανό δημοσιογράφο Alexander Clap από τον οποίο, να ζητηθεί να προσκομίσει ό,τι στοιχεία διαθέτει αναφορικά με την ερευνώμενη υπόθεση και ειδικότερα οποιαδήποτε email ή άλλου είδους αποτυπωμένες επικοινωνίες, από τις οποίες να προκύπτουν σαφή συμπεράσματα περί της εμπλοκής οποιουδήποτε εκ των τεσσάρων κατηγορουμένων Ευάγγελου Μαρινάκη, Ευάγγελου Μπαϊρακτάρη, Νικολάου Συντυχάκη και Ηλία Τσακίρη στον σχεδιασμό, στην προετοιμασία, στη χρηματοδότηση και διαπραγμάτευση της ερευνώμενης υπόθεσης», ζητούσε επί λέξει ο Εισαγγελέας Οδ. Τσορμπατζόγλου.

Ο νέος Ανακριτής Διαφθοράς Πειραιά Ελευθέριος Καλτάκης θα καλέσει τον Αλεξάντερ Κλαπ, ο οποίος αποκάλυψε στο ρεπορτάζ του πως ο Τούρκος καταζητούμενος από τις ελληνικές αρχές με διεθνές ένταλμα σύλληψης, ως αποστολέας του φορτίου του «λευκού θανάτου», Σερίφι Ζιντάστι, υπέδειξε τον Βαγγέλη Μαρινάκη ως εμπλεκόμενο στην υπόθεση.

Πώς τον υπέδειξε; Αναγνωρίζοντάς τον ως τον άνθρωπο με τον οποίο είχε συναντηθεί σε ξενοδοχείο στο Ντουμπάι μαζί με τον Ευθύμιο Γιαννουσάκη, λίγες ημέρες πριν αναχωρήσει το «Noor 1» με το φορτίο της ηρωίνης.

Πώς ο Ζιντάστι «δείχνει» Μαρινάκη

Στο ρεπορτάζ ο Κλαπ αναφέρεται στην επικοινωνία που είχε με email με τον φερόμενο ως αποστολέα του φορτίου της ηρωίνης Τούρκο ιρανικής καταγωγής Σερίφι Ζιντάστι, η κόρη του οποίου περιλαμβάνεται στους 10 νεκρούς για την υπόθεση του ναρκόπλοιου. Ήταν θύμα δολοφονικής ενέργειας στην Τουρκία που προορίζονταν για τον ίδιο τον Ζιντάστι, καθώς άλλοι εμπλεκόμενοι τον θεωρούσαν υπεύθυνο για την ακινητοποίηση του «Noor 1» από τις ελληνικές αρχές, στην Ελευσίνα τον Ιούνιο του 2014.

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος αναφέρει σχετικά:

«Επί μήνες μου έστελνε emails από μια άγνωστη περιοχή της Μέσης Ανατολής για τη ζωή του, τον φίλο του Mohammed Diesel, και από όσα γνωρίζει για την άφιξη του πλοίου στις ελληνικές ακτές, επιμένει, αυτό οδήγησε στη δολοφονία της κόρης του.

Ο Zindashti ποτέ δεν ανέφερε τίποτα για τη διακίνηση της ηρωίνης ή για τους φόνους που κατηγορείται ότι διέταξε. Αλλά ήταν ξεκάθαρος για ένα πράγμα: ο Γιαννουσάκης, τον οποίο τον γνώρισε μόνο με το παρατσούκλι του «Μάκης», δεν δρούσε μόνος του. Πίσω του ήταν ένας Έλληνας τον οποίο ο φίλος του ο Diesel αποκαλούσε «Shishko», την τουρκική λέξη δηλαδή για το «χοντρός».

«Άκουγα συχνά το όνομα του Shishko όταν ο Diesel και ο Μάκης (Γιαννουσάκης) συζητούσαν» μου είπε ο Zindashti. Μου είπε επίσης ότι συνάντησε τον Shishko μία φορά, τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2014, στο λόμπι του ξενοδοχείου Hilton Jumeirah στο Ντουμπάι. Επρόκειτο για μια συνάντηση για το «Noor 1», το οποίο θα αναχωρούσε λίγες εβδομάδες αργότερα.

Ο Γιαννουσάκης μού επιβεβαίωσε αυτή τη συνάντηση, συμπεριλαμβανομένων και την ημερομηνία που ανέφερε ο Zindashti ότι συνέβη και την τοποθεσία. Ωστόσο ο Γιαννουσάκης ισχυρίστηκε ότι δεν ξέρει κανέναν με το προσωνύμιο Shishko.

Έστειλα στον Zindashti πολλές φωτογραφίες μεγαλόσωμων Ελλήνων με μούσια ρωτώντας τον να μου επιβεβαιώσει αν μέσα σε αυτούς αναγνωρίζει τον άνθρωπο που γνώριζε ως Shishko. Η φωτογραφία που μου έστειλε πίσω ήταν αυτή του Μαρινάκη. «Τον θυμάμαι επειδή ήταν πραγματικά πολύ χοντρός. Αν ήταν κανονικός, πιθανότατα δεν θα μου τραβούσε την προσοχή» είπε. «Επαναλαμβάνω, ήταν πραγματικά χοντρός» σχολίασε χαρακτηριστικά”.

Στο ίδιο ρεπορτάζ o Κλαπ αναφέρει πως συναντήθηκε με τον Γιαννουσάκη, όταν ήταν κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού, ο οποίος φέρεται να παραδέχτηκε πως από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2014, έγινε μια σειρά από συναντήσεις μεταξύ των ανθρώπων-«κλειδιά» συμπεριλαμβανομένων του Ζιντάστι, του Ντίζελ και του ίδιου του Γιαννουσάκη σε λόμπι ξενοδοχείων γύρω από την περιοχή Palm Jumeirah στο Ντουμπάι. Σε αυτές τις συναντήσεις-σύμφωνα πάντα με τον Αμερικανό δημοσιογράφο- οι συνέταιροι φέρεται να καθόρισαν τον διαχωρισμό των κερδών και τη διανομή της ηρωίνης στη δυτική Ευρώπη από την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, ο Γιαννουσάκης φέρεται να παραδέχεται ότι ο Μαρινάκης τον επισκέφτηκε στο Ντουμπάι το καλοκαίρι πριν την αναχώρηση του «Noor 1» για την Ελλάδα. Συναντήθηκαν στο ξενοδοχείο Burj al Arab, μαζί με τους παράγοντες στους οποίους ο Γιαννουσάκης και ο Diesel πουλούσαν πετρέλαιο.

Οι… κρυπτογραφημένες συνομιλίες Μαρινάκη-Κοτσώνη

Στο ίδιο ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό «The New Republic», ο Αλεξάντερ Κλαπ αναφέρεται και στις τηλεφωνικές συνομιλίες για τα στημένα παιχνίδια στο ελληνικό ποδόσφαιρο, μέσω του πακιστανικού τηλεφώνου που χρησιμοποιούσε ο Β. Μαρινάκης και ήταν καταχωρημένο στον Fataul Haque, (fataul ακούγεται στα ελληνικά ως «αυτός που τα τρώει όλα»). Ειδικότερα, τον Μάιο του 2012, τον μήνα που ο Γιαννουσάκης απέκτησε το «Noor 1», ο Μαρινάκης έλαβε ένα γραπτό μήνυμα από τον τότε συνεργάτη του στον Ολυμπιακό αλλά και στα πετρέλαια στο Ντουμπάι, Αιμίλιο Κοτσώνη, που εξηγούσε ότι το καράβι είναι έτοιμο και ότι το μόνο που χρειαζόταν ήταν το «πράσινο φως» ώστε «να ξεκινήσει αυτό το πράγμα».

Ας σημειωθεί πως ο Αιμ. Κοτσώνης που είχε καταδικαστεί στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο για την υπόθεση του «Noor 1», αθωώθηκε σε δεύτερο βαθμό “με ελαχιστότατες αμφιβολίες”, όπως είχε αναφέρει επί λέξει η πρόεδρος του δικαστηρίου. Για την απαλλακτική δικαστική απόφαση έχει ασκηθεί αναίρεση και εκκρεμεί η εξέταση της στον Άρειο Πάγο.

Όπως αναφέρει ο Κλαπ, τους επόμενους μήνες, στις καταγεγραμμένες συνομιλίες του Μαρινάκη περιλαμβάνονται αναφορές, όπως «ο Ιρανός ψαράς», «η μικρή δουλειά», ενώ είχε πει στον Αιμ. Κοτσώνη: «Εγώ με όλα αυτά τα πράγματα… Προσοχή. Δεν θέλω να πιαστώ με αυτά τα πράγματα καθόλου».

Νέα τροπή στην υπόθεση

Η κατάθεση του Αμερικανού δημοσιογράφου στον Ανακριτή Διαφθοράς Πειραιά αναμένεται να δώσει νέα τροπή στην υπόθεση, τροφοδοτώντας την με νέα στοιχεία, με βάση τα email που αντάλλαξε με τον Ζιντάστι.

Ας σημειωθεί πως η δικογραφία σχηματίστηκε σε βάρος του Β. Μαρινάκη και συνεργατών του, καθώς διέθεσαν τμηματικά με εμβάσματα εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια στην εταιρεία G Tankers του Ευθ. Γιαννουσάκη ο οποίος καταδικάστηκε στη συνέχεια σε 18 έτη κάθειρξη για τη μεταφορά της ηρωίνης στην Ελλάδα.

Η πλευρά του εφοπλιστή υποστηρίζει πως τα χρήματα δόθηκαν για πετρελεύσεις καραβιών.

Όμως ο ισχυρισμός αυτός δεν έπεισε την πρώην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά Ειρήνη Τζίβα, καθώς δεν υπήρχαν συμβόλαια και συμφωνητικά για νόμιμες συναλλαγές εταιρειών του Β. Μαρινάκη και συνεργατών του με τον Ευθ. Γιαννουσάκη.

Για το λόγο αυτό άσκησε εναντίον τους κακουργηματικές διώξεις για σωρεία εγκλημάτων, κρίνοντας πως τα χρηματικά αυτά ποσά δόθηκαν για την χρηματοδότηση του φορτίου της ηρωίνης που θα μετέφερε το «Noor 1».

Νέες μαρτυρίες για τους τρεις τόνοι ηρωίνης που έγιναν 2,1…

Όπως γράφει το newsbreak.gr, τα μέχρι σήμερα στοιχεία σε βάρος του Β. Μαρινάκη ήταν αυτά τα εμβάσματα, η κατάθεση του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου με βάση τα όσα του είπε ο Ευθ. Γιαννουσάκης για τα επίδικα εμβάσματα αλλά και πως το ναρκόπλοιο μετέφερε 3 και όχι 2,1 τόνους ηρωίνης που βρέθηκαν στο σπίτι της πρώην συζύγου του Γιαννουσάκη και σε κρυψώνες στο Κορωπί.  

Το υπόλοιπο φορτίο φέρεται να ξεφορτώθηκε στην Κρήτη.

Ενισχυτικό στοιχείο που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, είναι ένα σημείωμα με την ημερομηνία 26 Μαΐου 2014, τη μέρα που το «Noor 1» βρισκόταν στη διώρυγα του Σουέζ, στο οποία αναγράφεται: «Κύριε Γιαννουσάκη, περιμένω 450 κιλά σκόνης. Παρακαλώ πείτε μας την ημερομηνία και το σημείο συνάντησης νότια της Κρήτης. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας. Master Jack». Κάτω από το κείμενο υπάρχει η στάμπα ενός πλοίου με το όνομα «Seychelles Prelude».

Στο ρεπορτάζ ο Αμερικανός δημοσιογράφος αποκαλύπτει πως και άλλοι μάρτυρες που ανακρίθηκαν στην Τουρκία, επιβεβαιώνουν πως το «Noor 1» μετέφερε 3 τόνους και όχι 2,1 τόνους που εντόπισε το Λιμενικό Σώμα.

«Μάρτυρες που ανακρίθηκαν στην Κωνσταντινούπολη χρόνια νωρίτερα είχαν μπερδέψει τις αρχές, επιμένοντας και αυτοί ότι ήταν τρεις -και όχι δύο- οι τόνοι της ηρωίνης που μεταφέρθηκαν προς την Ευρώπη, σύμφωνα με επίσημα ντοκουμέντα της τουρκικής αστυνομίας, τα οποία αποκαλύφθηκαν από έναν δημοσιογράφο που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του», αναφέρει ο Κλαπ.

Οι μαρτυρίες αυτές δεν περιλαμβάνονται στη δικογραφία του Ανακριτή Διαφθοράς Πειραιά και σίγουρα η κατάθεση του Αμερικανού δημοσιογράφου θα ρίξει φως στην έρευνα του δικαστικού λειτουργού…Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει