Ο απερχόμενος πρόεδρος Ουιντόντο ανακοίνωσε τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές

Ο Ινδονήσιος πρόεδρος Τζόκο Ουιντόντο ανακήρυξε σήμερα τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στην τρίτη μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου, όμως ο αντίπαλός του διεκδίκησε επίσης τη νίκη και κατήγγειλε εκτεταμένη νοθεία.

Ανεπίσημα αποτελέσματα που μετέδωσαν ιδιωτικές εταιρείες δημοσκοπήσεων στη βάση δειγμάτων ψήφων από τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες, Τετάρτη, δείχνουν μια άνετη νίκη του Ουιντόντο, με περίπου 55% των ψήφων, με διαφορά περίπου δέκα ποσοστιαίων μονάδων από τον αντίπαλό του, πρώην στρατηγό Πραμπόβο Σουμπιάντο.

Η καταμέτρηση από αξιόπιστες εταιρίες δημοσκοπήσεων αποδείχθηκαν ακριβείς σε προηγούμενες εκλογές, αν και τα επίσημα αποτελέσματα δεν θα ανακοινωθούν πριν από τις 22 Μαΐου.

Ο Ουιντόντο δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έλαβε συγχαρητήρια τηλεφωνήματα από 22 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Μαχατίρ Μοχάμαντ και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και πως κάλεσε τον αντίπαλό του σε συνάντηση.

Ο Ουιντόντο κάλεσε επίσης τους υποστηρικτές του να αναμένουν τα επίσημα αποτελέσματα προκειμένου να επιβεβαιωθεί η νίκη του.

Σε ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου μερικά λεπτά αφού ο Ουιντόντο είχε ανακηρύξει τη νίκη του, ο Πραμπόβο εμφανίστηκε ανυποχώρητος και είπε πως η ομάδα του έχει στοιχεία για νοθεία υποστηρίζοντας ότι κέρδισε το 62% της λαϊκής ψήφου στη βάση εσωτερικής καταμέτρησης.

«Ανακηρύξαμε τη νίκη μας επειδή έχουμε στοιχεία για εκτεταμένη νοθεία σε επίπεδο χωριών, υποπεριφερειών και περιφερειών σε όλη την Ινδονησία», είπε, στέκοντας δίπλα στον υποψήφιο αντιπρόεδρό του, τον Σαντιάγκα Ούνο, ο οποίος εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος.

Το 2014, ο Πραμπόβο είχε επίσης ανακηρύξει τη νίκη του την ημέρα των εκλογών, προτού προσβάλει τα αποτελέσματα στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο επιβεβαίωσε τη νίκη του Ουιντόντο.

Εκπρόσωπος του Πραμπόβο είπε πως θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο, αν η Εκλογική Επιτροπή επιβεβαιώσει τη νίκη του Ουιντόντο.

Η επιτροπή ανέφερε νωρίτερα στον ιστότοπό της πως ο Ουιντόντο εξασφάλισε περίπου το 50% των ψήφων, βάσει αποτελεσμάτων από 808 από περισσότερα από 800.000 εκλογικά τμήματα, με τον Πραμπόβο να συγκεντρώνει το 45%. Η αγγλόφωνη εφημερίδα Jakarta Post είχε στην πρώτη της σελίδα τον υπέρτιτλο «Άλλα πέντε χρόνια» δίπλα σε μια φωτογραφία του προέδρου.

Ο Αλεξάντερ Ρέιμοντ Αριφιάντο, πολιτικός αναλυτής στη Σχολή Διεθνών Σπουδών Σ. Ρατζαράτναμ (RSIS), στη Σιγκαπούρη, δήλωσε πως το περιθώριο νίκης του Ουιντόντο σημαίνει πως η αντιπολίτευση δεν διαθέτει ισχυρή βάση για να υποστηρίξει ότι οι εκλογές ήταν νοθευμένες.

Σημείωσε, ωστόσο, τον κίνδυνο ισλαμιστές υποστηρικτές του αντιπάλου του, περιλαμβανομένου του σκληροπυρηνικού κινήματος Alumni 212, να κατέβουν στους δρόμους για να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα.

Ο Νόβελ Μπαμούκμιν, εκπρόσωπος του Alumni 212, δήλωσε πως το κίνημα σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ειρηνική πορεία μετά τις προσευχές της Παρασκευής στο τέμενος Ιστικλάλ της Τζακάρτας.

Ισλαμιστικές ομάδες έχουν καταφέρει στο παρελθόν να κινητοποιήσουν χιλιάδες υποστηρικτές,

Από τα τέλη του 2016, διοργάνωσαν σειρά μεγάλων διαδηλώσεων εναντίον του κυβερνήτη της Τζακάρτας Μπασούκι Τιαχάια Πουρνάμα, του πρώτου χριστιανού κινεζικής καταγωγής στον θώκο, ο οποίος εν συνεχεία φυλακίστηκε για προσβολή του Κορανίου.

Η αστυνομία προειδοποίησε ότι θα αναλάβει ισχυρή δράση αν οποιαδήποτε συγκέντρωση απειλήσει την ασφάλεια, καθώς υποστηρικτές του Πραμπόβο σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν πορεία στο κέντρο της Τζακάρτας μετά τις μεσημεριανές προσευχές της Παρασκευής.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει