Ο Α. Μεϊκόπουλος για την αερορύπανση στον Βόλο

ΕΡΩΤΗΣΗ του Βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, για την αερορύπανση στον Βόλο:

Προς τους κκ. Υπουργούς:
– Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
– Οικονομικών

ΘΕΜΑ: Ανάγκη για άμεση αντιμετώπιση αερορύπανσης στο Βόλο

Εδώ και χρόνια αρκετά αστικά κέντρα της χώρας παρουσιάζουν εκτενή φαινόμενα αερορύπανσης με τα αιωρούμενα σωματίδια (PM10) να καταγράφονται σε υψηλότατες τιμές. Άλλωστε το 2008 6 ελληνικές πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλος, Πάτρα και Ηράκλειο) εμφανίζονταν στις 20 ευρωπαϊκές πόλεις με ετήσιο αριθμό υπέρβασης του ορίου των 50 μg/m3 στις εικοσιτετράωρες μέσες τιμές συγκεντρώσεων PM10.από 69 έως 208 ημέρες. Να σημειωθεί ότι το ασφαλές όριο ημερών υπέρβασης του μέσου όρου PM10 είναι 35 μέρες ετησίως.

Η διαχρονικά επιβαρυμένη ατμόσφαιρα των περιοχών αυτών επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο το τελευταίο χρονικό διάστημα με το νέφος αιθαλόμιχλης να έχει εντονότερη παρουσία και τη συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων να αυξάνεται τραγικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περιοχή του Βόλου. Από το Νοέμβριο μέχρι σήμερα τουλάχιστον 30 μέρες έχουν καταγραφεί να έχουν μέσες τιμές PM10 πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Το 2012 η μέση ετήσια τιμή στο κέντρο του Βόλου ήταν 44 μg/m3 με το επιτρεπτό από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία όριο να είναι στα 40 μg/m3. Ταυτόχρονα, υπέρβαση του ανώτερου ημερήσιου ορίου σημειώθηκε για 74 μέρες στο κέντρο του Βόλου και 45 στις δυτικές συνοικίες.

Η αύξηση της συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία δεδομένου ότι συστηματική έκθεση μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα υγείας, όπως χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια, άσθμα, αλλεργικές βρογχίτιδες κ.α., σύμφωνα και με δηλώσεις του πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γουργουλιάνη.

Τόσο το ΥΠΕΚΑ, όσο και άλλοι φορείς (Ιατρικοί Σύλλογοι, ΤΕΕ, ΚΕΕΛΠΝΟ κ.α.) σε ανακοινώσεις τους ότι η κυριότερη αιτία για την αύξηση της αερορύπανσης είναι η εκτεταμένη χρήση τζακιού και ξυλόσομπας. Η αύξηση στη χρήση τέτοιων μορφών θέρμανσης οφείλεται κατεξοχήν στην εξίσωση του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης με αυτόν της κίνησης.

Άλλες αιτίες που έχουν συμβάλλει στην εκ νέου αύξηση της αερορύπανσης είναι οι κλιματολογικές συνθήκες, η ρύποι από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων και των εργοστασίων.

Τοπικοί φορείς όπως ο Ιατρικός Σύλλογος Βόλου και το ΤΕΕ Μαγνησίας είχαν καταθέσει προτάσεις που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη μείωση της αερορύπανσης από το 2008, ενώ κατέθεσαν εκ νέου προτάσεις με την νέα έξαρση της αιθαλομίχλης και της αερορύπανσης.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

  1. Προτίθεστε να καταργήσετε την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης;

  2. Σκοπεύετε να πάρετε ειδικά μέτρα και πότε τα οποία θα αφορούν το Βόλο και τις υπόλοιπες περιοχές που αντιμετωπίζουν εντονότερο πρόβλημα, όπως επέκταση του δικτύου του φυσικού αερίου, παρέμβαση στις ΔΕΠΑ ώστε να μειωθεί η τιμή του φυσικού αερίου;

  3. Σκοπεύετε να αξιοποιήσετε τους τρεις σταθμούς ελέγχου που διαθέτει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, πέρα από το σταθμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας;

Ο ερωτών βουλευτής

Αλέξανδρος Μιχ. Μεϊκόπουλος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει