Ο Βούτσιτς έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Άνα Μπρνάμπιτς


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2020, 23:00

Η Άνα Μπρνάμπιτς θα συνεχίσει να ασκεί καθήκοντα πρωθυπουργού στη Σερβία για ακόμη μία τετραετία με δεδομένο ότι απόψε έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Η απόφαση να δοθεί η εντολή στην ‘Ανα Μπρνάμπιτς λήφθηκε, σήμερα το απόγευμα, από το προεδρείο του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) ύστερα από πρόταση του αρχηγού του κόμματος Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα αναδείχθηκε πρώτο στις εκλογές της 21ης Ιουνίου λαμβάνοντας το 60,6% των ψήφων και καταλαμβάνει τις 188 έδρες επί συνόλου 250 εδρών που συνθέτουν τη βουλή της Σερβίας.

«Έχω εμπιστοσύνη στην ‘Ανα Μπρνάμπιτς, μέχρι σήμερα άσκησε υπεύθυνη πολιτική και είμαι σίγουρος ότι θα επιδείξει την ίδια υπευθυνότητα και σοβαρότητα και στο μέλλον» τόνισε ο Βούτσιτς εξηγώντας την απόφαση του να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην ‘Ανα Μπρνάμπιτς. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι αναμένει από την νέα κυβέρνηση

να επικεντρωθεί στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, στην ενίσχυση του συστήματος υγείας και στην αμυντική θωράκιση της χώρας. Ο Βούτσιτς απέφυγε, στην συνέντευξη Τύπου, να αναφερθεί στις πολιτικές συνεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης δηλώνοντας ότι μ αυτό το θέμα θα ασχοληθεί τις επόμενες ημέρες η εντολοδόχος πρωθυπουργός.

Στη βουλή της Σερβίας, εκτός από το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα εκπροσωπούνται επίσης άλλα δύο κόμματα το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας (SPS) του οποίου ηγείται ο σημερινός ΥΠΕΞ Ίβιτσα Ντάτσιτς με 32 βουλευτές και η Σερβική Πατριωτική Ένωση (SPAS) του Αλεξάνταρ Σάπιτς, με 11 βουλευτές. Με 19 βουλευτές θα εκπροσωπηθούν οι εθνικές μειονότητες και συγκεκριμένα: η ουγγρική με 9 βουλευτές, η βοσνιακή με 7 βουλευτές και η αλβανική με 3 βουλευτές.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στην συνέντευξη Τύπου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον εκσυγχρονισμό των οπλικών συστημάτων των ενόπλων δυνάμεων σημειώνοντας ότι η Σερβία θα προσπαθήσει με εξοπλιστικά προγράμματα στο άμεσο μέλλον να αυξήσει την αμυντική ικανότητα για να μην βρεθεί προ εκπλήξεων, όπως είπε χαρακτηριστικά. Ενώ σε σχετική ερώτηση για το ενδεχόμενο προμήθειας των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών ΄΄Bayraktar΄΄ επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της Σερβίας για την απόκτηση αυτού του αεροσκάφους αλλά η αγορά του -ανέφερε- θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν με την Τουρκία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2020, 23:01

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει