Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ «ανησυχεί» για τις εξελίξεις στη ΛιβύηΟ γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες δήλωσε σήμερα ότι αναχωρεί από τη Λιβύη με «βαριά καρδιά» και ανησυχεί έντονα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης ο οποίος έχει διατάξει τα στρατεύματά του να βαδίσουν προς την πρωτεύουσα Τρίπολη.

«Ελπίζω ακόμη ότι είναι εφικτό να αποφύγουμε μια αιματηρή σύγκρουση στην Τρίπολη και τα περίχωρά της», έγραψε ο Γκουτιέρες στο Twitter.

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του Χάφταρ κατέλαβε νωρίτερα σήμερα το χωριό Σουκ αλ Χάμις, που απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα νοτίως της Τρίπολης, σύμφωνα με έναν κάτοικο της περιοχής και μια πηγή των δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης. Και οι δύο πηγές ανέφεραν ότι είχαν προηγηθεί συγκρούσεις με δυνάμεις που πρόσκεινται στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα στις 22.00 (ώρα Ελλάδας), κατόπιν αιτήματος της Βρετανίας, για να συζητήσει την κατάσταση στη Λιβύη.

Την Τετάρτη, ο ΛΕΣ ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει μια επιχείρηση ευρείας κλίμακας για να «εκκαθαρίσει τη δυτική Λιβύη» από τους «τρομοκράτες και μισθοφόρους». Οι στρατιωτικές δυνάμεις που υπερασπίζονται την Τρίπολη, ένας συνασπισμός οργανώσεων που στηρίζουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, απάντησαν αμέσως ότι ξεκινούν αντεπίθεση. Έδωσαν μάλιστα στην επιχείρηση αυτή την ονομασία «Ουάντι Ντουμ 2». Το όνομα παραπέμπει στην ήττα που είχε υποστεί ο Χάφταρ –τότε ήταν αξιωματικός του στρατού του Μουάμαρ Καντάφι– στο Ουάντι Ντουμ, στα σύνορα με το Τσαντ. Μάλιστα, σε εκείνη τη μάχη είχε πιαστεί αιχμάλωτος.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 5 Απριλίου 2019, 19:56

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει