Ο Γ. Σούρλας για τον Κ. Μητσοτάκη και το έργο του στον τομέα της Υγείας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση του Γιώργου Σούρλα, πρώην υπουργού, αντιπροέδρου της Βουλής, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:
Έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος πολίτικος, ηγέτης και χαρισματικός άνθρωπος, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αφήνοντας όμως πίσω του σημαντικές παρακαταθήκες ιστορικών διαστάσεων και διδάγματα για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων, την προσήλωση στην Δημοκρατία και στην εθνική συμφιλίωση και την προώθηση κοινωνικών συμφερόντων, ανεξαρτήτως προσωπικού – πολιτικού τιμήματος.
Για εμένα υπήρξε εξαιρετική τιμή να θητεύσω δίπλα στον Κ. Μητσοτάκη και μάλιστα να μου εμπιστευθεί θέση ευθύνης σε έναν πολύ ευαίσθητο τομέα. Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι στο βιβλίο του «Μπροστά από την εποχή της», Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας 1990 -1993, ο Κ. Μητσοτάκης κάνει ιδιαίτερες και εκτεταμένες αναφορές για το έργο που επιτελέστηκε στον τομέα της υγείας. Στις 26 σελίδες που αφιερώνει για τον τομέα της υγείας και πρόνοιας μεταξύ άλλων, γράφει για:
Το σύστημα υγείας σε νέα βάση
Παράλληλα με την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων επείγοντος χαρακτήρα και μετά από τον αναγκαίο διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς, άρχισε από τον Υπουργό (και γιατρό) Γιώργο Σούρλα η σύνταξη του Νόμου –πλαισίου 2071/1992 για τον Εκσυγχρονισμό και Οργάνωση του Συστήματος Υγείας. Ο Νόμος αυτός αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη απόπειρα απελευθέρωσης και ανάταξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας. Αποτελούμενος από 9 κεφάλαια και 158 συνολικά άρθρα έγινε Νόμος Κράτους τον Ιούλιο του 1992.
Τα κέντρα υγείας
⦁ Εφαρμογή προγράμματος τηλεϊατρικής σε 13 Κέντρα Υγείας.
⦁ Αναβάθμιση της παρεχόμενης φροντίδας στα Κέντρα Υγείας.
⦁ Ίδρυση άλλων 10 Κέντρων Υγείας (Αγ. Όρους, Κατούνας, Δροσάτου, Κιλκίς, Άρνισσας, Ανωγείων, Γαργαλιάνων, Πάργας, Μεσοποταμιάς, Πάτμου, Αγοριασιάς).
Την ανάπτυξη πανεπιστημιακών νοσοκομείων
⦁ Πάτρας, Ιωαννίνων, Ηρακλείου.
Την ανέγερση νέων περιφερειακών πανεπιστημιακών νοσοκομείων
⦁ Λάρισας, Αλεξανδρούπολης, Δυτικής Θεσσαλονίκης (Παπαγεωργίου), Δυτικής Αττικής (Αττικό Νοσοκομείο).
⦁ Ίδρυση και λειτουργία Ωνάσειου «Καρδιοχειρουργικού Κέντρου»
Την ανάπτυξη άλλων περιφερειακών και τοπικών νοσοκομείων
⦁ Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ερρίκος Ντυνάν
Την ανάπτυξη γενικών νοσοκομείων και άλλων υποδομών
⦁ Σε 28 νοσοκομεία της χώρας
⦁ Επέκταση δυναμικότητας 450 κλινών Γεν. Νοσοκομείου Βόλου.
Μονάδες εντατικής θεραπείας
⦁ Στη διάρκεια των 32 μηνών Υπουργίας του Γ. Σούρλα, ο οποίος ως γιατρός είχε άμεση αντίληψη του θέματος, αναπτύχθηκαν και λειτούργησαν οι εξής ΝΕΕΣ μονάδες
⦁ ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, 12 κλίνες
⦁ ΝΙΚΑΙΑΣ Πειραιώς, 16 κλίνες
⦁ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ Αθηνών, 8 κλίνες
⦁ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ Ηρακλείου, 12 κλίνες
⦁ Επίσης σημαντικός αριθμός κλινών στα νοσοκομεία Αγία Όλγα Αθηνών, Γενικό Βόλου και Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων.
⦁ Μπήκαν σε πλήρη λειτουργία και ετοιμότητα 18 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ή Εντατικής Νοσηλείας (ΜΕΝ) ή Αυξημένης Φροντίδας(ΜΑΦ) ως εξής: ΜΕΘ στα νοσοκομεία Αγίων Αναργύρων Αθηνών, Τζάνειο Πειραιώς, Κορίνθου, Παναρκαδικό, Ρόδου, Μυτιλήνης, Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων, Βέροιας, Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, ΜΕΝ στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Ε.Ε.Σ., Σωτηρία, Κορίνθου, Ρόδου, Αλεξανδρούπολης, Μυτιλήνης και ΜΑΦ στα νοσοκομεία Αιγίου και Χίου.
Μονάδες τεχνητού νεφρού μεταμοσχεύσεις
⦁ Άμεση ενίσχυση των λειτουργούντων μονάδων τεχνητού νεφρού (ΜΤΝ) με 800 εκ.δρχ για εξοπλισμό (μόνο το 1992 αγοράστηκαν 42 μηχανήματα αξίας 280 εκ.δρχ.)
⦁ Ανανέωση σύμβασης ΟΓΑ και ΜΤΝ ιδιωτικών κλινικών με Υπ. Απόφαση (30/09/1992) του Υπουργού Γ. Σούρλα
⦁ Λειτουργία 11 Νέων ΜΤΝ στα νοσοκομεία Πύργου, Κορίνθου, Αγ. Νικολάου, Ρεθύμνου, Παν. Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Χίου, Ξάνθης, Κομοτηνής, Νοσοκομείο Ασκληπιείο Βούλας, Νοσοκομείο Αγία Όλγα.
⦁ Συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Μεταμοσχεύσεων.
Ψυχική υγεία
Το 1990 ο Υπουργός Γ. Σούρλας υπέβαλε αναθεωρημένο Πρόγραμμα Ψυχικής Μεταρρύθμισης στην Ελλάδα, το οποίο έγινε δεκτό από την Κοινότητα που ανέλαβε την χρηματοδότησή του. Δημιουργήθηκαν 13 Κέντρα Ψυχικής Υγείας σε ισάριθμα νοσοκομεία, 10 Κινητές Μονάδες, Μονάδες Αποκατάστασης, Ψυχιατρικοί Τομείς, Παιδοψυχιατρική Κλινική, Ξενώνες, Κέντρα Ημέρας, διαμερίσματα για προστατευόμενη κατοικία, κέντρα επαγγελματικής εκπαίδευσης κλπ. Το πρόγραμμα είχε συνολικό κόστος 6 δις. δρχ που καλύφθηκε από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Το πιο σημαντικό όμως επίτευγμα της Κυβ
έρνησης Μητσοτάκη στον τομέα αυτό ήταν η κατάργηση του Κρατικού – Θεραπευτηρίου κολαστηρίου της Λέρου.
Θεσμικές μεταρρυθμίσεις
Εθνικοί Οργανισμοί Υγείας
⦁ Εθνικό Κέντρο Διαβήτου
⦁ Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας
⦁ Εθνικό Κέντρο Εμβολιασμών
⦁ Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ, σημερινό ΚΕΕΛΠΝΟ)
⦁ Ναρκωτικά
Άνοιγμα στην πρόνοια
Κατάθεση και ψήφιση δύο νόμων από τον Υπουργό Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ. Σούρλα
⦁ Ν. 2072/92 Ρύθμιση επαγγέλματος ειδικού τεχνικού προθετικών και ορθωτικών κατασκευών και λοιπών ειδών αποκατάστασης και άλλες διατάξεις,
⦁ Ν. 2082/92 Αναδιοργάνωση της Κοινωνικής Πρόνοιας και καθιέρωση νέων θεσμών κοινωνικής προστασίας.