Ο δήμαρχος του Πόρτλαντ απαγόρευσε τη χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2020, 11:55

Ο δήμαρχος του Πόρτλαντ, της πρωτεύουσας της πολιτείας Όρεγκον όπου εδώ και περισσότερες από 100 ημέρες πραγματοποιούνται διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας, απαγόρευσε την Πέμπτη επισήμως στην αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων για τη διατήρηση της τάξης.

Ο Τεντ Γουίλερ, ένας Δημοκρατικός, δέχθηκε και ο ίδιος δακρυγόνα όταν συμμετείχε σε διαδήλωση κατά της παρουσίας ομοσπονδιακών δυνάμεων στο Πόρτλαντ.

Παρά το γεγονός ότι απαγόρευσε τη χρήση δακρυγόνων, ο Γουίλερ τόνισε ότι εξακολουθεί να αναμένει η αστυνομία να αντιδρά ώστε να αποτρέπει τη βία και τους βανδαλισμούς. Από τον Μάιο όταν ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις, μετά τον θάνατο από ασφυξία κατά την προσαγωγή του του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυνομικούς, έχουν συλληφθεί εκατοντάδες άνθρωποι.

«Περιμένω από την αστυνομία να συλλαμβάνει όσους διαπράττουν αδικήματα. Αναμένω από τον γενικό εισαγγελέα να προσάγει όσους διαπράττουν αδικήματα», τόνισε ο Γουίλερ.

Όμως πρόσθεσε ότι «έχει έρθει η ώρα να μειώσουμε όλοι τη βία στην κοινότητά μας. Θέλουμε όλοι αλλαγή (…) δικαιοσύνη για τους μαύρους και τους ανθρώπους κάθε φυλής».

«Για τον λόγο αυτό, ως επικεφαλής της αστυνομίας, δίνω εντολή με άμεση ισχύ και μέχρι νεοτέρας στην αστυνομία του Πόρτλαντ να σταματήσει να χρησιμοποιεί δακρυγόνα για τη διατήρηση της τάξης», εξήγησε.

«Τις τελευταίες εκατό ημέρες» οι αστυνομικοί της πόλης «χρησιμοποίησαν όλοι δακρυγόνα (…) Χρειαζόμαστε κάτι άλλο. Το χρειαζόμαστε τώρα», κατέληξε ο Γουίλερ.

Οι διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σχεδόν κάθε βράδυ σε διάφορες συνοικίες του Πόρτλαντ συχνά ολοκληρώνονται κάτω από ένα σύννεφο δακρυγόνων.

Στις 5 Σεπτεμβρίου, την 100η νύχτα των κινητοποιήσεων, η αστυνομία διέλυσε ομάδα διαδηλωτών που πραγματοποιούσε πορεία προς ένα αστυνομικό τμήμα κάνοντας χρήση μεγάλης ποσότητας δακρυγόνων. Εκατοντάδες περίοικοι, ανάμεσά τους πολλές οικογένειες με παιδιά, είδαν τα δακρυγόνα να φτάνουν μέχρι τα σαλόνια και τα υπνοδωμάτιά τους.

Ο Γουίλερ είχε επικρίνει τότε μέσω αναρτήσεών του σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης το περιστατικό. Εκείνο το βράδυ οι περισσότεροι αστυνομικοί που επενέβησαν ήταν ομοσπονδιακοί και άρα δεν τους αφορά η απαγόρευση αυτή.

Εξάλλου, την Τετάρτη οι Αρχές του Πόρτλαντ απαγόρευσαν τη χρήση τεχνολογιών αναγνώρισης προσώπου σε όλες τις υπηρεσίες που εξαρτώνται από τον δήμο, περιλαμβανομένης της αστυνομίας.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει