Ο Δήμος Νοτίου Πηλίου σε εκπαιδευτική περιήγηση στην Περιφέρεια Βένετο Ιταλίας

Στο πλαίσιο του διακρατικού έργου πολιτιστικού τουρισμού CHARTS στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα INTERREG IVC

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την σχετική ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Αποστολή του Δήμου Νοτίου Πηλίου συμμετείχε σε εκπαιδευτική περιήγηση που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Βένετο Ιταλίας, από τις 23 έως τις 25 Μαΐου 2013, στο πλαίσιο του έργου Πολιτιστικού Τουρισμού CHARTS – Πρόγραμμα διαπεριφερειακής συνεργασίας INTERREG IVC της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου επικεφαλής εταίρος είναι ο Δήμος Νοτίου Πηλίου.

Τον Δήμο Νοτίου Πηλίου εκπροσώπησε ο κ. Κώστας Παπαμαρκάκης, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και η δημοτική υπάλληλος, κ. Μάχη Κωστίμπα, ενώ στην ελληνική αποστολή συμμετείχε ο κ. Κώστας Χαλέβας, Πρόεδρος της ΕΚΠΟΛ και Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πολιτιστικού Τουρισμού ECTN, το οποίο είναι εταίρος του έργου CHARTS, ο ΕΟΤ με τρία στελέχη του ως επίσης εταίρος του έργου CHARTS, ο συντονιστής του έργου και ιδρυτής της σύμπραξης CHARTS Μάνος Βουγιούκας, ο σκηνοθέτης Γιώργος Λάγδαρης που επιμελείται την παραγωγή βίντεο ντοκιμαντέρ για όλο το πρόγραμμα, καθώς και η υπεύθυνη επικοινωνίας του έργου Ιεύα Τρέια Μοραίτης.

Η εκπαιδευτική περιήγηση ξεκίνησε στις 23 Μαΐου στην Πάντοβα, συνεχίστηκε στις ιαματικές πηγές της Αμπάνο ντε Μοντεγκρότο, καθώς και στη γύρω περιοχή όπου υπάρχουν ποδηλατικές διαδρομές. Στη συνέχεια ακολούθησε η συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής του έργου CHARTS με τη συμμετοχή κι άλλων αιρετών εκ μέρους των εταίρων του έργου, υπό την προεδρία του Δημάρχου Τσιταντέλλα όπου και αξιολογήθηκε η πρόοδος του έργου. Ο κ. Παπαμαρκάκης τόνισε τη σημασία των αποτελεσμάτων του έργου για την ανάπτυξη και προβολή του πολιτιστικού τουρισμού ως μοχλού ανάπτυξης στις περιοχές των εταίρων του έργου CHARTS, καθώς και τις δυνατότητες που προσφέρονται στο Δήμο Νοτίου Πηλίου ειδικότερα για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την προετοιμασία επενδύσεων για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020. Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των Δήμων Τσιταντέλλα και Νοτίου Πηλίου σε μελλοντικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την επόμενη ημέρα της περιήγησης, οι εταίροι του έργου συμμετείχαν σε μίνι κρουαζιέρα στον ποταμό Μπρέντα από την Πάντοβα έως τη Βενετία, όπου η Περιφέρεια Βένετο προωθεί για πολιτιστικό τουρισμό την κληρονομιά από τις ενετικές βίλες που αποτελούν μνημεία αρχιτεκτονικής και διακόσμησης. Στην άφιξη στη Βενετία την αποστολή υποδέχτηκε εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη του Βένετο Περιφερειακός Σύμβουλος και Πρόεδρος του Δικτύου Μάρκο Πόλο, με τον οποίο η αποστολή από την Ελλάδα είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις, θέτοντας το ενδεχόμενο συνεργασίας των Περιφερειών Βένετο και Θεσσαλίας σε μελλοντικά ευρωπαϊκά προγράμματα για τον Τουρισμό, τον Πολιτισμό και την περιφερειακή ανάπτυξη. Στο Δίκτυο Μάρκο Πόλο συμμετέχει ο Δήμος της Βενετίας και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας με στόχο την πολιτιστική αξιοποίηση των ενετικών οχυρωμάτων στη Μεσόγειο.

Τέλος, στις 25 Μαΐου, όπου ολοκληρώθηκε η εκπαιδευτική περιήγηση, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στις πόλεις Βερόνα και Βιτσέντσα, οι οποίες είναι στη λίστα τοποθεσιών Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Στο τριήμερο της εκπαιδευτικής περιήγησης οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν 4 επαρχίες της Περιφέρειας Βένετο (Πάντοβα, Βενετία, Βιντένζα και Βερόνα), 5 ενετικές επαύλεις (Κονταρίνι, Πισάνι, Βίντμαν, Φοσκάρι και Ιουστιάν), 3 τοποθεσίες παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο, καθώς και να γευθούν τοπική κουζίνα. Ειδικότερα, απέκτησαν εμπειρίες από 10 καλές πρακτικές που εξετάζονται στο έργο CHARTS, ήτοι: επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή στην πολιτιστική κληρονομία με πλημμύρα στη Βενετία, προσβασιμότητα στη κληρονομιά στις διάφορες τοποθεσίες, αποτελεσματικές συμπράξεις, όπως οι κοινοπραξίες τουρισμού της Πάντοβα και της Βενετίας, καθώς και συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας Βένετο και Δήμων, εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών υποδοχής και «Υπεύθυνος Τουρισμός» με χρήση και ανάδειξη τοπικών προϊόντων, καθώς και σεβασμό των τοπικών παραδόσεων από τους επισκέπτες, κριτήρια ποιότητας, πληροφόρηση επισκεπτών, πολιτιστικές διαδρομές που προωθεί το Δίκτυο Μάρκο Πόλο για αναγνώριση από το Συμβούλιο της Ευρώπης, χρήση ποδηλάτων σε πολιτιστικούς προορισμούς, ανάδειξη τοπικών προϊόντων και γαστρονομίας.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νοτίου Πηλίου, κ. Κ. Παπαμαρκάκης, προσκάλεσε τους εταίρους στις επόμενες εκδηλώσεις του έργου CHARTS που θα λάβουν χώρα στο Νότιο Πήλιο (Καλά Νερά, Άνω Γατζέα, Μηλιές, Βυζίτσα, Κορώπι, Νήσος Τρίκερι) από 7 έως 10 Ιουνίου 2013 με θέματα ανάδειξη τοπικών προϊόντων και γαστρονομίας (Πηλιορείτικη κουζίνα ως άυλη κληρονομιά), παραδοσιακά επαγγέλματα και δεξιότητες για πολιτιστικό τουρισμό, καθώς και σιδηροδρομική κληρονομιά (εορτασμός των 110 χρόνων του παραδοσιακού σιδηροδρόμου Βόλου-Μηλεών, Τραινάκι Πηλίου, 1903-2013).

Σημ:

Το διακρατικό έργο CHARTS “Culture and Heritage Added Value to Regional policies for Tourism Sustainability” δηλαδή «Πολιτισμός και Κληρονομιά ως προστιθέμενη αξία στην περιφερειακή πολιτική για την αειφορία του τουρισμού», στο πρόγραμμα διαπεριφερειακής συνεργασίας INTERREG IVC της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει σαν κύριο στόχο την καταγραφή, ανάλυση, ανταλλαγή, βελτίωση, αξιολόγηση και μεταφορά καλών πρακτικών (good practices) στον πολιτισμό, την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά και ενσωμάτωση αυτών στις πολιτικές για ανάπτυξη βιώσιμου τουρισμού, σε 10 περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την ηγεσία του Δήμου Νοτίου Πηλίου. Στο εταιρικό σχήμα του έργου συμμετέχουν αυτοδιοικήσεις, περιφέρειες και οργανισμοί τουρισμού από 10 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ελλάδα, Βρετανία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Κύπρο, Ιταλία, Λετονία, Ρουμανία, Ισπανία και Βουλγαρία). Συμμετέχουν επίσης το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτιστικού Τουρισμού ECTN που εδρεύει στις Βρυξέλλες, το Δίκτυο Ibertur του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ).

Μπορεί επίσης να σας αρέσει