Ο εγκλωβισμός βγάζει το «φοβισμένο παιδί» από μέσα μας

Της Ευθυμίας Αδαμίδου*, Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, Ολιστική Θεραπεύτρια

Τα αιφνίδια γεγονότα όπως αυτό που ζούμε όλοι σήμερα, μπορούν να μας επηρεάσουν σε σημείο να προκληθούν μετακινήσεις και αλλαγές στον σώμα μας, στο τρόπο σκέψης και τον νου, στο συναίσθημα και στο ψυχικό επίπεδο, όπως και στον ρόλο μας σε αυτή την κοινωνία αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη. Γεγονότα που προκαλούν την επανατοποθέτηση για την ζωή μας, για το πως νιώθουμε, πως εκφραζόμαστε και συμπεριφερόμαστε στον εαυτό μας αλλά και στον συνάνθρωπο μας όταν τίθεται το θέμα ζωής και θανάτου.  

Μια αναστάτωση που φέρνει ανισορροπία στο σύστημα μας σε όλα τα επίπεδα όπου πρωτοστατούν ο φόβος, ο θυμός, η θλίψη και ο πόνος , η επιθετικότητα , η ακινησία και το πάγωμα , συχνά οδηγούν σε βύθιση σε μια παιδική θέση, τότε που δεν μπορούσαμε να διαχειριστούμε και να αντέξουμε τον πόνο. Ο εγκλεισμός, όσο λογικός και κατανοητός κι αν ακούγεται , μπορεί να βιώνεται με διάφορους τρόπους , που ακόμα δεν μπορούμε να έχουμε την πλήρη εικόνα του. Αυτό θα φανεί κατά το πέρασμα αυτής της κατάστασης καθώς θα φανούν πολλά στην πράξη .

Όμως με τα στοιχεία και την εικόνα στο παρόν, φαίνεται να είναι αρκετές φορές δύσκολο να βιωθεί στην πράξη ως προστασία και φροντίδα για το ίδιο το άτομο αλλά και για τον συνάνθρωπο. Συχνά βλέπουμε εκδηλώσεις όπως την άρνηση και την αποφυγή , τη μετάθεση της σοβαρότητας και την ουσία του θέματος , όπως επίσης και την απαξιωτική – επιθετική στάση σε κάθε εξουσία / αρχή. Στην πραγματικότητα όλο αυτό απευθύνεται στον γονιό «δεν με προστάτεψες δεν με φροντίζεις όπως έχω ανάγκη, δεν με αγαπάς πραγματικά» … Ανάλογα με την προσωπική ιστορία του καθενός , την οικογένεια, την διαγενεολογια , την βιολογία, την επιρροή από το περιβάλλον και ότι άλλο φέρει ο άνδρας ή η γυναίκα ως ψυχή , τα θέματα που εκδηλώνονται συχνά υποβόσκουν από μικρότερη ηλικία και αναδύονται στην ενήλικη ζωή σε κρίσιμες φάσεις και μεταβάσεις ζωής.

Όλα εξαρτώνται από την δομή της προσωπικότητας και το πως έχει μάθει να διαχειρίζεται το άτομο τις αδυναμίες / ευαισθησίες του αλλά και τις δυνάμεις του / ιδιαίτερα χαρίσματα του . Ο εγκλωβισμός δημιουργεί πίεση , αισθήματα περιορισμού της ελευθερίας και συχνά εκδηλώνεται με επιθετικές συμπεριφορές αλλά και με ακινητοποίηση σε βαθμό μελαγχολίας ή και κατάθλιψης. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι είμαστε ενήλικες και αντέχουμε αυτό που μας δίνετε. Έχουμε την ικανότητα να ακούσουμε τις φωνές αυτού του τρομαγμένου μικρού μας εσωτερικού παιδιού , να το κρατήσουμε σφιχτά από το χέρι και να το καθησυχάσουμε , δείχνοντας του όλα όσα έχουμε καταφέρει ως εδώ.

Ο κάθε φόβος του θανάτου να γίνει αγάπη για την ζωή. Σημαντικό επίσης είναι να μην ξεχνάμε ότι ο άνθρωπος έχει το ένστικτο της επιβίωσης και πολλές φορές ανασύρει μια εκπληκτική δύναμη η οποία υπάρχει βαθιά μέσα του για να αντέξει και να νικήσει την επικείμενη μάχη στην ζωή. Με αφορμή αυτό το μέτρο προστασίας «Μένουμε Σπίτι» πολλοί εκδηλώνουν στιγμές χαράς , ανακούφισης , απενεχοποίησης του «δεν είμαι παραγωγικός» κερδίζοντας το ψωμί μου όπως έχω μάθει. Επίσης υπάρχει η άδεια από όλους για όλους να δοθεί περισσότερος χρόνος και χώρος για να εστιάσουμε στον εαυτό μας , στις σχέσεις, στην οικογένεια, στον συνάνθρωπο.

Εκεί μπορούμε να επαναπροσδιορίσουμε το σύστημα αξιών μας αλλά και να ανακαλύψουμε νέους εναλλακτικούς τρόπους φροντίδας & προστασίας για το εαυτό και τον άλλον. Κλειδιά για βοήθεια «Μένουμε Σπίτι» μπορεί να είναι : – Καθαριότητα / Θρέψη / Οργάνωση / Οριοθέτηση – Ενεργοποίηση – Δημιουργία / Κίνηση- Εκτόνωση/ Ξεκούραση – Ατομικό , διαπροσωπικό & Συλλογικό Μοίρασμα των Συναισθημάτων / Αλληλεγγύη.

Με την εστίαση στον εαυτό, μένουμε στο πραγματικό μας Σπίτι Με φροντίδα & αγάπη Κατανόηση & Αποδοχή όλων των συναισθημάτων & των «φωνών».

Με ψυχραιμία και ισορροπία Με συμπόνια Θα βγούμε όλοι μαζί από όλο αυτό και θα προχωρήσουμε.

Αλλιώς…

*Ευθυμία (Μία) Αδαμίδου Συστημική / Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια Ολιστική Θεραπεύτρια Υπεύθυνη του InnerFlow Athens City center for psychological support & creative expression Πραξιτελους 8 Πλ. Καρύτση Αθήνα

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει