Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητεί την αθώωση του Μητροπολίτη Αμβρόσιου για την «ομοφοβική» ανάρτηση

Με τη βοήθεια του νέου Ποινικού Κώδικα,  ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Μπρακουμάτσος ζητεί την εν μέρει αθώωση του Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων Αμβρόσιου από την καταδίκη του σε ποινή φυλάκισης 7 μηνών για την «ομοφοβική», όπως χαρακτηρίστηκε από πολλούς, ανάρτησή του που  είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.

Αν και τον τελικό λόγο θα έχει το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου,  ο ανώτατος εισαγγελέας, κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης, πρότεινε  να απαλλαγεί ο κ. Αμβρόσιος από την κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος που αντιμετώπιζε, μετά την κατάργησή της  από το νέο Ποινικό Κώδικα.

Στην αγόρευσή του, στο Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Μπρακουμάτσος ανέφερε  χαρακτηριστικά: «Με τον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα καταργήθηκε το άρθρο του προισχύσαντος για κατάχρηση  εκκλησιαστικού αξιώματος. Στην προκειμένη περίπτωση ο αναιρεσείων  (σ.σ ο  κ.Αμβρόσιος ) καταδικάστηκε για το έγκλημα αυτό και του επιβλήθηκε ποινή 5 μηνών και συνολική  ποινή 7 μηνών. Ενόψει αυτών,  πρέπει να εφαρμοστεί η επιεικέστερη διάταξη ,να αναιρεθεί η προσβαλλόμενη απόφαση και κατά το μέρος αυτό να κηρυχθεί αθώος ο αναιρεσείων και να αφαιρεθεί η ποινή των 5 μηνών και από τη συνολική ποινή η συντρέχουσα ποινή των 2 μηνών».

Ο κ. Μπρακουμάτος  πρότεινε πάντως  να απορριφθούν όλοι οι άλλοι προβαλλόμενοι λόγοι αναίρεσης της απόφασης εκ μέρους του Μητροπολίτη,ο οποίος ήταν παρών στη δικαστική αίθουσα, όπως και το σκέλος της καταδίκης του, με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο.

«Αν δεν ήταν αυτός ρατσιστικός λόγος, δεν είναι κανένας» τόνισαν και  οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, επικαλούμενοι όσα είχε γράψει ο κ. Αμβρόσιος  στο προσωπικό του ιστολόγιο το 2015,  καταφερόμενος σε βάρος των ομοφυλόφιλων.

Το κείμενο είχε τον  τίτλο “ΑΠΟΒΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΗΚΩΣΑΝ ΚΕΦΑΛΙ! Ας μιλήσουμε έξω από τα δόντια ΦΤΥΣΤΕ ΤΟΥΣ” και μεταξύ άλλων ανέφερε:  “… Ε, λοιπόν, αυτούς τους ξεφτιλισμένους, φτύστε τους! Αποδοκιμάστε τους! Μαυρίστε τους! Δεν είναι άνθρωποι! Είναι εκτρώματα της φύσεως! Ψυχικά και πνευματικά πάσχουν! Είναι άτομα με νοητική διαταραχή!”.

Οι  συνήγοροι πολιτικής αγωγής επισήμαναν ότι το αδίκημα μετά την κατάργηση του άρθρου τυποποιείται σε άλλο άρθρο του Ποινικού Κώδικα που τιμωρεί τη διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων,βιαιοπραγίες ή διχόνοια. Και ως εκ τούτου λόγω του ρατσιστικού υποστρώματος δεν τίθεται ζήτημα αποποινικοποίησης του αδικήματος.

Από την άλλη πλευρά, οι συνήγοροι του κ. Αμβρόσιου ζήτησαν  από το Ανώτατο Δικαστήριο να γίνει δεκτή στο σύνολό της η αίτηση αναίρεσης.

Υπενθυμίζεται ότι στον Μητροπολίτης είχε επιβληθεί εκτός της 7μηνης φυλάκισης, με αναστολή καθώς του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου  και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ.  Στην απολογία του, τότε, είχε δηλώσει αθώος λέγοντας: «Οι ομοφυλόφιλοι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, όχι όμως να προκαλούν. Ολα αυτά, δεν τα έγραψα με δόλο, αλλά για να προφυλάξω την κοινωνία», είχε υποστηρίξει ο ίδιος στο δικαστήριο.

«Στόχος μου ήταν να κατονομάσω το αμαρτωλό πάθος, όχι τα πρόσωπα που μηνύουν. Οι μηνυτές όμως εξυπηρετούν κάποια σκοπιμότητα και γι’ αυτό τα κάνουν όλα αυτά. Είναι εκτός τόπου και χρόνου».

Κατά τη διάρκεια της απολογίας του, ο ιεράρχης  είχε αμφισβητήσει επίσης  τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου. «Το δικαστήριο δεν έχει την αρμοδιότητα να με κρίνει ως επίσκοπο και δεν καταλαβαίνω, γιατί σήμερα κατηγορούμαι…», είχε πει και τόνισε, «η σημερινή ημέρα είναι η πιο ιστορική της ζωής μου, γιατί διώκομαι για την αγάπη του Χριστού».

Πρωτοδίκως, ο Μητροπολίτης είχε αθωωθεί  από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε για για δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους και για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος, ωστόσο ο εισαγγελέας Εφετών Πατρών και η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αιγίου άσκησαν έφεση και η δίκη του διεξήχθη εκ νέου με αποτέλεσμα την καταδίκη του.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει